Teleløsning sparer ­hjertepatienter for flyrejser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Digital Sundhed d. 21. september 2007.


Grønlands landshospital, Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, har en fast forbindelse til Rigshospitalet, der overfører ekko-kardiogrambilleder. Dermed har grønlænderne adgang til de bedste eksperter i kongeriget,
selvom de bor langt væk.

NUUK, GRØNLAND - Hvordan får man adgang til den bedste ekspertise og de bedste ekspertvurderinger af ekko­kardiogrammer, når man samtidig bor langt fra alfarvej - nærmere bestemt i Grønland, tusinder af kilometer fra Europa?
Svaret hedder tele-ekkokardiogram, det vil sige en løsning, hvor skærmbilledet og øvrige data fra undersøgelsesudstyret sendes via telenettet derhen, hvor eksperterne sidder.
På Dronning Ingrids Hospital, Grønlands landshospital, der ligger i hovedstaden Nuuk, er ekkokardiogram-udstyret koblet op på en forbindelse til Rigshospitalet i København. Denne teleløsning gør det muligt for fagfolkene i Nuuk at få sparringspartnere over 3.000 kilometer væk og få hjælp til fortolkningen af billederne. Dermed kan man udbrede ekspertisen geografisk, selvom folk bor langt fra eksperterne.
"I og med at vi kun er nogle få læger her, som har et meget bredt arbejdsområde, og vi derfor ikke kan være eksperter i alt, har vi god nytte af at drøfte patienterne med kollegaerne i København. Det er meget nyttigt med vejledning en gang imellem og at kunne bruge dem som sparringspartnere," siger Allan Gelvan, der er overlæge på Dronning Ingrids Hospital.
"På den her måde har vi adgang til den bedste faglige ekspertise i Danmark," siger Allan Gelvan.
Han peger på, at for eksempel anormalier i hjertet hos nyfødte kan være svære at opdage, og her er det nyttigt, at lægerne i Grønland kan trække på eksperterne på Rigshos­pitalet.
"Der er nogle ting, hvor diagnosen ikke kan vente. Nyfødte med hjertefejl skal evakueres og behandles hurtigt," siger Allan Gelvan.
Sparer flybilletten
Fordelen ved at få hjælp fra eksperterne langt fra Grønland er oplagt: Det undgås, at patienten skal tage en tidskrævende, og for det grønlandske samfund dyr, flyrejse til Danmark, blot for en undersøgelse.
"Før vi fik det første udstyr, sendte vi patienterne til Danmark for at få foretaget en undersøgelse, som kun varer en halv time. Det var et utroligt besværligt - og dyrt. Nu kan vi få en diagnose med det samme og få afstemt behandlingen og sat den i gang straks - uden at det er nødvendigt at sætte patienten på et fly," siger Allan Gelvan.
Bedre chance for at overleve
Tele-ekkokardiogram-løsning­­­en gør også adgangen til undersøgelserne bedre for den grønlandske befolkning, hvilket i sidste ende alt andet lige vil forbedre chancen for tidlig og korrekt diagnose, og dermed behandling og overlevelse.
"Tele-ekkokardiogram-løs­ning­en giver os mulighed for at drøfte patienten med eksperterne på Rigshospitalet. Vi taler sammen samtidig med, at de kan se det samme skærm­billede fra ekko-kardiogrammet, som vi ser," siger Allan Gelvan, og henviser til, at der på væggen over ekko-kardiogram-udstyret hænger videokonference-udstyr, en skærm og et kamera, som gør det muligt for lægerne på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk at tale med deres kollegaer på Rigshospitalet i København samtidig med, at de kan se dem. Det vil sige, at kollegaerne i København både kan se ekkokardiogram-billed­et og et videobillede af deres grønlandske kollegaer.
"På den måde kan vores kollegaer i København for eksempel bede os kippe transduceren, for at få et bedre billede. De kan guide os igennem de svære undersøgelser," siger Allan Gelvan.
Samtidig bliver ekkokardiogram-billedet optaget i København.
"På den måde får vi også mulighed for at opbygge en historik på patienten," siger Allan Gelvan.

Billedtekst:
Besparelse Overlæge Allan Gelvan ved siden af det udstyr, der betyder, at hans grønlandske patienter ikke længere behøver tage den lange rejse til Danmark
for at blive undersøgt i 30 minutter.
Foto: Steffen Fog.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:24:39




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere