Efter omkring et halvt års diskussion om elselskabernes milliardinvesteringer i udrulning af bredbånd, iværksætter økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen nu en undersøgelse af planerne.
På baggrund af blandt andet skriverier i IT-avisen ComON har ministeren nu bedt Konkurrencestyrelsen og Energitilsynet om i fællesskab blandt andet at undersøge, om der sker krydssubsidiering på tværs mellem elselskabernes almindelige aktiviteter og bredbåndsudrulningen.
Således kunne IT-avisen ComON i november afsløre, hvordan elselskabet NVE lod den almindelige el-forretning betale hele regningen, når der blev gravet både elkabler og bredbåndskabler ned.
Både teleeksperter og en række store elkunder har sammen med politikere fra begge sider af Folketingssalen meldt sig i koret af kritikere af elselskabernes planer, som anslås til at udgøre investeringer på op til 20 milliarder kroner. Pengene kunne bruges langt bedre til miljørigtig energi eller fjernaflæste elmålere, lyder kritikken blandt andet.
Fra politisk hold har man også løftet øjenbrynene over det faktum, at elselskaberne i princippet er i gang med at opbygge telenet, der først bliver genstand for en konkurrencemæssig
vurdering, når nettet er en realitet, og det dermed er omsonst at gøre indsigelse. Derfor inddrages de medarbejdere, der sidder med teleområdet hos Konkurrencestyrelsen, i undersøgelsen.
Samtidig har Bendt Bendtsen bedt Energistyrelsen og elselskabernes organisation Dansk Energi om at kortlægge præcis hvilke og hvor mange af landets godt 80 elselskaber, som har udskilt deres bredbåndsplaner i selvstændige selskaber. Det er dog kun hvis omsætningen fra bredbåndsaktiviteterne overstiger fem procent af de samlede aktiviteter, at de skal udskilles i et selvstændigt selskab.
Hvis bredbåndsaktiviteterne ikke udskilles i et selvstændigt selskab, betyder det dog ikke at elkunderne risikerer at hænge på regningen, hvis bredbåndsinvesteringerne slår fejl.
»Hvis der opstår tab ved bredbåndsaktiviteter, som ikke er udskilt i et særligt selskab, vil tabet påvirke netselskabets overskud, men selskabet vil ikke have mulighed for at forhøje priserne i forhold til 1. januar 2004,« fastslår Bendt Bendtsen i et svar til Folketingets energiudvalg.