It-branchen undgår blodbad

Danske it-firmaer ventes at slippe nådigt gennem den aktuelle finanskrise. Branchens vækst bliver kun i mindre grad reduceret næste år, siger den seneste analyse.

Mens finansverdenen skaber den ene blodige overskrift efter den anden, går det mere fredeligt for sig i it-branchen. Både internationalt og navnlig i Danmark spås branchen en trods alt nogenlunde nådig skæbne.

Analyseinstituttet IDC er tæt på at færdiggøre sin seneste prognose for markedsudsigterne i de forskellige lande, og ifølge den europæiske research-direktør Marcel Warmerdam, er Danmark ikke så ilde stedt endda i det kommende år.

»Danmark regner med en vækst i bruttonationalproduktet på en halv procent i 2009, men væksten i it-indkøb vurderer vi vil blive omkring 2-3 procent. Det er en nedskrivning fra de 5 procent, vi tidligere vurderede den danske it-branche til at vokse med i 2009,« siger han.

De danske tal er ifølge research-direktøren nogenlunde gennemsnitlige for Europa. Eksempelvis venter tyskerne også, at væksten i deres bruttonationalprodukt næste år vil skrumpe ned til 0 procent.

Hvordan it-branchen vil blive påvirket af udviklingen af den øvrige økonomi er det dog ikke helt enkelt at svare på.

»It-branchen er både en drivkraft for et lands vækst og den samtidigt er påvirket af landets vækst,« siger Marcel Warmerdam.

IDCs vurdering af den danske it-branches trods alt rimelige vækst-forhold deler man fuldt ud i interesseorgansationen IT-Branchen. Her siger administrerende direktør Jakob Lyngsø, at der er klare tendenser, der vil holde mange hjul i gang i branchen.

»Hvis man lever af at sælge it-løsninger, der kan spare arbejdskraft hos kunden,« så skal man nok klare sig. Det er nemlig blevet politisk acceptabelt at tale om jobbesparelsesmulighederne i it-teknologier, - både i den private og den offentlige sektor - og det er et område, som der fortsat vil være godt gang i,« siger han.

Desuden er der ifølge Lyngø flere segmenter, der vil være upåvirkede af konjunkturbevægelserne.

Specifikke områder som elselskabernes fiber-satsning, og sundhedsektorens satsningen på elektroniske patientjournaler og generelt investeringerne i den offentlige sektor vil blive gennemført, uanset om aktiekurserne på børsen rasler endnu mere ned.

»De, der sælger it-løsninger, som er "nice to have" - for eksempel multimedialøsninger til hjemmet eller opgraderingsprojekter, som virksomhederne strengt taget godt kan undvære, får det derimod svært. Mit råd ville være, at de i stedet gik over til at sælge it, der konkret kan give mulighed for at spare job,« siger Lyngsø.

Samme forhold gør sig ifølge direktøren gældende i internet-branchen. Hvis man sælger løsninger, der kan hjælpe kunderne til at indføre en højere grad af selvbetjening, skal man nok klare sig, men er det mindre kritiske løsninger, kan man blive hårdere ramt af krisen.
Krisen fylder dog ikke lige meget alle steder. Selv på venture-området, hvor man skulle tro, at finanstumulten ville have gjort det svært at skaffe penge, er der åbent for kasserne flere steder.

Hos Via Ventures, der er finansieret med en milliard fra ATP-fonden, siger direktør John Helmsøe-Zinck, at den aktuelle finanskrise ikke påvirker selskabet.

»Tværtimod oplever vi, at krisen gør det nemmere for os at få nogle virksomheder i tale, som vi ellers ikke ville være kommet til at tale med,« siger han.

Venturedirektøren henviser til de virksomhedsejere, der ellers ikke har haft lyst til at afgive ejerskab af virksomheden for at få ny kapital. Via Venture investerer kun i it-og telebranchen og har aktuelt stadig 800 millioner kroner at dele ud af.

Microsoft, som ifølge flere Wall-Street analytikere fungerer som en slags lokomotiv for hele den amerikanske og til dels internationale it-branche, nedskrev i går sine forventninger om vækst i 2009, men opretholder dog immervæk stadig forventninger om vækst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere