QuickTime erobrer nettet

Apple's QuickTime er en hybrid-teknologi, der håndterer mange forskellige medieformer.

Den nyeste trailer til den længe ventede Star Wars-film "The Phantom Menace" kan hentes fra filmens officielle hjemmeside (http://www.starwars.com), men til manges overraskelse kun i Apple's QuickTime-format. Hvad er det, der gør denne medieteknologi så speciel i forhold til andre systemer? I denne artikel ser vi nærmere på det populære mediesystem. QuickTime er meget mere end blot et enkelt dataformat - det er en hybrid mellem mange forskellige datatyper og filformater.


Tanken bag systemet er at samle mange forskellige formater under en fælles paraply, der for web-designere betyder, at de blot skal arbejde med et enkelt værktøj for at skabe indhold til deres web-sted, og for brugerne er ensbetydende med, at den samme medieafspiller kan håndtere alle de mest almindelige medieformer fra nettet.


CD-ROM


QuickTime-formatet benyttes til meget mere end produktion af Internet-indhold. Det er brugt under udviklingen af over 11.000 CD-ROM'er, og spiller en vigtig rolle indenfor video-redigering, lydoptagelser og meget andet. QuickTime Movie filer, som kan kendes på endelsen .mov, skal ses som "beholdere", der kan indeholde meget forskellige former for indhold, fra lydklip over digitaliserede stemmer til animationer. De forskellige medieformer konverteres ikke til QuickTime-formatet, men gemmes i det oprindelige format og sammensættes til de færdige mediefiler.


Internet Explorer og Netscape Navigator leveres med QuickTime-medieafspilleren, hvilket betyder at programmet findes installeret hos mange millioner Mac og Windows-brugere. En opgørelse fra Media Metrix viser, at 27 millioner Windows-brugere har systemet installeret. QuickTime Movie formatet er nemlig opbygget efter en åben struktur, som ikke blot betyder, at tredjeparts-udviklere kan programmere deres egne værktøjer, som bearbejder filer i dette format, men også medfører, at filerne kan håndteres og afspilles på alle styresystemer, hvortil der findes en passende medieafspiller.


Multimedie-værktøjer fra Microsoft, Macromedia, Adobe samt ikke mindst Apple selv har understøttelse for dette format indbygget, så man er ikke begrænset i sit valg af programmer. Movie-formatet understøttes tilmed af de fleste leverandører af videokort og redigeringsprogrammer til videoklip.


Med det nye styresystem Mac OS X Server er det endda muligt at sende "streamede" QuickTime-filer over nettet.


Programarkitektur


Det såkaldte "QuickTime Media Abstraction Layer" er endnu en af de helt fundamentale grundpiller i systemet. Redigerings-programmer, der behandler filer gennem denne funktion, får automatisk muligheden for at arbejde med alle de filformater, som QuickTime understøtter. Det betyder, at man ikke længere behøver bekymre sig om, hvorvidt video-programmet kan åbne filer i et bestemt format. QuickTime fungerer i denne forbindelse som en "tolk" mellem programmet og dataformaterne.


Denne programarkitektur betyder altså, at redigerings- og afspilningsprogrammer, der enten fra starten er udstyret med QuickTime-funktionalitet eller kan udvides med dette gennem et plug-in, med et slag kan behandle et stort antal dataformater. Understøttelsen af formaterne er transparent for programmet, der slet ikke kommer i berøring med de egentlige dataformater; QuickTime sørger automatisk for at oversætte dem, så de kan læses og skrives.


Den samme funktion udfører plugin-udvidelsen til Internet Explorer og Netscape Navigator, som i lighed med de andre QuickTime-moduler udruster browseren til at læse myriader af medieformater og forskellige versioner af disse. Mange af formaterne kan allerede læses af browseren, men her er håndteringen af formaterne altså samlet under en paraply, der sikrer at filerne fremtræder ensartet på alle platforme.


Medier


Den nyeste version af systemet, QuickTime 3.0, har indbygget understøttelse for intet mindre end 175 filformater, inddelt i medietyper som video, audio, tekst, tidskoder, musik/MIDI, animation, videoeffekter, MPEG, 3D og VRML. QuickTime understøtter de mest populære dataformater til hver af medietyperne. Videofiler kan eksempelvis læses i formaterne AVI, AVR, OpenDML, OMF, MPEG-1 og DVC. Blandt lydformaterne understøttes AU, Wave, AIFF, Sound Designer II, MPEG-2 og mange andre. Billeder kan hentes i Adobe Photoshop-formaterne, Quickdraw, Silicon Graphics, BMP samt naturligvis GIF og JPG. Dertil kommer QuickTime's eget Movie-format, der kan håndtere alle medietyperne.


Den understøttelse, som QuickTime-udvidelsen bringer, vil ofte være mere omfattende end de fleste andre afspilnings-programmer. QuickTime kan f.eks. afspille MPEG-1 filer uden ekstra hardware, hvilket mange afspiller-programmer ellers kræver.


Siden 1991, hvor den første version af QuickTime blev præsenteret, har systemet udviklet sig og opsuget nye standarder og medieformer på nettet. Det grundlæggende koncept, nemlig at bygge bro mellem dataformaterne og de programmer, som skal behandle dem, er dog forblevet det samme, og resultatet er et meget komplekst og omfattende system, der savner sin modpart på nettet.


Apple har opgjort at over 20.000 hjemmesider tilbyder indhold i QuickTime-format. En undersøgelse foretaget af New Media Magazine siges, at næsten 50 pct. af alle videofilm på nettet er lagret i Movie-filer.


Selvom det er Apple der står bag systemet skal man ikke tro, at Mac-brugere på nogle måder har fordele fremfor Windows-brugere; medieafspilleren, der både understøtter Netscape Navigator og Internet Explorer, findes til begge styresystemer.


QuickTime 3.0 afspilleren er gratis og kan hentes fra den officielle QuickTime-hjemmeside på http://quicktime.apple.com, hvor man også finder omfattende dokumentation til systemet. Man kan også vælge at opgradere til QuickTime 3.0 Pro, der indeholder endnu flere funktioner, men koster 29.95 dollars.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere