Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. december 2005.
Tilliden til DS8300-lagringsenhederne er genoprettet. IBM har præsenteret Posten for to tilfredse kunder.
IBM's lagringsflagskibe tages snart til nåde hos Post Danmark. To splinternye, kraftige DS8300-lagringsenheder har ellers i månedsvis stået i skammekrogen efter to langvarige nedbrud, men nu støves de af.
- Jeg forventer, at de sættes i drift inden årets udgang, siger Post Danmarks it-anvarlige, vicedirektør Jens Risgaard.
IBM erklærede allerede i eftersommeren, at problemerne med lagringsenhederne var løst, men det var ikke tilstrækkeligt til, at Post Danmark igen turde basere sin drift på dem. I værste fald kunne it-problemerne lamme den automatiske postsortering i landet postcentre.
Jens Risgaard fortalte i august, at man havde anmodet IBM om at stille med to referencekunder - altså to tilfredse kunder - men det trak ud.
- Vi har nu fået de to referencer, der skulle til, siger Jens Risgaard.
Problemet, der ramte det danske postvæsen, viste sig i øvrigt at være globalt. Fejlen lå i en lille "timer" - en slags ur - der talte ned dag for dag, lagringsenheden var i brug. Timeren var sat til 49, men når der var talt ned til nul, brød systemet sammen. Efter genstart af systemet brød det igen ned efter 49 dage.
IBM løste problemet gennem en opdatering af lagringsenhedens mikrokode - software, som er indlejret i hardware.
Den nye generation af lagringsenheder, som DS8300 hører til, blev lanceret den 30. marts. Teknologien var på forkant, især hvad angår virtualiseringen, som muliggør, at alle lagringsenheder, der hører en installation til, "ses" og bruges som én stor lagringspulje.
Da fejlen i foråret slog til for første gang hos Post Danmark, blev kun den ene lagringsenhed lammet, men næsten en hel uge. Heldigvis kunne den anden enhed efter en stund overtage arbejdet. Næste nedbrud, der skete i juni, blev også langvarigt.
Lagringsenhederne blev sat i skammekrogen. I stedet blev det seks ældre IBM Shark-enheder, som blev vært for de 120 terabytes data.
Hvor stor en bod IBM måtte betale for miseren, ønsker Jens Risgaard ikke at oplyse.