Aldi har solgt forfalskede USB-nøgler

Sagen om forfalsket USB-hukommelse kan være større end hidtil antaget. ComON har nu dokumentation for, at Aldi-kæden har solgt forfalskede USB-produkter i sommeren 2007.

I starten af året kunne ComON afsløre, at Bilka, A-Z og Elgiganten har solgt forfalskede USB-enheder i store styktal. Efter ComON's omtale af sagen måtte både Dansk Supermarked og Elgiganten trække de berørte produkter tilbage og betale pengene retur til kunderne. Leverandøren EET Nordic oplyste i januar, at de forfalskede USB-hukommelsesnøgler var en del af en sending på 12-13.000 enheder fra november 2007.

Men nu viser nye oplysninger, at sagen kan være større end hidtil antaget. ComON har modtaget en USB-nøgle af mærket MicroMemory som er købt hos Aldi i juni 2007. På æsken er der angivet, at hukommelsesenheden har en kapacitet på 4 GB. Det samme tal findes også på selve USB-enheden. Men en test med programmet H2testw viser, at den reelle kapacitet kun er på 2 GB.

Svindlen med USB-produkter foregår på flere niveauer. Dels bliver produktet mærket med et forkert tal, f.eks. kan et 2 GB-drev mærkes som et 4 eller 8 GB-drev, hvilket med et trylleslag flerdobler produktets værdi. Denne form for svindel vil normalt blive opdaget, når produktet sættes i computeren. Derfor har svindlerne også foretaget en manipulation i USB-enhedens controller, så computeren f.eks. viser at der er 4 GB ledig plads på en 2 GB-nøgle.

Det kan naturligvis ikke lade sig gøre at gemme mere end 2 GB på enheden - og controllen starter bare forfra, så snart enheden er fyldt op, hvilket betyder at gamle data bliver overskrevet. Derfor er der risiko for datatab, når man anvender et manipuleret USB-medie.

Som et kuriosum kan nævnes, at pakken indeholder en lille seddel, som advarer om at filerne kan blive ulæselige hvis der oprettes mere end 50 underfoldere eller gemmes mere end 750 filer i en folder. Der er tale om en rent fiktiv begrænsning, der blot skal aflede opmærksomheden fra det forfalskede produkt.

Efter ComON's afsløring af salget af de forfalskede produkter fra MicroMemory-distributøren EET Nordic blev ansvaret placeret hos en kinesisk underleverandør. En anden dansk distributør fortalte dog til ComON, at branchen længe har haft kendskab til, at der foregår svindel med USB-produkter.

Aldi sælger stadig hukommelses-enheder af mærket MicroMemory til meget lave priser. I en aktuel kampagne har Aldi solgt et 4 GB MicroMemory SD-kort for 119 kr. ComON har modtaget en henvendelse fra en læser, som har købt et sådant kort i Aldi den 14. maj. Læseren har dog ikke været i stand til at teste, om kortet rent faktisk lever op til det, der loves på pakken, fordi kortet end ikke kan genkendes som SD-medie af computeren.

ComON vil gerne høre fra læsere, som har oplevet problemer med USB-enheder, SD-kort eller andre mobile lagermedier købt gennem Aldi eller andre forhandlere. Skriv til comon@mediaprovider.dk og fortæl om dine erfaringer. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der kan være tale om et forfalsket produkt, kan du teste det med værktøjet H2testw.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere