Artikel top billede

Google fik fransk bøde for Wi-Fi scanning

Nu skal Google betale en rekordbøde i Frankrig for sin omstridte WLAN-sniffing fra Street View-bilerne.

Det franske datatilsyn, CNIL, har nu udstedt en bøde på 100.000 euro eller omkring 750.000 kroner til Google. Det er den største bøde fra CNIL nogensinde. Bøden kommer fordi Google har opsamlet data fra trådløse net med sine Street View-biler. De enkelte lande i Europa har reageret meget forskelligt på sagen om Googles WLAN-sniffing, hvor firmaet angiveligt også har fået fat i private e-mails og kodeord.

I Danmark har Datatilsynet blot bedt Google om at slette de ulovligt indsamlede data. Men andre europæiske lande har krævet at få lov til at se, hvilke data Google har indsamlet, og flere har truet med juridiske konsekvenser. I Spanien kan Google risikere at blive idømt en bøde på adskillige millioner kroner. Nu har Frankrig altså udstedt en bøde på 750.000 kr.

CNIL kritiserer Google for mangel på samarbejdsvilje under efterforskningen.

”De var ikke altid parat til at samarbejde med os. De har ikke udleveret alle de informationer, som vi har bedt om, som f.eks. kildekoden til alle enheder i Google-bilerne. De er ikke altid særlig transparente,” siger CNIL-direktør Yann Padova til BBC.

Google har nu to måneder til at anke bøden, som er den første der er udstedt i noget land i forbindelse med Street View-sagen. Google har allerede undskyldt og lovet at man stopper med at bruge sine Street View-biler til at registrere trådløse net. Disse data skulle ellers bruges til positionsbestemmelse.

 I stedet vil Google indsamle informationer om trådløse netværk fra Android-telefoner og bærbare computere med bestemte applikationer. Det er altså brugerne, der skal fungere som Wi-Fi-scannere.

Konkurrenten Apple bruger allerede sine iPhones som en slags mobile Wi-Fi-scannere, der samler informationer om trådløse netværk i nærheden og sender disse data tilbage til Apple. På dén måde kan Apple opbygge en gigantisk database over Wi-Fi adgangspunkter, der kan bruges til at give mere præcis lokalisering af brugerne.

Det er ikke kun mobiltelefoner, der indsamler data. Apple samler også informationer om Wi-Fi-netværk i nærheden, når brugeren af en Mac-computer med Snow Leopard foretager en handling, hvor der er brug for lokationsdata – altså f.eks. beder om, at tidszonen bliver indstillet automatisk. I disse tilfælde vil computeren også scanne efter trådløse netværk og sende informationer om de netværk, der er fundet, tilbage til Apples database.

Google bruger muligvis allerede Android, Chrome og anden software til at indsamle de samme data. Det fremgår af selskabets privacy policy for mobile enheder, at der kan blive sendt lokationsdata til Google. Der er også en vejledning til, hvordan man kan forhindre at data sendes til Google.

Det vides ikke præcis, hvordan Google samler data fra Android-telefoner, men hos Apple foregår dataindsamlingen på følgende måde:

1. Telefonen overfører sin præcise position til Apple, med data fra det indbyggede GPS-modul.
2. Samtidig overføres data om signalstyrken fra Wi-Fi netværk og mobilmaster i nærheden.
3 .Disse data sammenkøres med oplysninger fra millioner af andre telefoner i en stor database.
4. Herefter kan Apple skønne, hvor de forskellige master og trådløse netværk er placeret.
5. Næste gang en iPhone har brug for positionsbestemmelse uden GPS – måske fordi satellit-signalet er for svagt – kan telefonen hurtigt finde frem til positionen ved at scanne efter Wi-Fi netværk og sammenligne deres MAC ID'er med Apples database. Og vupti, så er telefonens position fikseret.

Som almindelige iPhone-bruger er man altså selv bidragyder til denne database over trådløse netværk, som samtidig skal hjælpe de samme brugere med akkurat positionsbestemmelse.

Nu er Apple og Google ikke de eneste, der samler data om trådløse netværk og bruger dem til positionsbestemmelse. Firmaet Skyhook Wireless har også sendt biler med Wi-Fi scannere rundt i mange forskellige lande. Her er målet det samme – at skabe et globalt kort over trådløse netværk.

Ligesom fortidens søfarere kunne navigere ved at kigge på stjernerne, skal det moderne menneske altså finde vej ved at lade vores enheder lede efter ”kendte” konstellationer af trådløse netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere