'Big Brother hader fildeling'

Hans Pandeya, der står til at overtage The Pirate Bay om få dage, mener, at kampen mellem fildelere og rettighedshavere er ved skabe et overvågningsamfund, der er løbet løbsk i sin mistro til borgerne.

Måske er Pirate Bay ikke et af verdens populæreste websites, fordi alverdens kultur er gratis der. Måske er det et af verdens populæreste sites, fordi alverdens kultur er der. Det er essensen af et dybfølt manifest, som netop er blevet offentliggjort. Manden bag er angiveligt Hans Pandaya, der er direktør i Global Gaming Factory, som står foran at opkøbe Pirate Bay i denne uge.

"Det er et generelt accepteret synspunkt, at vi fildeler ulovligt, fordi vores moral er skidt, og det er nødvendigt at piske os til at være lovlydige. Vi skal trues på plads. Ingen tænker tanken, at vi ikke elsker The Pirate Bay fordi alt er gratis, men fordi at alt er der. Musik, film, tv, bøger you name it. Pirate Bay giver os adgang til alt, når vi ønsker det. Vi ville betale, hvis nogle blot viste os, hvordan man betaler The Pirate Bay, og hvis vi betaler, så har Big Brother en mindre undskyldning for at udspionere os," skriver han.

Hans Pandeya har været gennem mediernes vridemaskine i det seneste dage. Han bliver beskyldt fra alle sider og gemmer sig for både Kongens Foged og AktieTorget, som er den børs GGF er noteret på. Pandeya har reageret med forvirrede og til tider rablende emails til medierne. Men nu forsøger han, at forklare alle de tanker, der ligger bag hans plan for at overtage Pirate Bay.

Det er der kommet et passioneret manifest ud af. Det er tydeligt, at Hans Pandeya ser sig selv og det nye Pirate Bay som den fornuftens stemme, der ved at placere sig i skudlinjen mellem rettighedsindustrien og piraterne, kan etablere en balance der får det bedste i parterne frem. Flere udenlandske medier har misforstået manifestet. De tror, at Pandeya taler rettighedshavernes sag.

Samfundets fallit

Manifestet begynder med en kort historielektion om ejendomsrettens betydning for civilisationen, fortsætter Pandeya med at udrede hvordan underholdningsindustriens opførsel får os til at retfærdigøre ulovlig download.

"Det er nemmere at skaffe sig værdifuldt indhold gennem ulovlig fildeling, end det er at samle en 10 dollars seddel op fra jorden. Der er mange argumenter, der hjælper på vores dårlige samvittighed ved at retfærddigøre ulovlig fildeling. Aktivister, der sætter lighedstegn mellem ulovlig fildeling og ytringsfrihed er beundret for deres ærefulde sag. Påstande, om at ophavsretslove er forældede, bliver tolket som sofistikeret og tidssvarende tænkning. Et almindeligt synspunkt er, at de store 'onde' underholdningsfirmaer kun lider de tab, de fortjener, fordi de i forvejen 'berøver' os alle sammen. Men den skade, som ulovlig fildeling forvolder på samfundet, er ikke ordentligt forklaret. Det bliver vurderet, at ulovlig fildeling koster 12 milliarder pund i England alene. Endnu værre er det, at ophavsretskrænkelseskulturen æder sig ind på industri efter industri; software, musik, video, tv og bøger indtil videre. Samfundets manglende evne til at opretholde ophavsretslovene er alarmerende for visse industrier, der mener, at ikke kun fildelere, men også virksomheder systematisk udnytter deres arbejde. Samfundets fallit i forhold til at håndtere situationen bliver tydelig i vores retsvæsen, når million dollar sager, der har kørt i årevis, ender med urealistiske domme til unge mennsker der ikke har gjort andet galt end at lytte til downloadet musik. De domme fylder os med raseri mod underholdningsindustrien, og forstærker vores følelse af, at det er en industri, der er besat af profit og misbrug af magt."

Pandaya fortsætter med at fortælle, hvordan underholdningsindustrien som indholdleverandør er forudsætningen for internettets kollosale vækst.

"Fildeling står for langt det meste trafik på nettet. Så fildelere, der downloader musik, film og underholdning, skaber et enormt trafikpres på nettet. Presset er så stort, at vi allesammen opgraderer vores forbindelser. Det viser, at underholdningsindustrien står bag den ufattelige vækst og værdiskabelse på nettet. Hvis det ikke var for de kunstnere, som underholdningsindustrien skaber, så ville vi ikke have brug for bredbånd, men stadig tøffe afsted med 56k modems...Underholdningsindustriens kerneforretning er nedadgående, ikke fordi de er nogle onde imperier, men fordi samfundet ikke har formået at beskytte deres vare."

Big Brother hader fildeling

I stedet er noget andet sket. Overvågningssamfundet, hvor vi alle mistænker hinanden, er ved at opstå. Det er et samfund, der bygger på tvang, censur, og overvågning.

"Når samfundet ikke kan opretholde sine egne love, så fremskynder regeringer øget overvågning af borgerne. Jo mere samfundet fejler, desto mere sofistikeret bliver samfundets forsøg på at håndhæve loven og beskytte ejendomsretten. Ulempen er, at det skaber en mistroskultur, hvor flere og flere resourcer bliver brugt på at udspionere os og nye love giver yderligere beføjelser til at krænke os. En regerings niveau af mistillid til borgerne kan ses i antallet af overvågningskameraer på gaderne og den stigende brug af avanceret teknologi, der bliver brugt til at udspionere os i vores hjem for at vide hvad vi gør, hvem vi er sammen med, hvilke websider vi besøger. Og alt det for at beskytte os, får vi at vide."

Med andre ord er kampen om rettighederne, den private ejendomsret kontra friheden, ved at skabe et big brother samfund.

"Vi befinder os i et Big Brother samfund, der er besat af at vide mere og mere om os og dømme os, når det er betimeligt - altså når vi bryder ejendomsretten. Vi ved vi bliver overvåget, og vi sørger for at kontrollere os selv, så vores handlinger er korrekte, mens vi skjuler hvad vi virkelig tænker og føler. Vi er blevet vældig gode til at opføre os politisk korrekt. Vi er blevet så gode, at vi gennemskuer andre, der skjuler deres sande tanker med ord og handlinger, der viser det modsatte. Men det sker, at vi tager fejl. Vi er ikke sikre selv, om vi burde være sikre, og når vi er usikre bliver vi mistænksomme. Det får os til at danne forhastede konklusioner... Big Brother bliver bekymret, når vi fildeler, og vil vide hvad vi deler med hvem og hvorfor. Det er ikke overraskende, at Big Brother hader fildeling".

Til slut fortæller Hans Pandeya om sine planer for et lovligt Pirate Bay, der i bund og grund er Pirate Bay med betaling.

Han slutter manifestet:

August 25 2009

Hans Pandeya

Stockholm, Sweden

ComON har forgæves forsøgt at kontakte Hans Pandeya.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere