Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.
For første gang nogensinde kan et økonomisk opsving direkte aflæses i IT-Vækstbarometeret. Samtidig viser det, at forventningerne til vækst og indtjening er større end nogensinde.
Alle taler om et økonomisk opsving i it-branchen, og buddene på, hvornår og hvor det vil dukke op, har været hyppige. Men indtil i år har håbet om, at det ligger lige om hjørnet været det mest konkrete i jagten på opsvinget. Sådan er det ikke mere.
For første gang i alle de år, Deloitte har udarbejdet IT-Vækstbarometeret, er den generelle markedsvækst højere end virksomhedernes forventninger. I 2005 forventede 32 procent af virksomhederne, at den generelle markedsvækst ville få størst positiv betydning for økonomien i år, men hele 47 procent kom til at opleve det.
- Dertil kommer, at næsten halvdelen af it-virksomhederne forventer, at den generelle markedsvækst i de næste par år vil få ubetinget størst positiv betydning for virksomheden. Det forrygende marked spås altså at fortsætte, og det gælder alle segmenter i branchen, siger Kim Gerner, partner i Deloitte.
Han fremhæver, at det især er gået bedre end forventet for de selskaber, der har vokset langsomst. 29 procent af dem forventede i 2005, at den generelle markedsvækst ville få størst betydning i år. Det endte med at være tilfældet for næsten hver anden.
Klippefast tro
Den klippefaste tro på markedsopsvinget får endnu mere næring af, at både omsætning og indtjening lever op til de store forventninger fra i fjor. Her forventede langt de fleste en stigning i både omsætning og indtjening i indeværende år, og de fik ret: 79 procent fik stigning i omsætning og 66 procent voksende indtjening.
- Så høje tal har vi ikke set i IT-Vækstbarometerets historie. Og som det ses, følger indtjeningen næsten med omsætningen, så mersalget forplanter sig altså til bundlinjen, siger Kim Gerner.
Særligt softwareproducenterne har haft vind i sejlene. Hver fjerde har set omsætningen skyde i vejret med mere end 25 procent, mens "kun" hver tredje har opnået en indtjeningsfremgang på over 25 procent.
- Men det er til at leve med, vil jeg mene. Det er i øvrigt tydeligt, at det er små virksomheder med under 50 ansatte, som har haft den største vækst, siger Kim Gerner.
It-branchens gode takter forplanter sig også til de it-virksomheder, der har klaret sig dårligst. Godt nok oplevede de it-selskaber, der har oplevet stagnation eller fald i omsætning, et større fald end forventet, men tallene er stadig de laveste i IT-Vækstbarometerets historie.
- Går man dybere ned i tallene, kan man se, at kun fire procent af it-virksomhederne har oplevet et egentligt fald i omsætningen og otte procent i indtjeningen. Også dét er rekordlavt, siger Kim Gerner. ?
OriginalModTime: 04-10-2007 14:22:22