Formanden for Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark, Morten Kjærsgaard, svarer nu igen på den kritik som konsulentvirksomheden Unisys kom med i går over for ComON.
Christian Wernberg-Tougaard fra Unisys Nordic langede således ud efter den rapport om brug af Open Source-kontorpakker i det offentlige, som videnskabsministeriet præsenterede kort før jul. Christian Wernberg-Tougaard mener det er betænkeligt at basere politiske beslutninger på rapportens konklusioner, fordi den bygger på forholdsvis få testinstallationer.
»Nok er der tale om få installationer, men resultaterne er så krystalklare, at kvaliteterne ved åbne standarder og open source ikke kan anfægtes,« fastslår Morten Kjærsgaard over for IT-avisen ComON.
Han peger på at rapportens konklusioner indeholder en temmelig barsk kritik af de store leverandører. De låser kunderne på en proprietær og lukket it-arkitektur, og det er dyrt for det offentlige.
Morten Kjærsgaard giver Christian Wernberg-Tougaard ret i at det ikke går kun at fokusere på de 3-4 procent, som der kan spares i licensudgifter ved at udskifte Microsofts Office-pakke med Open Souce-alternativer. Christian Wernberg-Tougaard fremhæver således gevinsterne ved centraliserede og ensartede it-systemer. Men Morten Kjærsgaard understreger vigtigheden af valgmuligheder mellem it-platforme.
»Ændrede arbejdsgange og rationaliseringsprocedurer kan give store besparelser, men det er afgørende, at centralisering og ensgørelse ikke sker på én platform, men at der gives en reel valgmulighed,« siger Morten Kjærsgaard.
»Mig bekendt er der ikke nogen offentlig organisation, som i dag har en reel valgmulighed i forhold til Linux og open source, når organisationens fagsystemer skal indarbejdes i it-arkitekturen. De store systemer fungerer helt enkelt kun i en lukket it-arkitektur på meget få platforme, og ingen af dem er open source. Det er denne opgave, der skal løftes i de kommende år,« understreger Morten Kjærsgaard.