Artikel top billede

(Foto: CIO US)

Spionudstyr: Hvem overvåger egentlig etikken?

Eksport af dansk overvågning - og spionudstyr løber op i milliarder af kroner. Hvordan er etikken egentligt skruet sammen?

Salg af overvågningsudstyr er en milliard-forretning. Både de 'gode' og de 'onde' vil have fingre i udstyret.

Enten er målet at fange pædofile, mafia-bosser og terrorister, eller også er det at undertrykke befolkninger. 

Derfor er etik også et tema, der klæber sig til overvågningsbranchen og de it-firmaer, der eksporterer udstyret til udlandet.

Det Grenå-baserede selskab, Spectronic, der i årtier har solgt spion- og overvågningsudstyr til udlandet, er ingen undtagelse.
 
I 1999 satte dagbladet Information fokus på selskabets etik. Ifølge avisen havde Spectronic ikke godkendelser til at sælge sine overvågningsprodukter til udlandet. 

Dog endte sagen året efter skriverierne med, at Grenå Politi efter samråd med Politiets Efterretningstjeneste droppede sagen.

"PET lagde ikke op til, at der krævedes eksporttilladelser. Og på den baggrund har vi ikke fundet, at der er foregået noget ulovligt," sagde daværende politimester Jens Wacher.

Etik i højsædet

En af medstifterne, Stig Bjerring, fortæller da også i dag, at på trods af modvind i begyndelsen af selskabets levetid har det altid holdt den etiske fane højt.

"Selv på Danmarks lister over godkendte lande at handle med, fandt vi nogle, som vi sagde, 'dem vil vi ikke handle med'," fortæller Stig Bjerring.

Størstedelen af kunderne kom fra USA og Mellemøsten i begyndelsen, fortæller Stig Bjerring.

Normalt kan overvågningsfirmaer ikke fortælle om deres kunder og hvilke projekter, som de bruges til.

Men det er kommet frem, at Spectronics produkter blandt andet er blevet brugt mod mafia i Italien.

Dansk udstyr til Kina og Iran

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan andre it-firmaer tilsyneladende slet ikke har haft styr på, hvem slutkunderne er.
Eksporten gik til diktator-stater som Iran og Kina. Således kunne direktøren for selskabet Milestone Systems, der leverer overvågningssoftware, fortælle, at han ikke vidste, hvem slutkunderne er.

Ligesom ordet menneskerettigheder dengang ikke var indskrevet i selskabets licenser.

Læs mere:
[b]Mystisk softwarehus født ud af spionudstyr-eventyr

Dansk virksomhed bag hemmeligt spion-udstyr

Her er det vildeste spionudstyr - og så er det dansk

Sådan lever danske spionudstyr-rigmænd[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere