Webhoteller er helt på egen risiko

Virksomheder, der får deres hjemmesider hostet i et webhotel, får ingen erstatning hvis webhotellets servere går ned - uanset om det er webhotellet selv, der er skyld i nedbruddet. Det skriver IT-avisen ComON i dag.

Langt de fleste virksomheder har i dag valgt at placere deres hjemmesider på servere hos et hosting-firma, for at få et driftsikkert miljø og minimere faren for nedbrud. Men hvis hosting-firmaets servere alligevel går ned, står virksomhederne med håret i postkassen.

Hos langt de fleste danske webhoteller står det nemlig med småt i betingelserne, at hosting-firmaet fraskriver sig et hvert ansvar for tab som følge af nedbrud - uanset om det er hosting-firmaet selv, der forårsager nedbruddet. IT-avisen ComON har nærlæst betingelserne hos 10 tilfældigt udvalgte hosting-firmaer, og formuleringen om fuldstændig ansvarsfraskrivelse ved nedbrud af enhver art går igen alle steder.

Ifølge professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen er hosting-firmaerne i deres gode ret til at fraskrive sig et hvert ansvar.
»Der er ikke nogen købelov for web-tjenester, så virksomheder og hosting-selskaber kan aftale hvad de vil,« siger Mads Bryde Andersen, der er landets førende ekspert i IT-ret.

Hjemmesiden er blevet et livsvigtigt vindue til verden for mange virksomheder. Auktioner, katalogbestillinger, ordreafgivelser og kunders kontakt til virksomheden, er bare nogle af de funktioner som hjemmesiden har. Derfor kan det gøre rigtigt ondt, både økonomisk og prestigemæssigt, når ens hjemmeside er nede i længere tid.

Og selv om hostingfirmaerne siger noget andet, så er diskussionen ikke kun ren teoretisk. I knap 48 timer i dagene fra lørdag den 6. til mandag den 8. december var hostingfirmaet Eurotrust Secure Hostings servere nede. Dermed var flere tusinde virksomheder uden hjemmesider.

En af de virksomheder, der blev ramt af nedbruddet var auktionssitet KunstAuktionOnline. Her kører der løbende auktioner over både dansk og udenlandsk kunst, og en række auktioner havde deadline mens sitet var nede. Firmaet har derfor været nødt til at forlænge auktionernes løbetid.

Indehaver Flemming Jespersen har ikke noget overblik over hvad det har haft af økonomiske konsekvenser, at firmaet reelt var ude af drift i to dage, men hæfter sig ved at det også kan have givet prestigemæssige ridser i lakken.

»Har man som bruger forsøgt at komme ind på sitet i to døgn, så går man nok til sidst et andet sted hen,« siger Flemming Jespersen. Han startede auktionssitet i foråret og har i dag omkring 1000 besøgende om dagen.

En anden virksomhed, der blev berørt af nedbruddet var Riis Rejser i Lemvig.
»Det er træls, men reelt kan vi ikke gøre noget,« siger rejsearrangør Jacob Riis fra Riis Rejser. Han vurderer at firmaet er gået glip af 20-30 katalogbestillinger som følge af nedbruddet.

»Og det er kun fordi det var en stille weekend,« siger Jacob Riis, der forventer at få godt 100 bestillinger om dagen, når firmaet i slutningen af måneden begynder at reklamere for skirejser i vinterferien næste år.

Eurotrust Secure Hosting er fra 1. januar solgt til Mondo og nedbruddet kom netop som følge af at de to selskabers servere blev flyttet til en fælles serverpark.
Mondos direktør Anders Christian Andersen mener ikke, at man som virksomhed kan forvente et webhotel uden nedbrud, hvis man kun betaler få hundrede kroner om måneden for det.

»Hvis du vil have en garanti for, at et nedbrud ikke koster dig penge, så skal du op i en dyrere løsning. Det er klart, at der er forskel på en løsning til 199 kroner om måneden og en til 100.000 kroner,« siger Anders Christan Andersen.

Læs hele historien i årets sidste udgave af IT-avisen ComON, der er på gaden i dag. Læs blandt andet også om:

Sun kæmper på alle fronter
En serie nye produkter blev lanceret på Suns første europæiske brugerkonference

Den digitale kløft består
Den digitale kløft mellem rige og fattige lande blev ikke mindre under det første FN-topmøde om informationssamfundet. De rige lande ville ikke forpligte sig til at betale IT-udviklingshjælp.

I denne uge sætter ComON også fokus på IT-sikkerhed:

Flere melder hackerangreb til politiet
Når en virksomhed bliver udsat for et hackerangreb, er de fleste klar til at gå til politiet for at få sat en stopper for problemet.

Ulovlig spion-software på pc'en
Hvis man har styr på virus og spam, kan man passende begynde at blive bange for spyware. Det er usynlig software, der spionerer på pc'en og sender informationer ud af virksomheden.

Chefen kigger med
Selvom man holder sig inden for lovens rammer, er der alligevel rige muligheder for chefen, der vil holde øje med sine medarbejderes pc-arbejde.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere