Prisen for it-drift rasler ned

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Priserne for it-driftskontrakter falder i takt med, at stadig flere it-selskaber aggressivt forsøger at få foden inden for på vækstmarkedet. Ifølge en af de relativt nye spillere på markedet - Steria - er priserne faldet med 30 procent i løbet af de seneste to år.
Der er godt nyt på vej for de it-chefer, der i disse dage overvejer at flytte hele eller dele af selskabets it ud af virksomheden. Priserne på det danske marked for it-drift falder nemlig i takt med, at stadig flere it-virksomheder forsøger at få en større bid af det lukrative danske marked for it-outsourcing. Et marked, der ifølge analysehuset IDC var 10 milliarder kroner værd i 2004, og frem til 2011 vokser med gennemsnitligt 11 procent om året.
I den danske afdeling af det franske it-selskab Steria vurderer business development manager, Eddy Vejlager, at prisen på drift af it-infrastruktur er faldet med hele 30 procent i løbet af de seneste to år.
- Prisudviklingen afspejler, at mange it-virksomheder, heriblandt Steria, satser hårdt på at trænge dybere ind på markedet for it-outsourcing, hvor vi kan se, at der er mulighed for at gøre en god forretning, siger han.

På kundesiden kan it-chef Morten Frederiksen fra Aalborg Portland bekræfte tendensen med, at nye, aggressive spillere, forsøger at byde ind med billige it-driftstilbud.
- Vi bliver jævnligt ringet op af it-selskaber, der tilbyder, at stå for vores it-drift, og det er i langt de fleste tilfælde virksomheder, som vi hidtil ikke har betragtet som driftselskaber, men eksempelvis boksflyttere eller andre dele af it-branchen, siger han.
Ud over Steria har eksempelvis selskaber som Mondo, TietoEnator, Rambøll Informatik og NNIT skruet voldsomt op for satsningen på it-outsourcing til mellemmarkedet, mens en lang række små it-virksomheder tilbyder web-hostede løsninger til mindre virksomheder.

Hos finanskoncernen Pen-Sam har it-chef Klaus Kvorning Hansen også bemærket tendensen med flere udbydere på markedet for it-drift.
- De relativt nye spillere er aggressive, og der er vel ingen tvivl om, at når der er flere til at konkurrere om kunderne, så bliver prisen presset ned, siger han.
Han oplyser, at Pen-Sam har været opmærksom på de faldende priser i et stykke tid, og derfor sidste år sikrede sig, at selskabet i en driftskontrakt med TietoEnator fik indbygget en mekanisme, der resulterer i, at prisen reguleres ned en gang om året.
Det danske marked for it-outsourcing har hidtil været domineret af de helt store driftsselskaber med KMD, CSC og IBM i spidsen. De har hevet den ene it-driftskontrakt efter den anden i land i løbet af de seneste år. De store selskabers dominans er dog under angreb, mener Allan Christensen, senior manager hos Deloitte Business Consulting.
- De lidt mindre it-selskaber er meget aktive og har fået foden inden for på markedet. Det skyldes blandt andet, at mange af udbyderne kan tilbyde driftspriser, som ligger lavere end de store konkurrenters, mener han.
Hos Steria lægger Eddy Vejlager ikke skjul på, at selskabet er blandt dem, der har været aggressive og kontraktligt fleksible i forsøget på at vinde driftskontrakter i de seneste par år.
- Men det betyder ikke, at vi har dumpet prisen for at få kontrakterne i hus. Det er ikke på vores agenda at "købe" kunder, da vi tværtimod fokuserer på bundlinjen, siger han.
Han fortæller, at Steria primært satser på mellemstore virksomheder med minimum 50 it-arbejdspladser som kunder. Samtidig holder Steria sig uden for de helt store virksomheder, hvor it-outsourcingaftaler er lig med mainframedrift.
- Det marked sidder IBM, CSC og KMD tungt på. De har spidskompetencer på mainframe-området, som vi ikke har, og der er i forvejen benhård konkurrence om kunderne, så vi går efter mellemmarkedet, siger Eddy Vejlager.

Ifølge en undersøgelse fra analysehuset IDC er luften ved at gå ud af markedet for de helt store driftsaftaler, og væksten på outsourcingmarkedet vil i de kommende år primært blive båret frem af en mere differentieret outsourcing. Hvor det før var en enten-eller-tankegang, der prægede kunderne er det i dag en langt mere nuanceret overvejelse. Ifølge IDC har den måde at se på outsourcing betydet, at ti procent af virksomhederne bevæger sig fra ingen outsourcing overhovedet, til at outsource dele af deres it-installation.
IDC's analysechef, Karsten Fogh Ho-Lanng, sagde i sidste uge til Computerworld, at stadig flere virksomheder vælger at satse på flere driftsleverandører i stedet for kun én for at være sikker på, at outsourcingpartneren har de rette spidskompetencer.
Læs også side 16 og 30-31

Billedtekst:
tendens - De relativt nye spillere er aggressive, fortæller Pen-Sams it-chef, Klaus Kvorning Hansen.
Foto: Torben Klint

Boks:
Det danske outsourcingmarked

De tre største danske outsourcingleverandører målt på omsætning

IBM: 1,41 milliarder kroner*
CSC: 1,30 milliarder kroner
KMD: 0,39 milliarder kroner

*) eksklusive omsætning fra Mærsk Data
Kilde: IDC, 2004

De kæmper om outsourcingmarkedet

De veletablerede:
(Seneste regnskabsår)

Gns. antal ansatte Omsætning (mio. kr.)
IBM 7.515 7.206
KMD 2.356 2.375,8
CSC 2.843 3.487,9

Udfordrerne:
(Seneste regnskabsår)

Gns. antal ansatte Omsætning (mio. kr.)
TietoEnator 304 261,8
Steria 87 126,9
Mondo 24 32,9
NNIT 696 800,7
Rambøll
Informatik 143 148,7
Ementor 739 1.098,5
Siemens
Business Services 300,2 235




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere