Skævvridning af Open Source-konklusioner

Det er beklageligt, at debatten om kontorpakker i det offentlige drukner i en diskussion om Microsoft mod Open Source. Det mener konsulentfirmaet Unisys.

Debatten om kontorpakker i det offentlige bør fokusere på centralisering og fælles rutiner for det pc-parken, frem for licensudgifter. Det mener konsulentfirmaet Unisys oven på, at en rapport før jul konkluderede, at der kun var en besparelse på 3-4 procent at hente ved at udskifte Microsofts Office-pakke med den alternative kontorpakke OpenOffice på de offentlige institutioners maskiner.

»Rapporten slår fast, at 3-4 procent af de samlede omkostninger hidrører fra software. Det betyder, at 96-97 procent af omkostningerne kommer fra andre områder. Og det er der, de store besparelser ligger gemt for såvel den offentlige som den private sektor,« understreger direktør Christian Wernberg-Tougaard fra Unisys Nordic.

Han opstiller et lille regnestykke for at gøre sin pointe klar.

»Flere analysefirmaer har påvist at den årlige gennemsnitsomkostning for en PC i en veldrevet offentlige virksomhed er 50.000 kroner. Det vil sige, at der hvert år anvendes omkring 22,5 mia. kroner på at anvende desk-tops i hele den offentlige sektor. De samme analysevirksomheder har påpeget, at man kan spare op til 40 procent af disse omkostninger ved at centralisere og ensgøre de offentlige desktop pc'er og lave fælles rutiner og helpdeske. Så frem for at drøfte om man kan spare 3-4% på software, var det meget mere interessant for samfundet at drøfte om ikke vi kunne spare 30-40 procent,« understreger Christian Wernberg-Tougaard.

Han advarer politikerne mod at bruge rapporten til at træffe beslutninger på baggrund af.

»Det er ærgeligt at se, at en undersøgelse, som har analyseret et meget lille antal stikprøver - med de konsekvenser som det har for den statistiske holdbarhed af konklusionerne - tages til indtægt for egentlig beslutningsstøtte,« siger Christian Wernberg-Tougaard, der har deltaget i leverandørforumet bag rapporten efter indstilling fra IT-Brancheforeingen. Han har tidligere bemærket, at der var risiko for at rapportens konklusioner blev skævvredet og anvendt som egentlig beslutningsstøtte upåagtet af, at det statistiske grundlag var relativt svagt.

I de kommende måneder sendes rapporten i høring.

»Vi vil i vores høringssvar til Videnskabsministeriet opfordre til, at man sætter fokus på de store besparelser, som man kan realisere ved at standardisere pc-håndteringen i hele den offentlige sektor, samtidig med at vi vil påpege det uheldige ved at gøre én fjer til fem høns ved at anvende case-studier til at udlede egentlig beslutningsstøtte,« forklarer Christian Wernberg-Tougaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere