Læs også:
Sådan hamrer vi brugervenlig selvbetjening sammen
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) brugte i går flere timer på at inspicere fire selvbetjeningsløsninger udviklet af offentligt ansatte, teknikere og borgere.
Det skete på IT- og Telestyrelsens og IT-Branchens innovationscamp, 'Vær med til at bygge fremtidens selvbetjeningsløsninger'.
Og ministeren var imponeret over, hvad hun så.
"Det syder og bobler jo af innovationslyst," sagde hun til Computerworlds udsendte efter kåringen af vinder-løsningen - en boligstøtteordning, der gik fra en 14 siders tæt sammenskreven selvbetjeningsløsning med 82 indtastningsfelter til fem overskuelige sider.
Skal passe på målgruppen
Charlotte Sahl-Madsen har i den senere tid været en af de stærkeste fortalere for selvbetjeningsløsninger, som hele det politiske spektrum på Christiansborg er enige om, er en god idé.
"For at få et folkeligt gennembrud kræves dog, at løsningerne er intuitive og brugervenlige. For at det skal lykkes, kræver det en ændring i vores måde at tænke selvbetjening på," understreger ministeren.
Hun fremhæver, at tankerevolutionen først og fremmest skal ske ved, at det offentlige sætter brugerens behov i centrum og genbruger borgernes data på tværs af myndigheder. På den måde slipper hr. og fru Danmark om at indtaste de samme oplysninger igen og igen og igen.
Gode og dårlige oplevelser
"Jeg har selv både gode og dårlige oplevelser med selvbetjening, hvor man tænker 'har den myndighed ikke mine oplysninger i forvejen?'," fortæller Charlotte Sahl-Madsen
Navigation og ikke mindst skriftlige formuleringer skal passe til de forventninger, som borgerne har til moderne web-løsninger.
"Tidligere har der nok været en tendens til, at selvbetjeningsløsningerne har taget udgangspunkt i styrelsernes juridiske formuleringer. De fremtidige løsninger skal i stedet passe til målgrupperne," understreger ministeren, som også påpeger, at det slet ikke er nok at digitalisere de nuværende papir-skemaer.
Fristes uden pisk og gulerod
Tidligere har blandt andre brancheforeningen IT-Branchen været fortaler for, at danskerne både skal piskes og lokkes til selvbetjeningstasterne med henholdsvis lukning af andre kontaktmuligheder og kontante belønninger for at kunne klare sig selv i kontakten med det offentlige.
Videnskabsministeren køber dog ikke umiddelbart argumenterne om pisk og gulerod.
"Vi skal friste danskerne - ikke tvinge dem - med løsninger, der er fleksible, og som alle har lyst til at bruge. Vi sparer jo mange penge på selvbetjeningsløsninger, og de gevinster er vi jo alle sammen med til at høste," siger hun.