It-chefens våde drøm om overblik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. november 2006.


Jeg forstår godt den tiltrækningskraft, som SOA tilbyder os famlende dødelige, der drages af løfter om bedre overblik og styr på det hele. Lidt screen-scraping fra virksomhedens giftiggrønne terminalbaserede systemer, lidt autokonvertering af gammel Cobol-kode og bling-bling! Så er virksomhedens systemer SOA-enablede og rationelle.
Arj, så nemt er det jo ikke helt. Selvom begrebet serviceorienteret arkitektur så småt er ved at blive realiseret i konkrete produkter. Og de værktøjer kan i varierende omfang bidrage til analyse og overblik, når det drejer sig om at få virksomhedernes forskellige it-systemer til at samarbejde. Men et dashboard på skærmen, som en stifinder til et superpoleret overblik over virksomhedens SOA, er der rigtig langt til.

Og hold da op hvor har det taget lang tid, før jeg har kunnet få øje på de første forsigtige forsøg på at høste integra-
tionsfordelene, når it-systemerne i fuld harmoni arbejder sammen.
Tendensen er jo logisk på samme måde som programmeringssprogenes funktioner og in- og eksterne procedurer, som lader sig genbruge. Objekter og klassebiblioteker er andre måder at genbruge programmeringslogik på. Så tanken om at strømline it-systemerne, så de på kønneste og nærmest økologisk måde tillader genbrug af forretnings-
logik i nye kombinationer er jo oplagt og i fin pagt med, at verden skriger efter effektive it-systemer.
Men på samme måde som mine digitale fotoalbum forbliver usorterede i fuldkommen parallel til mine mere håndgribelige og analoge fotodynger, eksisterer der ingen genvej til overblik og integration gennem SOA.

SOA handler om håndkonvertering, dokumentationsdisciplin og ikke mindst detaljerede analyser af, hvad der skal skrottes, og hvad der lader sig genbruge som moderniserede it-systemer.
I dette nummer af CTO kan du blandt andet læse om de første forsøg med SOA.
Har du realiseret drømmen om overblik gennem SOA, opgivet alt eller håber på det bedste, så del ud af dine erfaringer og meninger på Dan Myginds blog, som du kan læse et veloplagt uddrag af sidst i dette nummer eller send mig en e-mail.

OriginalModTime: 02-11-2006 14:05:40




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Sparekassen Danmark

Systemudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere