Forestil dig, at du holder din hånd ind i et holografisk billede med vand, der drypper ned, og mærker de enkelte vanddråber der rammer din hånd. Tredimensionelle hologrammer har eksisteret længe og er en fast ingrediens i de fleste science fiction-film. Men der er kun tale om en optisk illusion – hvis du fører hånden gennem dem, mærker du ingenting. Nu har japanske forskere udviklet et tredimensionelt holografisk display, hvor du kan føle og røre ved billedet.
Professor Takayuki Hoshi og hans hold fra University of Tokyo har udviklet et såkaldt Airborne Ultrasound Tactile Display, som vises på Siggraph-messen i New Orleans. Her er der tale om et klassisk holografisk display, der kombineres med to WiiMotes som registrerer håndens position og et ultralydssystem, der skaber tryk mod hånden. Det skaber indtrykket af, at man rører ved en fast genstand.
Prototypen bruger 324 ultralyd-konvertere med en resonans-frekvens på 40 kHz, der kan skabe et tryk på op til 1,6 gf. Denne imponerende YouTube-video viser, hvordan det fungerer i praksis.
De japanske forskere fra Shinoda Lab forestiller sig, at displayet f.eks. kunne bruges til computerspil og CAD (Computer Aided Design). Men det forlyder ikke, hvornår prototypen er klar som et kommercielt produkt.