Darth Google?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. maj 2006.


Menneskehedens historie er blevet formet af stormagters storhed og fald. Således er også udviklingen af den unge it-industri blevet formet af den ene stormagt, der har afløst den anden.
IBM herskede, da den store, tunge mainframe dominerede erhvervslandskabet, men mistede tronen til Microsoft, som tidligt så skiftet til den smidige og lette personlige computer. I dag, hvor det serviceberigede internet vokser frem, peger mange på Google som arvtager til it-tronen - den virksomhed, der mere end andre definerer det miljø, som andre it-virksomheder opererer i. Det er der flere årsager til.
For det første har Google i relativ ubemærkethed udviklet sig fra en lille, intelligent søgemaskine til en it-magtbastion med en computerkraft og et servernetværk, der formentlig er verdenshistoriens kraftigste. Den styrke vil Google bruge på at tilbyde den ganske verden et omnipotent kommunikations- og arbejdsmiljø, som marginaliserer betydningen af den personlige computer. (Se analyse side 20-23).
For det andet har Microsoft tabt strategisk innovationskraft. Den i dag 50-årige Bill Gates skrev i 1995 et skelsættende strategi-memo med overskriften "The Internet Tidal Wave", som varslede dagens virkelighed. I oktober 2005 formulerede softwarevismanden Ray Ozzie, skaberen af Lotus Notes, der i dag har overtaget rollen som chefstrateg i Microsoft efter Gates, et strategi-memo med overskriften "The Internet Services Disruption." Budskabet var grundlæggende det samme.
I de mellemliggende år er det lykkedes Google at bygge en platform, som Microsoft ikke har. Hvor Microsoft fortsat suverænt hersker over den personlige computer ved at eje det styresystem, som 90 procent bruger, så dominerer Google internettet ved at stå for omkring 50 procent af verdens søgninger. Styrken som den foretrukne vidensportal bruger Google nu til at tilbyde applikationer direkte fra nettet, som reelt overflødiggør lokale programmer på computeren.

Det såkaldte Google Grid eller G-drive, som fremstødet også bliver kaldt, er forankret i Googles hemmelighedsomgærdede, globale serverpark. Ifølge rygterne har Google i dag millioner af servere verden over. Mere forsigtige estimater sætter antallet til 100-150.000. Kun Google selv ved det med sikkerhed, for antallet af de specialbyggede Google-servere er en lige så velbevaret hemmelighed som den softwarearkitektur og algoritmer, som sørger for, de leverer en hastighed, som er alle andre overlegne - og forklarer de ekstremt hurtige søgeresultater.

Reelt handler den nye internetkrig om, hvem der har mest distribueret computerkraft. Vi er vidner til et globalt serverkapløb, hvor Google og Microsoft indtager rollerne som supermagter, med blandt andre Yahoo, eBay og Amazon som mulige - og potentielt afgørende - alliancepartnere. Og serverkapløbet eskalerer, ikke mindst med Microsofts beslutning om at webificere alt på et globalt servernet og reelt gøre Google kunsten efter.
Skal vi være bekymrede? Den amerikanske fremtidsforsker George Dyson mener, at Google ultimativt vil blive en verdensmagt og de facto realisere H.G. Wells fantasi om én stor "verdenshjerne". I så fald taler vi om en vidensmagt, hvis lige vi aldrig har set før, og en forandringskraft, vi stadig mangler at forstå.
Google har foruddiskonteret udviklingen ved at markedsføre sig med et nærmest uskyldsfromt image og mottoet "Do No Evil". Men ved at indvilge i den kinesiske regerings ønsker og afskære en milliard mennesker fra udvalgt viden har Google også vist, hvor let det er at lade sig lokke af the dark side.

OriginalModTime: 18-05-2006 13:38:44




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere