Artikel top billede

Efter SKI-kaos: Bestyrelsen risikerer erstatningskrav

Bestyrelsen for det skandaleramte SKI kan løbe ind i personlige erstatningskrav, hvis de har svigtet deres ansvar.

Et sandt offentligt udbuds-ragnarok.

Sådan er virkeligheden for de myndigheder og leverandører, der via den fælles offentlige indkøbscentral SKI har indgået handler for tilsammen milliarder af kroner.

Det viser sig nemlig, at flere af SKI's rammeaftaler var skruet forkert sammen, vurderes det i en kendelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

En kendelse, der vil medføre - udover opsigelse af rammeaftalerne - massive juridiske tovtrækkerier mellem leverandører og SKI, mellem ikke-odkendte SKI-leverandører og myndigheder og sågar mellem myndigheder og SKI.

Og nu slår ekspert i erstatningsansvar, professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, fast, at også bestyrelsen for SKI risikerer at få et personligt sagsanlæg på halsen.

"Det er klart, at hvis bestyrelsen har kendt til, at aftalerne skulle være ulovlige, og ikke har grebet ind, så kan den stilles til ansvar," siger Lars Bo Langsted.

Han peger i øvrigt på, at en altoverskyggende opgave for organisationen er at stå for udbud og sørge for, at det juridiske er i orden.

"Derfor har bestyrelsen også en særlig forpligtelse til at følge med i den del af forretningen," siger professoren.    

Fyret direktør også i skudlinjen

Også andre i SKI's ledelse risikerer i retsligt efterspil.

SKI's tidligere direktør, Søren Jacobsen, blev for nylig fyret. Dengang udtalte bestyrelsesformand for SKI, Jørgen Clausen, der til daglig er stadsdirektør i Odense:

"SKI er lykkedes fint med at få sat besparelser på offentlige indkøb på dagsordnen. Men vi må desværre også konstatere, at der i den seneste tid har været uro omkring SKI, og at bestyrelse og direktion ikke har kunnet finde en fælles løsning på de aktuelle udfordringer."

"Derfor har bestyrelsen valgt at igangsætte et hurtigt skift i topledelsen for at få bragt virksomheden sikkert videre", udtalte han.

Advokat Peter Lund Meyer fra advokatfirmaet Publicure vurderer også, at SKI-bestyrelsen kan blive stillet til ansvar.

"Såfremt bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar, så kan de forfølges juridisk," siger han ligesom Lars Bo Langsted.

Han forklarer dog, at det vil forudsætte, at bestyrelsen har været vidende om, at de omhandlede rammeaftaler ikke kunne indgås, som det er sket.

Peter Lund Meyer forklarer desuden, at et eventuelt erstatningskrav over for bestyrelsen vil afhænge af, hvordan de store brølere reelt er foregået hos SKI.

Alene it-virksomheder har mistet to-cifret millionbeløb på skandalen, fordi de har brugt tid på udbud, som aldrig blev til noget eller blev genudbudt, lyder det fra ITEK.

Derfor kan heller ikke den fyrede direktør, Søren Jacobsen, vide sig sikker, vurderer Peter Lund Meyer.

"Men det er endnu for tidligt at sige, om der er grobund for retssager mod direktører og bestyrelse, da vi ikke ved konkret, hvad der er sket hos SKI," siger advokaten.

Læs også:
SKI's bestyrelsesformand: Vi handlede ansvarligt

<div class="articleTeaser">SKI's bestyrelsesformand mener ikke, at bestyrelsen har svigtet sit lovpligtige ansvar i sagen om udbudskaos. </div>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere