Per Schmock plejede tidligere at drøne rundt i luftrummet over Danmark i jagerfly. Men nu har han skiftet den gode udsigt og joysticket ud med et noget mere jordnært arbejde.
I dag bruger han sin baggrund som pilot og testpilot i en noget anden sammenhæng. For eksempel er han netop blevet tilknyttet softwarefirmaet iSpoc som konsulent.
Ispoc udvikler service management-løsninger til især den offentlige sektor, og der kan ved første øjekast være ret langt mellem hverdagen som testpilot og tilværelsen som software-konsulent.
Men selv om de to verdener umiddelbart virker langt fra hinanden, så mener iSpoc, at der er hold i det utraditionelle samarbejde.
»Det er oplagt, at vi kan gøre brug af Pers erfaringer med Change Management i flyindustrien. Vores kunder anvender iSpoc's værktøjer til at understøtte kritiske
forretningsprocesser, så når vi frigiver nye versioner af vores software skal kunderne kunne gå i luften med det samme uden nogen startvanskeligheder,« siger Casper
Bøgeholdt Andersen, der er administrerende direktør i iSpoc.
Den tidligere jagerpilot er nemlig også uddannet testpilot. Det vil sige, at han har været med til at teste og fejlrette den software, som er med til at gøre de massive elektronik-bunker i stand til at manøvrere i luften. Per Schmock er i dag ansat hos Terma A/S som Flight Test Director.
»I flyindustrien er det essentielt, at kvaliteten af den software, som frigives, er i orden. Det handler jo bogstavelig talt om liv og død. Derfor er håndteringen af
ny software i flyindustrien på godt og på ondt underlagt meget strenge krav. Hvis man plukker de bedste erfaringer fra flyindustriens håndtering af software-releases,
kan software-virksomheder naturligvis lære noget nyttigt af dem,« udtaler Per Schmock.
Han peger på, at software i flyindustrien kan være op til otte år undervejs på grund af krav til test og kvalitetssikring.
Men er din løsning på iSpocs udfordringer, at de skal bruge syv år på at udvikle programmerne?
»Det er klart, at det ikke er acceptabelt for dem. De arbejder med nogle helt andre cyklusser på måske seks til otte måneder. Men jeg har en viden om processer og en erfaring, så det er et spørgsmål om at få omstillet det til noget, som de kan bruge,« siger Per Schmock.
Firmaets direktør mener, at det også handler om at inspirere udviklerne til at tænke ud af boksen, og det gøres bedst, hvis man får personer uden for it-verdenen til dele deres erfaring.
»Men helt konkret så har han forstand på de processer, der ligger bag godkendelsen af flyvevåbnets it-systemer, hvilket måske er nogle af de mest rigide i verden,« siger Casper Bøgeholdt Andersen.
Per Schmock placeres i et såkaldt Release Management Board hos iSpoc. Her vil han være fungere som sparringspartner for iSpoc's udviklere. I forløbet med planlægningen
af releases til definition af aktiviteter til at kvalitetssikre softwareprodukterne.