Både netværksproducenten Cisco og serverproducenten Dell indrømmer nu, at de har svært ved at skaffe varer hjem til deres kunder og forhandlere. Det sker ifølge de to producenter som følge af en generel mangel på de komponenter, som skal bruges til at bygge produkterne. En mangel, der er opstået som følge af branchens egne nedskæringer.
»I lighed med resten af branchen oplever vi leveringstider på grund af de leveringsbegrænsninger efter de arbejdskraftsmæssige- og andre skridt underleverandørerne har taget under krisen,« oplyser Cisco i en udtalelse til det amerikanske it-site Channel Insider.
Nedskæringerne i produktionskapaciteten rammer derfor it-branchen som en boomerang i takt med at efterspørgslen stiger, da produktionskapacitet på fabrikkerne ikke kan øges lige så hurtigt som det gik at fyre de ansatte og lukke fabrikker, da finanskrisen ramte.
Også hos Dell er der mangel på varer. Overfor ComONs søsteravis CRN indrømmer producenten, at deres serverleverancer er ramt af forsinkelser.
»Vi har set forsinkelse på nogen serverlinjer på grund af en generel komponentmangel i branchen,« lyder det fra Dells danske kommunikationschef Line Ørskov.
Problemerne rammer blandt andet Ameta Computer i Aalborg, der forhandler servere. Her fortæller administrerende direktør Jan Nielsen, at leveringstiden det seneste halve år er mere end fordoblet, og han må vente op til tre måneder på varer fra Cisco.
»Vi oplever generelt 10-12 ugers leveringstid på varer som Catalyst og andre varer fra Cisco, der skal fabrikeres til ordre. Der er en meget lang leveringstid,« siger Jan Nielsen.
Han må derfor slås med sure kunder, der ikke er tilfreds med at vente til foråret på noget, de har bestilt før jul, og det får ifølge ham kunderne til at true med at gå andetsteds hen for at handle.
»Der er meget stor kundeutilfredshed overfor os, når vi siger, at vi ikke kan levere. Men når kunderne så oplever, at det er et generelt Ciscoproblem, bliver de i stedet sure på Cisco,« fortæller Jan Nielsen.
Ud over at måtte skuffe kunderne, der er generet af at vente på deres nye server, skader det også Ametas 2009-omsætning, fordi han ikke kan fakturere kunderne inden han har leveret varen og derfor må vente til 2010 før han kan bogføre salget.
»Det er generelt frustrerede at skulle vente, for vi skulle gerne have pengene når vi har solgt varen,« siger Jan Nielsen.