Danmark oversvømmes med falske USB-drev

Priserne på USB-hukommelse er styrtdykket, men kunderne risikerer at blive snydt. IDC-analytiker mener, at producenterne har ansvaret.

I det sidste døgn har ComON modtaget op mod et snes henvendelser fra læsere, som er blevet snydt ved køb af USB-drev hos danske forhandlere. Og meget tyder på, at det kun er toppen af isbjerget. I Tyskland har magasinet c't afsløret, at detailhandlen er blevet oversvømmet med forfalskede USB-nøgler. Det har tvunget to af de største tyske producenter, Hama og Emtec, til at tilbagekalde op mod 100.000 USB-nøgler fra handlen.

De fleste af brevene fra ComON's læsere handler om USB-hukommelse af mærket MicroMemory, der er solgt gennem store detailkæder som Bilka, A-Z og Elgiganten. Flere læsere har købt USB-drev hvor den reelle kapacitet kun er det halve af det, der står på pakken.

IDC-analytiker Anders Elbak mener dog ikke, at ansvaret ligger hos forhandlerne.

»Jeg synes sådan set ikke, at man kan bebrejde forhandlerne - med mindre de enten har købt ind fra lidt for "grå" kanaler, fortsætter salget efter de er blevet opmærksomme på et stort antal fejl eller ikke vil bytte de fejlbehæftede drev. Det er ikke forhandlernes ansvar at teste produkter,« siger Anders Elbak til ComON.

Hama og Emtec har begge placeret ansvaret hos en underleverandør, som tilsyneladende har manipuleret USB-drevene.

»Hvis der - som det ser ud til - er tale om rigtige mærkevarer, ikke kopi-produkter, ligger problemet hos producenterne. Uanset om de er blevet snydt af deres underleverandører, er det deres ansvar,« siger Anders Elbak.

Problemet gælder blandt andet USB-nøglen C150 B fra Emtec, som også er solgt i Danmark. ComON har modtaget en mail fra en læser, som har købt to C150 B-nøgler gennem Wupti. De to nøgler blev solgt med en kapacitet på 2 GB, men en test viser, at chippen i realiteten kun har plads til 1 GB.

En hurtig manipulation har forvandlet 1 GB USB-nøglen til et 2 GB produkt, som så kan sælges til dobbelt pris.

De fleste af de ramte forbrugere, som ComON har været i kontakt med, har fået pengene refunderet efter henvendelse til forhandleren. Men enkelte har oplevet, at det var svært eller umuligt at få forhandleren til at indse, at der er tale om forfalskede produkter.

Det gælder blandt andet Per Hansen, som købte en 1 GB USB-nøgle gennem Pixmania. Han fik nøglen byttet tre gange, men hver gang fik han et produkt, som ikke havde den lovede kapacitet.

»Det var umuligt for mig at få Pixmania til at indse at hele deres sending var falske nøgler, til trods for at jeg forsøgte ihærdigt at fortælle dem det via deres kundesupport. Da jeg skilte den tredje nøgle ad, skrev chippens nummer ned og fik bekræftet via databladet, at dette netop ikke var en 1GB flash hukommelse som jeg havde betalt for, og gjorde deres kundesupport opmærksom på dette, fik jeg en kort besked tilbage om at da jeg havde skilt produktet ad, dækkede garantien ikke mere,« fortæller Per Hansen til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere