Sådan beskytter du din Mac mod malware

Det kan være svært at blive klog på, om man bør installere antivirus-software på en Mac? Her får du et overblik over de mulige sikkerhedsforanstaltninger på Mac OS X.

1. Sådan beskytter du din Mac mod malware

Behøver man at installere en antivirus-løsning på en Mac?

Mens svaret på det spørgsmål for bare få år siden havde været et klart nej, så er det i 2010 noget sværere at blive klog på, hvad man som Mac-bruger bør gøre.

Forklaringen er den simple, at der er kommet flere til - både Mac-brugere og trusler mod Mac.

Ifølge Net Applications, der står bag en række globale markeds-statistikker, har Mac OS X nu en samlet markedsandel på 5,33 procent på verdensplan, mens Windows står for 91,58 procent.

Zoomer man eksempelvis ind på USA, er Mac-markedsandelen dog noget højere. Ifølge Gartner stod Apple i første kvartal i år for 8,6 procent af de solgte computere i USA, mens analysevirksomheden IDC vurderede, at Apple stod for lidt mindre, nemlig 6,4 procent.

Selvom der altså stadig er tale om, at Mac OS X er en hel del mindre end Windows-platformen, er den trods alt øgede popularitet ikke gået ubemærket hen hos de it-kriminelle, der i stigende grad retter fokus mod Apple-platformen, hvilket atter er blevet bekræftet i denne uge.

- Selv om Apple udadtil ikke giver udtryk for, at sikkerheden er et problem, er firmaet tvunget til at forholde sig til problemstillingerne. Apples markedsandele er ved at gøre virksomhedens styresystem til et interessant mål for ulovligheder, har Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting tidligere udtalt.

I det følgende tager vi et kig på nogle af de sikkerhedsforanstaltninger, du kan overveje på din Mac.

Det mest simple råd

Det første og mest simple råd er naturligvis det mest åbenlyse, nemlig at du skal tænke dig om, når du anvender nettet.

Er du et sandt dydsmønster, der aldrig kunne drømme om at begive dig ind på de mere obskure websider (ingen nævnt, ingen glemt), og husker du, at du aldrig skal klikke på mistænkelige, vedhæftede filer i e-mails eller sige ja til at installerede software, du ikke kender, så er du ikke så udsat, som hvis det modsatte er tilfældet.

På samme måde er det afgørende, at du sørger for at opdatere de applikationer, du har kørende på din computer, så det altid er de nyeste versioner, hvor de kendte sikkerhedshuller er lukket.

Når det er sagt, så kan selv den mest fornuftige bruger ryge i malware-fælden, og når/hvis det sker, er det rart, at man har beskyttet computeren.

2. Snow Leopard med indbygget sikkerhed

Da Apple i august sidste år udgav den nyeste version af Mac OS X, Snow Leopard, syntes netop den erkendelse at være nået frem til Steve Jobs og æble-kollegerne.

Med Snow Leopard får man nemlig en basal beskyttelse mod specifikke Mac-trusler, da Apple i styresystemet har implementeret flere sikkerhedsfunktioner.

- Det indbyggede forsvar sikrer dig mod vira og ondsindet software uden konstant at afbryde dig med advarsler og opdateringer, lyder løftet fra Apple.

Konkret indeholder sikkerheds-løsningen en scanner og en firewall til at hindre andre i at køre ondsindede kommandoer på din computer. Samtidig er der i Safari-browseren indbygget en antiphishing-teknologi, så du advares, hvis du besøger et mistænkeligt websted.

500

Mac OS X indeholder flere sikkerheds-features - men er det nok?

Apple lover at levere sikkerhedsopdateringer, så snart nye trusler opdages, men i samme åndedrag gør selskabet dog også opmærksom på, at Snow Leopard-sikkerheden måske ikke er helt tilstrækkelig.

- Mac er designet med indbyggede teknologier, der sikrer beskyttelse mod ondsindet software og sikkerhedstrusler direkte fra kassen. Men intet system kan være 100 procent immunt over for alle trusler, og derfor kan antivirus-software give ekstra beskyttelse, står der på selskabets hjemmeside.

Apples nye sikkerheds-features i Snow Leopard fik en lunken modtagelse af diverse sikkerhedsfolk, også her i Danmark, men som bruger er det svært at blive klog på, om årsagen først og fremmest er, at de gerne selv skulle sælge noget sikkerhedssoftware, eller om der er tale om et reelt problem?

Med udgangspunkt i Apples egen udmelding om, at "antivirussoftware kan give ekstra beskyttelse," vil vi nu se nærmere på nogle af de løsninger, der findes.

3. iAntivirus

Ligesom der til pc findes en række gratis antivirus-løsninger, finder man også nogle stykker til Mac.

Selvom et godt råd lyder, at du får det, du betaler for, er de gratis løsninger bestemt ikke helt hen i vejret, hvis man som privatbruger ønsker at højne sikkerheden.

Hvis alternativet er, at du slet ikke installerer noget antivirus-program, er det oplagt at prøve en af de gratis løsninger uanset hvad.

Her er iAntivirus fra firmaet PC Tools et af de bedste bud. IAntivirus kan som de fleste andre antivirusprogrammer real-time-beskytte computeren mod trusler, og du kan også vælge at scanne hele eller dele af computeren for uønsket software.

Programmet adskiller sig dog ved, at databasen over software, der skal skrides ind over for, kun indeholder trusler, der er rettet mod Mac-platformen.

Fordelen ved dette er, at løsningen belaster computerens ressourcer mindst muligt, fordi langt størsteparten af den malware, der findes, er rettet mod Windows.

Ulempen er, at iAntivirus dermed ikke nødvendigvis spotter, hvis du eksempelvis videresender en mail til venner og bekendte, der indeholder en skadelig fil rettet mod Windows, fordi denne ikke optræder i malware-databasen.

500

Sådan ser brugergrænsefladen ud i iAntivirus.

Hvis man kan leve med, at man altså dermed risikerer at viderebringe skadelig software til andre, er iAntivirus et lovende bud.

For det første rummer løsningen alle de basale sikkerheds-faciliteter for den almindelige bruger, og for det andet er brugergrænsefladen ret fornuftigt skruet sammen.

Mens grund-versionen af iAntivirus er gratis, findes der også en pro-version, som er rettet mod professionelle brugere.

Engelske Tech Radar gav i en anmeldelse sidste år iAntivirus tre og en halv ud af fem mulige stjerner og amerikanske Macworld gav programmet fire ud af fem.

Det skal i parentes bemærkes, at Symantec i 2008 opkøbte PC Tools, firmaet bag iAntivirus, og selvom programmet fortsat opdateres, er det uvist, om den gratis løsning også får lov til at leve videre på længere sigt.

4. ClamXav og betalings-løsningerne

Et andet bud på en gratis løsning er ClamXav, der anvender open source antivirus-motoren ClamAV som backend.

ClamXav, der findes i en dansk version, tilbyder ligesom iAntivirus alle de nødvendige faciliteter, men rummer bedre muligheder for brugertilpasning. Eksempelvis kan du tvinge løsningen til at undlade at scanne bestemte filtyper eller filer med bestemte navne.

Der findes ingen pro-version af ClamXav, så hvis man er en virksomhed på udkig efter support-muligheder, skal man nok overveje en anden løsning.

500

ClamXav er gratis antivirus til Mac

Amerikanske Macworld har i en anmeldelse af ClamXav peget på, at løsningen er noget langsom i sine scanninger, og at brugergrænsefladen kan være lidt forvirrende.

Men kollegerne på det engelske Macworld konkluderede i en nyere anmeldelse, at løsningen grundlæggende er helt fornuftig at arbejde med.

Hvis du er villig til at betale

Mens både iAntivirus og ClamXav er gratis at anvende, findes der en række andre løsninger for dem, der ikke har noget imod at betale for en antivirus-løsning.

I flæng kan nævnes virksomheder som Intego, der kun beskæftiger sig med sikkerhedsløsninger til Mac, Avast, der leverer til en række platforme, Symantec med Norton, McAfee samt F-Secure, der i øjeblikket tilbyder seks måneder fri brug af sin beta-løsning til Mac.

For de danske virksomheder, som anvender Macintosh-computere, er ovenstående muligheder nok værd at undersøge nærmere, men for privat-brugeren er den bedste løsning, når både de reelle sikkerheds-trusler, performance på Mac'en og økonomien skal tages i betragtning, ikke helt så lige til.

Når alt kommer til alt, er det for Mac-brugere nok stadig lidt et spørgsmål om temperament, om man vil installere en decideret antivirus-løsning oven på de sikkerhedsfeatures, der findes i Snow Leopard - og i givet fald, hvilken løsning man så skal vælge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere