Ukoordineret it-indsats koster milliarder

Ifølge en ny undersøgelse mangler den offentlige it-udvikling en overordnet strategi. Den nuværende indsats er ukoordineret og koster samfundet milliarder.

Den offentlige it-udvikling mangler en overordnet strategi. Den nuværende indsats er ukoordineret og betales med et samfundsøkonomisk tab i milliardklassen. Det fremgår af et nyt oplæg fra Dansk IT, der vil starte en debat om, hvordan Danmark kan høste de gevinster, der ligger i at udarbejde en ny it-governancemodel.

Ifølge Dansk IT er der i de seneste år opstået et grundlæggende behov for at koordinere den offentlige it-indsats. Hvis ikke Danmark planlægger en strategisk og velkoordineret offentlig it-indsats, kan vi ikke bevare vores position som en førende it- og teknologination i fremtiden.

Digitaliseringen er nu blevet så gennemgribende, at den hidtidige fremgangsmåde med skarp ressortafgrænsning, decentralisering af beslutningskompetencer og en stærk konsensuskultur er sat under pres. Teknologien er blevet så tværgående, at den udfordrer det traditionelle samspil og stiller krav om et bredere samarbejde på tværs af ressortområder og forvaltningsniveauer.

Strukturreformen
Strukturreformen udgør et problematisk område på grund af den traditionelle ansvarsfordeling mellem stat, amt og kommuner.

Staten har på sin side en interesse i at gennemføre reformen uden at skulle overføre ekstra ressourcer til amter og kommuner, og samtidig er det i statens interesse at fastholde ansvaret hos de decentrale beslutningstagere.

Kommuner og amter har på den anden side en interesse i at gennemføre it-omlægningen, så de kortsigtede budgetmål tilfredsstilles.

Den samfundsøkonomiske effekt af de forskellige succeskriterier betyder, at strukturreformen bliver dyrere end nødvendigt, og at det bliver sværere at benytte reformen som afsæt for en styrket digital forvaltning.

Det gode eksempel
Ifølge Dansk IT skal en hensigtsmæssig offentlig strategi samle de offentlige it-aktiviteter i klynger, hvor de hovedopgaver, der skal løses i forhold til borgere og virksomheder, hører naturligt sammen på tværs af ministerier, styrelser, amter og kommuner.

Sådanne klynger kunne være sundhedssektoren, socialområdet, beskæftigelsesområdet, uddannelsesområdet, erhvervsområdet eller miljøområdet.

Debatoplæget fremhæver udenrigsministeriet som et positivt eksempel. Her har man fra 2000 til 2003 arbejdet målrettet med at konsolidere den samlede it-funktion. Således har man samlet og standardiseret ministerområdet, så det er understøttet af den samme it-platform på tværs af så forskellige enheder som Departementet, Danida, Danmarks Eksportråd og mere end 70 danske ambassader.

Udenrigsministeriet har som en konsekvens af sin nye it-strategi formået at reducere de årlige udgifter til central it-drift fra 117 millioner kroner til 60 millioner kroner. Den nye strategi har desuden givet bedre muligheder for videndeling og har gjort det muligt at gennemføre hurtig it-understøttet forretningsudvikling i fremtiden - gevinster der ligger ud over de driftsmæssige besparelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere