Webhoteller er helt på egen risiko

Virksomheder, der får deres hjemmesider hostet i et webhotel, får ingen erstatning hvis webhotellets servere går ned - uanset om det er webhotellet selv, der er skyld i nedbruddet. Det skriver IT-avisen ComON i dag.

Langt de fleste virksomheder har i dag valgt at placere deres hjemmesider på servere hos et hosting-firma, for at få et driftsikkert miljø og minimere faren for nedbrud. Men hvis hosting-firmaets servere alligevel går ned, står virksomhederne med håret i postkassen.

Hos langt de fleste danske webhoteller står det nemlig med småt i betingelserne, at hosting-firmaet fraskriver sig et hvert ansvar for tab som følge af nedbrud - uanset om det er hosting-firmaet selv, der forårsager nedbruddet. IT-avisen ComON har nærlæst betingelserne hos 10 tilfældigt udvalgte hosting-firmaer, og formuleringen om fuldstændig ansvarsfraskrivelse ved nedbrud af enhver art går igen alle steder.

Ifølge professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen er hosting-firmaerne i deres gode ret til at fraskrive sig et hvert ansvar.
»Der er ikke nogen købelov for web-tjenester, så virksomheder og hosting-selskaber kan aftale hvad de vil,« siger Mads Bryde Andersen, der er landets førende ekspert i IT-ret.

Hjemmesiden er blevet et livsvigtigt vindue til verden for mange virksomheder. Auktioner, katalogbestillinger, ordreafgivelser og kunders kontakt til virksomheden, er bare nogle af de funktioner som hjemmesiden har. Derfor kan det gøre rigtigt ondt, både økonomisk og prestigemæssigt, når ens hjemmeside er nede i længere tid.

Og selv om hostingfirmaerne siger noget andet, så er diskussionen ikke kun ren teoretisk. I knap 48 timer i dagene fra lørdag den 6. til mandag den 8. december var hostingfirmaet Eurotrust Secure Hostings servere nede. Dermed var flere tusinde virksomheder uden hjemmesider.

En af de virksomheder, der blev ramt af nedbruddet var auktionssitet KunstAuktionOnline. Her kører der løbende auktioner over både dansk og udenlandsk kunst, og en række auktioner havde deadline mens sitet var nede. Firmaet har derfor været nødt til at forlænge auktionernes løbetid.

Indehaver Flemming Jespersen har ikke noget overblik over hvad det har haft af økonomiske konsekvenser, at firmaet reelt var ude af drift i to dage, men hæfter sig ved at det også kan have givet prestigemæssige ridser i lakken.

»Har man som bruger forsøgt at komme ind på sitet i to døgn, så går man nok til sidst et andet sted hen,« siger Flemming Jespersen. Han startede auktionssitet i foråret og har i dag omkring 1000 besøgende om dagen.

En anden virksomhed, der blev berørt af nedbruddet var Riis Rejser i Lemvig.
»Det er træls, men reelt kan vi ikke gøre noget,« siger rejsearrangør Jacob Riis fra Riis Rejser. Han vurderer at firmaet er gået glip af 20-30 katalogbestillinger som følge af nedbruddet.

»Og det er kun fordi det var en stille weekend,« siger Jacob Riis, der forventer at få godt 100 bestillinger om dagen, når firmaet i slutningen af måneden begynder at reklamere for skirejser i vinterferien næste år.

Eurotrust Secure Hosting er fra 1. januar solgt til Mondo og nedbruddet kom netop som følge af at de to selskabers servere blev flyttet til en fælles serverpark.
Mondos direktør Anders Christian Andersen mener ikke, at man som virksomhed kan forvente et webhotel uden nedbrud, hvis man kun betaler få hundrede kroner om måneden for det.

»Hvis du vil have en garanti for, at et nedbrud ikke koster dig penge, så skal du op i en dyrere løsning. Det er klart, at der er forskel på en løsning til 199 kroner om måneden og en til 100.000 kroner,« siger Anders Christan Andersen.

Læs hele historien i årets sidste udgave af IT-avisen ComON, der er på gaden i dag. Læs blandt andet også om:

Sun kæmper på alle fronter
En serie nye produkter blev lanceret på Suns første europæiske brugerkonference

Den digitale kløft består
Den digitale kløft mellem rige og fattige lande blev ikke mindre under det første FN-topmøde om informationssamfundet. De rige lande ville ikke forpligte sig til at betale IT-udviklingshjælp.

I denne uge sætter ComON også fokus på IT-sikkerhed:

Flere melder hackerangreb til politiet
Når en virksomhed bliver udsat for et hackerangreb, er de fleste klar til at gå til politiet for at få sat en stopper for problemet.

Ulovlig spion-software på pc'en
Hvis man har styr på virus og spam, kan man passende begynde at blive bange for spyware. Det er usynlig software, der spionerer på pc'en og sender informationer ud af virksomheden.

Chefen kigger med
Selvom man holder sig inden for lovens rammer, er der alligevel rige muligheder for chefen, der vil holde øje med sine medarbejderes pc-arbejde.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere