I denne uge kom AMD med sin seneste processor med seks kerner, Phenom II X6 1075, som sælges for 250 dollar. Intel sælger blandt andet Core i7 980 og 970 med seks kerner, men de er noget dyrere end AMDs processorer. Det store spørgsmål er dog, om det overhovedet kan betale sig at investere i en af de nye processorer.
Allerede cpu'er med to eller fire kerner bliver ikke altid udnyttet optimalt – det kræver jo, at softwaren er skrevet til at udnytte de mange kerner. Problemet bliver kun værre med seks kerner.
CNET sætter fokus på problemet i denne artikel, hvor man har spurgt et par eksperter til råds.
”Kun få applikationer kan virkelig udnytte de seks kerner, og prisen er at ydelsen bliver lavere i de applikationer som ikke bruger dem,” lyder meldingen fra CNETs egen Rich Brown, der er redaktør for desktop-anmeldelser hos CNET Reviews.
Han mener at seks-kerne-cpu'er er overkill for de fleste forbrugere. Men mange vil formentlig synes at det er ”cool” at investere i seks kerner (hvorfor købe fire, når man kan få seks til samme pris). Selvom den faktiske ydelse ikke bliver højere – måske tværtimod.
AMDs seks-kerne-processorer med 2,8 Ghz er således langsommere end Intels 3,2 Ghz quad-core-modeller, der koster omtrent det samme. Medmindre man altså kan finde et program, der virkelig udnytter de seks kerner.
Hos Anandtech er meldingen den samme. De fleste spil kan kun udnytte to eller fire kerner, og der er ingen fordel ved seks kerner undtagen hvis man har software som er programmeret til det.
Intel bruger dog en større L3-cache i sine processorer med seks kerner og en effektiv teknologi som slukker for de ubrugte kerner og sætter turbo på resten, men forskellen i forhold til en quad-core er stadig beskeden.
"Flertallet af forbrugerne vil ikke mærke til de ekstra kerner, selvom de måske får en fordel af den større L3-cache og de vil ikke miste ydelse sammenlignet med quad-core takket være turbo-funktionen," siger Anand Shimpi fra Anandtech.
Så konklusionen ser ud til at være, at seks kerner næppe er pengene værd lige nu for de fleste brugere.