I sidste uge mødtes 1.500 diplomater, erhvervsfolk og repræsentanter for civilsamfundet til det første Internet Governance Forum (IGF) i Athen. Et af målene med IGF er at fortsætte den diskussion om nettets fremtid, der startede under FN's World Summit on the Information Society (WSIS) i Geneve i 2003 og Tunis i 2005. Netop spørgsmålet om internet governance - hvem skal administrere nettets globale adressesystem - var et af de mest omdiskuterede under WSIS-topmødet.
Men alligevel spillede internet governance kun en mindre rolle på konferencen i Athen, fortæller Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder.
»På trods af, at jeg var temmelig skeptisk inden mødet, blev jeg positiv overrasket. Der var energi, diskussioner, og bølgerne gik højt ind i mellem. Og menneskerettigheder kom på dagsordenen mange gange, særligt i forhold til ytringsfrihed, privacy og ophavsret. Samtidig blev jeg også mindet om, hvor langt og sejt et træk det er at få fulgt op på WSIS erklæringen. Og den konflikt som var med til at skabe IGF, nemlig spørgsmålet om ICANN, kom kun i mindre grad på dagsordenen,« siger hun.
I forbindelse med IGF blev der lanceret en række konkrete samarbejder, f.eks. på privacy-området, hvor der blev iværksat en »dynamic privacy coalition« med en lang række organisationer og virksomheder, der ønsker at sætte privacy stærkere på dagsordenen.
»Man fik brudt det traditionelle FN mødeformat, og skabt et forum hvor regeringsfolk, civilsamfund og virksomheder sad side og side og diskuterede alt lige fra it-sikkerhed, privacy og ytringsfrihed til ophavsret, it-uddannelse og adgang til internet i udviklingslande," siger Rikke Frank Jørgensen til ComON.
Hun stiller til gengæld spørgsmålstegn på, om der kommer konkrete resultater og opfølgning frem til næste IGF forum i Rio i 2007.
»Vil der blive taget fat på de politisk svære emner, såsom afvejningen mellem adgang til viden og ophavsret, manglende adgang eller urimelig høje priser for internet-forbindelser i udviklingslande, eller det faktum at online journalister og bloggere i mange lande sidder fængslet?« spørger Rikke Frank Jørgensen.
Hun efterlyser også en stærkere udviklingsprofil på temaer som sikkerhed, hvor udviklingslandene står med helt andre problemer end de lande, der har været med på it-bølgen i mange år.