Intel opruster i kernekapløbet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Til november skruer chipgiganten Intel op for ydelsen med en lanceringen af den første processor med fire kerner. I løbet af næste år vil de nye potente processor-typer brede sig til server- og mainstreamverdenen.

San Francisco: Fremtidens pc kommer til at rumme beregningskraft, som gør årtiers forhåbninger om at udvikle systemer til at oversætte sprog i realtid til en praktisk realitet.
Det er ifølge Intel en af konsekvenserne af den udvikling, som virksomheden i år indledte med lanceringen af sine dobbeltkerne-processorer, Intel Centrino Duo. Og flerkerneprocessorer kan på sigt komme til at indeholde op til 80 kerner, som Intel allerede har implementeret i en eksperimentel prototypechip, som bringer ydelsen af CPU'en op i den teraflop-klasse, som hidtil har været forbeholdt den absolutte topklasse af supercomputere.
I denne uge kunne Intel på virksomhedens mest markante udviklerkonference, Intel Developer Forum (IDF) i San Fransisco fremlægge detaljerede planer for, hvordan den fortsatte udvikling af virksomhedens processortyper kommer til at forløbe de kommen­de fire til fem år.
Det er behovet for hastighed og fortsat fokus på, at strømforbruget skal falde, der driver udviklingen, mener Intels topchef, Paul Otellini. Han konkluderer, at der atter er fokus på hastighed efter nogle år, hvor de fleste analytikere mente, at pc-brugerne ikke havde brug for mere beregningskraft.
- Computerspil får filmkvalitet, og det er kun et spørgsmål om tid før internettjenesten YouTube begynder at levere videoklip i høj kvalitet. Samtidig anvender brugerne antivirusprodukter, videoredigering og de nye operativsystemer som Windows Vista. Det driver tilsammen behovet for mere processorkraft, lød han argumentation under en af hovedtalerne på IDF.

Behovet for hastighed vil Intel imødekomme ved at skrue op for antallet af processorkerner. Ved at fordoble antallet af kerner fra to til fire vil ydelsen vokse med 50 procent lyder regnestykket. Og det er en markedsrealitet fra november i år.
Det første produkt bliver Quad Core 2 Extreme, som er rettet mod inkarnerede computerspillere, som har et umætteligt behov for stor ydelse.
I en kort men meget overbevisende og imponerende demonstration kunne det finske spilfirma Remedy vise, hvad de fire kerner betyder for et spil, som virksomhedens kommende Alan Wake. De computergenererede spilsekvenser i nærmest fotorealistisk kvalitet udløste både betagede udbrud og klapsalver under IDF.
Og udviklingschef Markus Mäki fra Remedy er ikke i tvivl.
- Uden de ekstra kerner ville vores spil ikke kunne afvikles med en fornuftig hastighed på en pc, konstaterer han.
Men det er ikke kun spilmarkedet, som Intel satser på at ramme med sine quadcore-CPU'er. I første kvartal 2007 skal Core 2 Quad-processorer bredes ud til pc-mainstreammarkedet. De første to typer firekerneprocessorer kommer til at rumme to integrerede dualcoreprocessorer.
- På den måde sparer vi omkring ti procent på fremstillingsudgifterne. Fra den samme silicium-wafer kan vi bygge quad- eller dualcore-CPU'er, siger Stephen L. Smith fra Intels produktionsafdeling.
På serverfronten vil Intel også være klar til november med en firekerne-version af Xeon-processoren.

I øjeblikket er Intel i modsætning til ærkekonkurrenten AMD i stand til at fremstille chips med 65 nm-teknologi. Det er årsagen til, at firekerneprocessorer er en praktisk realitet. Og processorkapløbet fortsætter i 2007. Intel er nemlig i færd med at opføre nye fremstillingsanlæg i Oregon i USA og Israel beregnet til chip baseret på 45 nm.
Derfor forventer Intel at have en ny generation CPU'er klar i sidste halvdel af 2007.
Paul Otellini understreger at Intels udviklings fortsat er i pagt med medstifteren af Intel, Gordon E. Moore, som er kendt for sin lov, der forudser af antallet af transistorer fordobles hvert andet år.
- Vi er fortsat vogterne af Moores lov, og vores investeringer i 65 nm- og 45 nm-produktionsanlæg beviser det, siger han.
Paul Otellini forventer at Intel vil kunne levere op til 300 procent bedre ydelse på CPU'er i løbet af de kommende fire år. Nye mikroarkitekturer med kodenavnene Nehalem og Gesher er planlagt til at afløse de eksisterende centrino-CPU'er i løbet af henholdsvis 2008 og 2010.
- Den forbedrede ydelse vil bringe en række praktiske anvendelsesmuligheder inden for rækkevidde. Videosøgning og sprogoversættelse, begge i realtid, bliver praktiske muligheder, spår han.

IDF Fall 2006
Intels udviklerkonference afholdes to gange årligt i San Francisco, og er chipproducentens mest omfattende begivenhed med et teknisk sigte. På den aktuelle efterårskonference deltog mere end 4.000 udviklere på de 112 tekniske sessioner.

Blandt de mest kendte attraktioner er de såkaldte shoptalks, hvor ledende udviklings­ingeniører uden filter svarer på hardcore-tekniske spørgsmål uden brug af Powerpoint-præsentationer og forberedte taler.

Billedtekst: Hastighed Intels topchef Paul Otellini fremviste under IDF-konferencen en forskningsprototype på en wafer, der rummer de 80 kerner, som intel-forskere har forbundet i en enkelt chip. Den eksperimentelle chip er et skridt i retning af at fremstille en enkelt cpu med teraflop-ydelse. (Foto: Intel)

OriginalModTime: 28-09-2006 14:46:07




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere