Har du brug for seks kerner?

Både Intel og AMD sælger seks-kerne-processorer, men kun få programmer kan udnytte alle kernerne.

I denne uge kom AMD med sin seneste processor med seks kerner, Phenom II X6 1075, som sælges for 250 dollar. Intel sælger blandt andet Core i7 980 og 970 med seks kerner, men de er noget dyrere end AMDs processorer. Det store spørgsmål er dog, om det overhovedet kan betale sig at investere i en af de nye processorer.

Allerede cpu'er med to eller fire kerner bliver ikke altid udnyttet optimalt – det kræver jo, at softwaren er skrevet til at udnytte de mange kerner. Problemet bliver kun værre med seks kerner.

CNET sætter fokus på problemet i denne artikel, hvor man har spurgt et par eksperter til råds.

”Kun få applikationer kan virkelig udnytte de seks kerner, og prisen er at ydelsen bliver lavere i de applikationer som ikke bruger dem,” lyder meldingen fra CNETs egen Rich Brown, der er redaktør for desktop-anmeldelser hos CNET Reviews.

Han mener at seks-kerne-cpu'er er overkill for de fleste forbrugere. Men mange vil formentlig synes at det er ”cool” at investere i seks kerner (hvorfor købe fire, når man kan få seks til samme pris). Selvom den faktiske ydelse ikke bliver højere – måske tværtimod.

AMDs seks-kerne-processorer med 2,8 Ghz er således langsommere end Intels 3,2 Ghz quad-core-modeller, der koster omtrent det samme. Medmindre man altså kan finde et program, der virkelig udnytter de seks kerner.

Hos Anandtech er meldingen den samme. De fleste spil kan kun udnytte to eller fire kerner, og der er ingen fordel ved seks kerner undtagen hvis man har software som er programmeret til det.

Intel bruger dog en større L3-cache i sine processorer med seks kerner og en effektiv teknologi som slukker for de ubrugte kerner og sætter turbo på resten, men forskellen i forhold til en quad-core er stadig beskeden.

"Flertallet af forbrugerne vil ikke mærke til de ekstra kerner, selvom de måske får en fordel af den større L3-cache og de vil ikke miste ydelse sammenlignet med quad-core takket være turbo-funktionen," siger Anand Shimpi fra Anandtech.

Så konklusionen ser ud til at være, at seks kerner næppe er pengene værd lige nu for de fleste brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere