Test: Her er den bedste antivirus!
Hvis du tror, at det kan være hip som hap, hvilken sikkerhedsløsning du vælger til dine computere, så tager du fejl.
Sidste år skabte ondsindede online angribere mere malware end de foregående 20 år tilsammen.
I dag er man nødt til at have en forholdsvis ny og opdateret sikkerhedsløsning for at kunne føle sig sikker.
De nyeste sikkerhedsteknologier er i stand til at fange de helt friske vira og malware, før antivirusproducenterne har lavet definitioner, der kan kende dem.
Blandt de nye teknikker er såkaldt 'behavioral analysis' (adfærds-analyse), som sammen med cloud computing-faciliteter kontrollerer mistænkelige programmer og filer i online databaser.
På den måde fanger sikkerhedsprogrammerne ofte malware, som de aldrig har været ude for før.
Næsten alle sikkerhedsløsninger, som vores amerikanske modermagasin pcworld.com har testet i år, er også udstyret med såkaldt antiroot-teknologi. Rootkits, som er en slags malware, der skjuler, at en pc er inficeret med virus eller anden malware, er blevet ret udbredt de seneste år.
PC World.com har testet 10 sikkerhedsløsninger og fundet ud af, at de langt fra er ens. Læs et resumé af testen her og find ud af, hvilke du bør springe over og hvilke, der lige er noget for dig.
Vinder af testen blev Norton Internet Security 2010 på grund af sin meget brede evne til at fange malware.
Hvis du vil læse testen i sin fulde udstrækning, så kan den findes her.
Nogle af priserne er hentet fra leverandørernes egne udenlandske hjemmesider, mens enkelte er hentet fra danske forhandlere. De danske priser tenderer til at være højere, til gengæld risikerer man at blive afkrævet told og moms, hvis indkøbet sker uden for EU.
1. Norton Internet Security 2010
Norton Internet Security 2010, der blev kåret som vinder i PC Worlds store test, nåede det øverste trin på podiet et mulehår foran Kasperkys Internet Security 2010.
Norton har et omfattende tilbud af faciliteter, er suveræn til at opdage malware og arbejder ret hurtigt.
Symantec, som blandt andet ejer Norton, har investeret i teknologi, der identificerer malware ud fra, hvordan programstumperne opfører sig.
Teknologien virker godt og cementerer Nortons historisk stærke position.
Brugergrænsefladen er fornuftig, men den sære brug af farver gør det svært at læse, hvad der står. Norton har et sort hovedvindue med orange hist og her.
Norton var en af de bedste til at opdage og rense for aktive malware-infektioner. Løsningen fandt alle misdæderne, gjorde 93 procent af dem inaktive og fjernede ethvert spor af to tredjedele af den skadelige software - hvilket er det bedste af samtlige testresultater på det område.
Med hensyn til de inaktive rootkits så opdagede Norton 93 procent af dem og fjernede alle aktive rootkits.
Et godt resultat, men overgået af både McAfee og Kaspersky, der begge nåede 100 procent her.
2. Kaspersky Internet Security 2010
Godt nok vandt Norton, men Kasperskys pakke Internet Security 2010 napper vinderen i haserne.
Blandt plusserne tæller stærk næse for malware, effektiv ydelse og en godt designet brugergrænseflade.
Til gengæld er prisen højere end for en del af de andre løsninger.
Alt i alt er Kaspersky let at bruge. Skærmbillederne er informative uden at virke overvældende.
Hovedvinduet er logisk at navigere rundt i med en navigationsbjælke i venstre side og en bjælke i højre side, som indeholder de forskellige muligheder, der er i Kasperskys pakke..
Med hensyn til at opdage aktive malware-infektioner klarede Kaspersky sig godt. Det fandt al malware og gjorde 87 procent inaktiv, men fjernede kun samtlige filer i 47 procent af de forskellige test-infektioner, hvilket er omkring gennemsnittet.
Ingen af produkterne formåede at fjerne samtlige spor efter alle infektioner. Kaspersky er, sammen med McAfee, den bedste når det gælder om at opspore og fjerne aktive og inaktive rootkits. Begge fandt og fjernede alle rootkits.
3. AVG Internet Security 9.0
Tredjepladsen går til AVG for solid evne til at opdage og uskadeliggøre malware, men løsningen kunne godt være lidt nemmere at bruge.
Brugergrænsefladen har ikke ændret sig meget siden sidste år og har nogle praktiske problemer.
I hovedvinduet er ikoner, som repræsenterer løsningens forskellige faciliteter, ikke grupperet eller organiseret på en logisk måde, hvilket gør det svært at finde eksempelvis firewall versus antivirusbeskyttelse.
AVG gør det godt med at opdage aktive system-infektioner.
Løsningen fandt 93 procent og gjorde 87 procent inaktive. Et godt resultat, men et stykke fra topscoreren, der var 100 procent i begge kategorier.
Med hensyn til fuldstændig at fjerne ethvert spor af malware klarede AVG kun 27 procent, hvilket er knap så imponerende.
De fleste løsninger klarer effektivt at opdage og gøre malware inaktivt, men efterlader ofte stumper, der øger risikoen for, at malware vender tilbage for at plage dig endnu engang.
AVG har også en dansk hjemmeside,[url=http://www.avgdanmark.dk/[Avgdanmark[/url], hvor der kan købes produkter på dansk.
4. PC Tools Internet Security 2010
Fjerdepladsen går til PC Tools Internet Security 2010, som er en velfungerende løsning med stærk malware detektion og betydelig bedre end tidligere versioner.
Løsningen mangler dog stadig forældrekontrol og en online backup-facilitet som konkurrerende produkter har.
Brugergrænsefladen ligner meget sidste års version, men det er ok, for den er meget brugervenlig.
PC Tools skaber sine produkter til den gennemsnitlige bruger. Det er let at installere løsningen og så glemme alt om den.
Mere avancerede brugere kunne godt gå hen og mene, at den simple brugergrænseflade er en begrænsning.
PC Tools, der i dag ejes af sikkerheds-sværvægteren Symantec, opdagede og uskadeliggjorde alle aktive infektioner på test-computeren samt fjernede 60 procent af den aktive malware.
I en ideel verden ville en sådan sikkerhedsløsning fjerne ethvert spor efter en infektion, men det gjorde ingen af de testede produkter.
Men faktisk klarede PC Tools sig bedre i denne henseende end flertallet af de testede løsninger.
Rootkits (en slags malware, der skjuler, at en pc er inficeret med virus eller anden malware) fandt PC Tools samtlige inaktive og aktive af og fjernede 87 procent af skidtet.
Et godt resultat, men nogle af løsningerne fjernede 100 procent, så bedre er det heller ikke.
5. BitDefender Internet Security 2010
Og femtepladsen går til - BitDefender Internet Security 2010. Solid beskyttelse til en billig penge.
BitDefender får en tiltrængt ansigtsløftning, eller skal vi sige brugergrænseflade-løftning i 2010.
Den nye brugergrænseflade kommer i tre varianter; en grundlæggende med bare tre store ikoner og enkel tekst, en mellemvariant med flere detaljer og endelig den avancerede version for de brugere, som vil studere det hele under et mikroskop.
Farvestatus indikatorer (rød, gul og grøn) gør det let at se med et enkelt øjekast, om din pc er beskyttet eller ej.
BitDefender er effektiv, når det gælder om at opdage og fjerne aktive infektioner. Den fandt alle inficerede filer og gjorde 93 procent inaktive.
Til gengæld kunne den kun fuldstændig fjerne 40 procent af malware og efterlod altså en del spor af skidtet på harddisken.
Ikke mindre end 97 procent af alle aktive og inaktive rootkits fandt BitDefender og gjorde kål på 93 procent af dem, mens den kun fuldstændig fjernede ethvert spor efter 86 procent af de onde rootkits.
Både McAfee og Kaspersky gjorde rent bord i den disciplin.
6. Avast 5.0 Internet Security
Avast 5.0 Internet Security har alle de grundlæggende faciliteter til beskyttelse af pc'en og gør også et udmærket job, når det gælder den traditionelle malware-beskyttelse.
Og så er Avast hurtig.
Til gengæld klarer løsningen sig knap så godt, når det gælder om at opdage nye trusler, og den mangler nogle af de faciliteter, konkurrenterne har.
Brugergrænsefladen er godt designet med et rent og sofistikeret udseende, der ikke bare er attraktivt, men også nemt at bruge.
Dog er produktet til tider ikke intuitivt nok. Når du for eksempel skanner din harddisk, bliver du nødt til at fortælle løsningen, hvad den skal gøre, hver gang den finder noget skidt.
Og du kan ikke fortsætte med skanningen, før du giver advarslen et ok. På den måde får brugeren godt nok fuld kontrol, men på et massivt inficeret drev, bliver det træls i længden.
Avast gjorde det ret godt, når det gjaldt om at stoppe aktive infektioner på test-pc'en. Løsningen opdagede alle inficerede filer og uskadeliggjorde 93 procent af alle infektioner. Til gengæld fjernede Avast kun ethvert spor af malware i en tredjedel af tilfældene.
7. McAfee Internet Security 2010
McAfee Internet Security er god til at opdage malware, og dens brugergrænseflade er frisk og adskiller sig fra konkurrenternes, og så er der mange faciliteter at vælge imellem.
Malurt i bægeret er, at testen viste, at McAfees løsning fik computeren til at arbejde mærkbart langsommere end hovedparten af konkurrenterne, og det trækker ned.
McAfee har fuldstændig redesignet sin brugergrænseflade til Internet Security 2010, og vi kan lide resultatet.
Den er intuitiv og nem arbejde med, og udseendet er markant anderledes end hos konkurrenterne. Sektioner kaldes skuffer, klik på sektionen og skufferne åbner sig og afslører indstillinger og status for hver enkelt komponent.
Den øverste del af skærmbilledet forbliver statisk med et konstant overblik over hele produktet.
McAfee er effektiv til at rydde op i de aktive infektioner, opdagede alle test-infektioner, uskadeliggjorde 87 procent og fjernede ethvert spor af 47 procent.
De 47 procent er på et gennemsnitligt niveau for de testede produkter. Løsningerne er generelt effektive til at uskadeliggøre infektioner, men efterlader ofte malware-stumper, hvilket øger risikoen for, at de små sataner kommer retur en dag.
8. Panda Internet Security 2010
Panda Internet Security 2010, der landede på en ottendeplads i denne test, indeholder alle de grundlæggende faciliteter og en del ekstra såsom to gigabyte online backup og muligheden for også at beskytte USB-stik.
På trods af mængden af faciliteter imponerer evnen til at opdage ukendt malware ikke.
Pandas brugergrænseflade er mere kompliceret, end den behøver at være.
Den bruger adskillige kombinationer af både knapper og grupperede elementer, hvilket til at begynde med virker forvirrende.
Når det er sagt, så er det nemt at navigere omkring i konfigurations-indstillingerne, og man er hele tiden kun et enkelt klik væk fra hovedvinduet.
Antispam-faciliteten tilføjer en værktøjsbjælke og en spam-mappe til Outlook og Outlook Express.
Panda kan oprette backup af filtyper (som billeder, Office-dokumenter eller Internet-favoritter) eller af de mapper og/eller drev, som brugeren vælger, og du kan tage backup til Pandas online backup service.
Forældrekontrollen kræver, at man opretter en konto for hver bruger. Ved at logge ind kan man så aktivere det valgte sikkerhedsniveau for den aktuelle bruger.
9. Webroot Internet Security Essentials
Webroot Internet Security Essentials er i al væsentlighed Webroot's SpySweeper antivirus/antispyware applikation med bonusprodukter som firewall, antispam, backup-software og beskyttelse, når der surfes på internettet.
En pakke, der muligvis stiller SpySweeper-fans tilfredse, men ikke nødvendigvis alle andre kunder.
Løsningen mangler forældrekontrol, som er ret udbredt i andre internet-beskyttelsespakker og kommer til kort, når det gælder om at opdage og uskadeliggøre nye malware-trusler.
Selv om Webroots brugergrænseflade er anvendelig, så mangler den nogle forbedringer og en opfriskning.
Webroots layout består af tre søjler med navigation på den venstre, konfigurering af værktøjerne i midten og de tekniske detaljer i den højre søjle.
PC Worlds amerikanske tester fandt brugergrænsefladen kryptisk og ind imellem for lidt intuitiv.
Webroot opdagede og uskadeliggjorde alle aktive malware-infektioner på test-pc'en og fjernede samtlige spor efter 60 procent test-infektionerne. Det lyder ikke af alverden, men er faktisk over gennemsnittet i de testede løsninger.
10. Trend Micro Internet Security Pro 2010
Trend Micro Internet Security Pro 2010 er nummer 10 og dermed rosinen i pølseenden på PC Worlds test af sikkerhedsløsninger.
Trend Micro indeholder en konkurrencedygtig og godt dækkende pakke til desktop internet-sikkerhed, men når det gælder beskyttelse mod malware, bliver løsningen her overhalet indenom af konkurrenterne.
Brugergrænsefladen er nem at læse, nem at bruge og har bevaret udseende og layout fra tidligere versioner.
Det vil sige en navigations-bjælke i venstre side, mens opsætningen klares i bjælken til højre.
Konfigurationsmulighederne kan synes ret avancerede, men de er nemme at finde rundt i, og førstegangsbrugere vil sandsynligvis være tilfredse med fabriksindstillingerne (default) til at begynde med med.
Trend Micros løsning fandt al aktiv malware på test-pc'en og uskadeliggjorde 87 procent. Den fjernede samtlige spor efter 47 procent af al malware, hvilket passer meget godt med gennemsnittet for samtlige de testede sikkerhedspakker.