Trådløse signaler ser gennem vægge

Amerikanske forskere bruger teknologi fra trådløse computernetværk til at se gennem vægge. Det kan hjælpe politiet, men teknologien kan også misbruges til overvågning.

Superman har som bekendt røntgensyn, men måske varer det ikke længe, før det bliver helt almindeligt at se gennem forhindringer. Forskere fra University of Utah i USA har udviklet en teknologi med det besværlige navn ”variance-based radio tomographic imaging”, som kan bruges til at følge bevægelser inde i en bygning.

En demonstration af hvordan det fungerer i praksis kan ses i denne Youtube-video. Det interessante er, at forskerne har brugt den samme teknologi som anvendes til dagens computernetværk. Forskerne har konstrueret et netværk med 34 knudepunkter og netværksprotokollen IEEE 802.15.4, der bl.a. anvendes til Zigbee.

Ideen er meget simpel. Signalstyrken i netværket varierer alt efter hvilke objekter det passerer igennem. Hvis en eller flere personer bevæger sig rundt inde i huset, vil det få radiosignalernes styrke til at variere og disse svingninger kan bruges til at følge personernes bevægelser inde i bygningen. Det kræver kun, at der er anbragt modtagere rundt om huset, som konstant måler signalstyrken.

Forskerne mener at nøjagtigheden kan forbedres yderligere ved at anbringe flere modtagere i nærheden af bygningen. En anden idé er at tilføje en GPS-enhed til hver modtager, så den selv kan beregne sin position.

Et muligt scenarie er beskrevet i denne artikel. Politiet eller militæret kunne bruge teknologien til at se gennem en omringet bygning, inden man trænger ind, og dermed spore personers bevægelser inde i bygningen.

Men der advares også om, at teknologien kunne misbruges til at krænke privatsfæren ved at overvåge folk i deres huse – og de anvendte komponenter er så små og billige, at denne form for overvågning kunne udvikle sig til en hel folkesport. Det kunne også misbruges af indbrudstyve til at undersøge om folk er hjemme inden de trænger ind.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere