Som turist kan man ofte være stavnsbundet til det nærmeste turistkontor, hvis man er på jagt efter det nærmeste hotel eller den mest oplagte seværdighed.
Men hvis man rejser til Nordjylland i den kommende tid, har man dog rigelige muligheder for at få det optimale ud af sit besøg - på egen hånd.
Et forsøg mellem flere nordjyske parter er mundet ud i en mobil turisttjeneste, som turister har adgang til på flere forskellige måder. For at få systemet hurtigt i sving har man benyttet teknologier, som de fleste mennesker har adgang til - især mobiltelefonen.
Men det har ikke været problemfrit.
»Vi vil gerne sørge for, at turisten er mest mulig opdateret, men vi har to udfordringer. For det første er der steder i Nordjylland, hvor der simpelthen ikke er dækning. For det andet er det stadig ekstremt dyrt for vores turister at modtage data på telefonen, og det vil vi ikke udsætte dem for,« siger Jens Peder Kristensen fra KeyResearch, der har været tovholder på projektet.
De to begrænsninger med mobiltelefonen betyder, at den mobile turistguide har fået tre udformninger, så turisterne ikke er tvunget til at bruge dansk roaming, og de ikke nødvendigvis skal have konstant dækning:
For det første kan turister søge informationer på opstillede standere flere steder i Nordjylland. Skærmene har trykfølsomme skærme, så de fleste kan navigere rundt på dem.
De lidt mere fingernemme personer kan surfe ind på en portal via deres mobiltelefon. Her er de samme opdaterede informationer tilgængelige. Der er cirka 3200 oplysninger om hoteller, restauranter og begivenheder, som opdateres af turistbureauerne i regionen.
Allerede inden rejsen kan turister via internettet på en telefon eller computer hente et helt program, med de samme informationer. På den måde har man altid oplysningerne - uanset om man har adgang til nettet. Hvis man kommer i nærheden af de ovennævnte standere kan man hente de nyeste data via bluetooth, hvilket eliminerer de dyre omkostninger for turister.
Man kan afprøve systemet ved at sende en SMS til 1231 med teksten VISIT. Du betaler for SMSen og lidt for datatrafikken.
Efter en testperiode har man konstateret, at især onlineportalen er blevet brugt meget.
Projektet er et samarbejde mellem Center for Intelligente Transport Systemer (CITS) på Aalborg Universitet og Region Nordjylland, Stena Line, Frederikshavn Havn samt Visit Nordjylland. AM Production og Blip Systems har leveret teknikken.
Man kan blandt andet se standerne i Stena Lines terminalhaller i Frederikshavn, men da det er et åbent system håber skaberne på, at flere nordjyske attraktioner vil opstille egne standere og bidrage med eget indhold.