Superman har som bekendt røntgensyn, men måske varer det ikke længe, før det bliver helt almindeligt at se gennem forhindringer. Forskere fra University of Utah i USA har udviklet en teknologi med det besværlige navn ”variance-based radio tomographic imaging”, som kan bruges til at følge bevægelser inde i en bygning.
En demonstration af hvordan det fungerer i praksis kan ses i denne Youtube-video. Det interessante er, at forskerne har brugt den samme teknologi som anvendes til dagens computernetværk. Forskerne har konstrueret et netværk med 34 knudepunkter og netværksprotokollen IEEE 802.15.4, der bl.a. anvendes til Zigbee.
Ideen er meget simpel. Signalstyrken i netværket varierer alt efter hvilke objekter det passerer igennem. Hvis en eller flere personer bevæger sig rundt inde i huset, vil det få radiosignalernes styrke til at variere og disse svingninger kan bruges til at følge personernes bevægelser inde i bygningen. Det kræver kun, at der er anbragt modtagere rundt om huset, som konstant måler signalstyrken.
Forskerne mener at nøjagtigheden kan forbedres yderligere ved at anbringe flere modtagere i nærheden af bygningen. En anden idé er at tilføje en GPS-enhed til hver modtager, så den selv kan beregne sin position.
Et muligt scenarie er beskrevet i denne artikel. Politiet eller militæret kunne bruge teknologien til at se gennem en omringet bygning, inden man trænger ind, og dermed spore personers bevægelser inde i bygningen.
Men der advares også om, at teknologien kunne misbruges til at krænke privatsfæren ved at overvåge folk i deres huse – og de anvendte komponenter er så små og billige, at denne form for overvågning kunne udvikle sig til en hel folkesport. Det kunne også misbruges af indbrudstyve til at undersøge om folk er hjemme inden de trænger ind.