For andet år i træk har en række danske virksomheder, institutioner, foreninger og enkeltpersoner fået den tvivlsomme ære at blive nomineret til Big Brother Awards. Prisuddelingen fandt sted tirsdag i Copenhagen Jazzhouse.
Prisen - opkald efter forfatteren George Orwell - uddeles til personer, firmaer eller organisationer, der igennem det seneste år har udmærket sig ved at udbrede overvågning og indskrænke borgernes privatliv.
I kategorien for institutioner gik prisen til Datatilsynet for omfattende registersamkøring og udbredelse af CPR-systemet i alle samfundets afkroge. KMD og eBoks fik en Orwell for arbejdet med at centralisere alle oplysninger om den enkelte borger og gøre CPR-nummeret til en gennemgående nøgle til identifikation overfor virksomheder og offentlige myndigheder.
DSB og Høje-Taastrup Kommune vandt begge en Orwell for deres tiltag med videoovervågning i offentlige rum - dommerkomiteen efterlyser en rimelig sammenhæng mellem formålet og omfanget af overvågningen.
En Orwell gik også til reklamebureauet Talefod, som efter dommerkomiteens mening har gjort sig uheldigt bemærket ved at tale om at der skal etableres en "intravenøs adgang" til kunden gennem den såkaldte elektroniske butler.
Peoples Choice gik med stort flertal for Antipiratgruppen, som har skabt overskrifter ved at indsamle IP-adresser hos nettets musiktjenester og efterfølgende sende advokatbreve med krav om erstatning til brugerne.
Den nye chefredaktør på ugebladet Se & Hør, Henrik Qvortrup, fik en Orwell for sin evne til at se bort fra andre menneskers privatliv.
Foruden Orwell-prisen kunne dommerkomiteen også vælge at uddele en Simon-pris til en person, der har udmærket sig ved at forhindre overvågning og beskytte privatlivet. Prisen gik i år til Line Barfod, Enhedslisten, for hendes kamp mod terrorpakken og overvågning.