Artikel top billede

Frankrig slukker for nettets forgænger

Det franske Minitel var engang mere populært end internettet. Nu er det slut.

Prøv at søge på ”Minitel” i ComONs arkiv. En af de første artikler der kommer frem har overskriften ”Minitel slår internet”. Den er fra 2001 og fortæller at den franske online-tjeneste Minitel er mere populær end internet i Frankrig. Minitel havde 16 millioner brugere i 2001, mens der kun var otte millioner internet-brugere i Frankrig.

Spol tiden ti år frem. Internettet har erobret verden, mens Minitel næsten er forsvundet i glemslen. France Telecom har netop meddelt, at man slukker for Minitel til næste år. Det skriver Wall Street Journal.

Hvad er der sket? Det interessante spørgsmål er måske i virkeligheden, hvordan det primitive og farveløse Minitel har oplevet så længe. Teknologien er 30 år gammel og bruger en særlig terminal, der blev lanceret helt tilbage i 1982.

Her kunne man så sende elektroniske post, chatte og hente informationer fra forskellige indholdsudbydere. Minitel blev enormt populært. Faktisk så populært, at det forsinkede udbredelsen af internettet i Frankrig. For man havde jo allerede sit eget, nationale Minitel.

På et tidspunkt hvor nettet stadig trådte sine barnesko kunne man allerede foretage netbanking, hente rejseplaner, bestille billetter og finde de seneste aktiekurser med Minitel.

Det var en guldkalv for France Telecom, der omsatte milliarder med systemet for ti år siden. Der blev udviklet nye og mere brugervenlige adgangsprogrammer, så man også kunne bruge tjenesten fra en almindelig Windows- eller Mac-computer, der kom software til mobile enheder og programmer som automatisk konverterede webindhold til Minitel.

Men alligevel var det kun et spørgsmål om tid, før det lukkede nationale system blev overhalet af det åbne internet. Ligesom amerikanske online-tjenester som Compuserve og AOL, der havde deres storhedstid i halvfemserne.

I 2001 forudsagde analytikere, at Minitel stadig havde 2-5 år at leve i. Men der kom altså til at gå ti år, inden France Telecom opgav at videreføre den tekstbaserede tjeneste.

Det menes at der stadig er omkring en million Minitel-brugere i Frankrig og France Telecom havde sidste år en omsætning på 200 mio. kr. på tjenesten, hvoraf 85 pct. blev sendt videre til indholdsudbyderne. Men det er altså ikke nok til at holde tjenesten kørende.

France Telecom fortæller nu, at Minitel bliver slukket den 30. juni 2012. Mange af de gamle Minitel-tjenester er allerede forsvundet og flyttet over på nettet.

Det ser ud til at Minitel får et blandet eftermæle. Kritikere mener at Minitel er skyld i at Frankrig kom sent på nettet - og i stedet spildte en masse penge på at investere i et lukket system - men der er også mange fans, som fremhæver at Minitel fik franskmændene online og skabte en landsdækkende elektronisk informations-tjeneste.

Desuden er der mange berømte franske internet-iværksættere som Marc Simoncini, stifteren af dating-firmaet Meetic, og Xavier Niel, der står bag telefirmaet Iliad, som fik deres første erfaringer med computere ved at programmere til Minitel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere