Danskerne er i kontakt med det offentlige ikke færre end 250 millioner gange om året, hvoraf den fysiske kontakt i et borgerservicecenter eller på rådhuset fylder klart mest.
Det tal kan skæres drastisk ned og samtidig gøre borgerservicen væsentlig smartere, mener Det Digitale Råd.
Rådet har i dag præsenteret en plan for, hvor meget man kan spare med digitale selvbetjeningsløsninger.
"Vi peger i vores debatoplæg fra Det Digitale Råd på, at den offentlige sektor kan spare otte milliarder kroner årligt uden, at det ville gå ud over serviceniveauet ved at erstatte fysisk kontakt med digitale selvbetjeningsmuligheder. Det er et betydeligt potentiale, som man bør tage alvorligt", fortæller Martin Lippert, medlem af Det Digitale Råd og direktør for TDC Erhverv i en pressemeddelelse fra rådet.
Svarer til at have en bankbog
Direktør i Microsoft Danmark, Jørgen Bardenfleth, er også medlem af rådet, og han peger på, at det fysiske fremmøde kan sammenlignes med besøg i banken med bankbogen i hånden i det 20. århundrede.
"Det er formodentlig de færreste af os, der synes, vi har fået en dårligere service ved brug af nettet på blandt andet det område," udtaler Jørgen Bardenfleth i pressemeddelelsen med henvisning til, at de meget populære netbanker har givet kontakten med privatøkonomien en høj grad af frihed og fleksibilitet.
Det offentlige mangler viden
Den grad af frihed og fleksibilitet møder man til gengæld ikke i den offentlige sektor, hvor Det Digitale Råd har analyseret sig frem til, at myndighederne mangler konkret viden om sine brugere, og derfor handler på mavefornemmelser frem for fakta.
Derudover arbejder de offentlige myndigheder usystematisk med kanalstrategier som eksempelvis selvbetjening, telefonisk, mail-mæssig eller fysisk kontakt.
Det bliver ikke bedre, når den offentlige sektor ifølge Det Digitale Råd samtidig holder fast i "papirservice" i forbindelse med eksempelvis lægeskift og flytning.
"I Det Digitale Råd mener vi, at tiden er inde til, at den offentlige sektor for alvor satser på at modernisere kontakten til borgerne. En dedikeret indsats vil ikke alene medføre bedre service over for borgerne, men også udnytte den offentlige sektors ressourcer langt bedre," fortæller Lars Monrad-Gylling, medlem af Det Digitale Råd og administrerende direktør i KMD i pressemeddelelsen.