Læs også: Dine Facebook-venner er farlige
Sådan bliver du fuppet på Facebook
Japans ofre misbruges til at lokke penge fra dig
Hvor lang tid går der fra en katastrofe indtræder, til de net-kriminelle forsøger at udnytte situationen til at snyde dig for penge eller personlige informationer?
Sikkerhedsfirmaet Kaspersky har samlet trådene sammen og skabt en oversigt over, hvilke net-kriminelle aktiviteter, der er fulgt i kølvandet på den ulykkelige situation i Japan, som i marts blev ramt af jordskælv og tsunami.
Den 11. marts rammes Japans nordøstlige kyst af et jordskælv, og allerede dagen efter sætter de net-kriminelle deres første aktioner ind
Den 12. marts skydes den første Facebook likejacking-kampagne i gang.
Likejacking-kampagner har til formål at lokke almindelige Facebook-brugere til at klikke på "synes godt om" på det sociale netværk.
Derved kan der overføres trafik til skumle websider, der tilbyder konkurrencer og alskens tvivlsomme reklamer.
Herefter kører møllen med falske Røde Kors-donationer, spam-mail med links til ondsindet web-kode og salg af falske flybilletter til folk, der ønskede at flygte fra katastrofen.
Du kan se hele tidslinjen her.
Engelsk bryllup misbruges
Dagens bryllup mellem den engelske tronfølger og hans kæreste går heller ikke ramt forbi.
For mens et par milliarder mennesker venter på at følge prins William og Kate Middletons bryllup i dag, udnytter it-kriminelle verden over nu den massive interesse til at sprede vira på nettet.
It-sikkerhedsfirmaet F-Secure har identificeret angreb via billeder fra den royale begivenhed, som kommer op ved søgninger på Googles søgemaskine til billeder.
"It-kriminelle er i vore dage forretningsfolk, der ønsker at få maksimalt ud af deres investering i udvikling af vira. Derfor skal de ramme så mange som muligt med virus, og derfor ser vi en enorm stigning i disse søgemaskineoptimerede angreb ved meget populære begivenheder eller dramatiske hændelser. Jo mere populært et søgeord er, desto bedre en forretning er det for de it-kriminelle," siger Michael Dahl, landechef i F-Secure Danmark.
Tænk dig om
Firmaet opfordrer danskere til at passe på, hvis de eksempelvis søger efter billeder af den nye prinsesses brudekjole, da man kan blive ledt ind på falsk sider med virus.
For at undgå at blive fanget i spindet, er det bedste råd, at man forholder sig kritisk til alle links - også på Facebook og Twitter.
Michael Dahl anbefaler, at man er forsigtig, hvis man søger efter billeder og information og, at man bruger kendte hjemmesider.
Læs også: Syv tip til at undgå fup på nettet