Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. december 2005.
Med Aktiv Gruppens overtagelse af Eurotrust, skifter det tidligere it-selskab fokus til vindmølleparker. Det vækker opsigt på Nasdaq, siger finansmanden Peter Forchhammer, der er medejer af begge selskaber.
Situationen lysner omsider for aktionærerne i det tidligere it-selskab Eurotrust. Det skyldes paradoksalt nok et stort ophobet skattemæssigt underskud, kombineret med det faktum, at det tilbage i 1997 lykkedes for Eurotrust at blive børsnoteret på Nasdaq - den gang som teleselskab med fokus på udlandstelefoni.
Underskuddet og Nasdaqnoteringen er guld værd for Kolding-selskabet Aktiv Gruppen, der ifølge en fondsbørsmeddelelse fra Eurotrust i mandags bliver den nye ejer.
Aktiv Gruppen er et profitabelt ejendomsselskab, som ifølge Computerworlds oplysninger er på vej med rekordoverskud i 2005. Eurotrusts skattemæssige underskud på 300-400 millioner kroner mindsker skattebyrden på fuldt ud lovlig vis.
Det er imidlertid Aktiv Gruppens nye arm, vindmølleparker i Europa, som gør Nasdaq-noteringen til en stor gevinst. Selskabet ejer vindmølleparker i Tyskland, og med Eurotrusts mangeårige erfaring fra Nasdaq og børsadgangen øges mulighederne for en hurtigere ekspansion.
Den succesrige finansmand og iværksætter Peter Forchhammer har været med til at orkestrere handlen. Via sit investeringsselskab Synerco ejer han 20 procent af Aktiv Gruppen, og han er også aktionær i Eurotrust, som han var med til at stifte.
- Fordelen ved at fusionere er, at en plus en giver tre, siger Peter Forchhammer.
- Eurotrust bliver - under et andet navn - det første selskab med vindmølleparker på programmet på Nasdaq, og oliekrisen gør, at området har aktiemarkedets opmærksomhed. Amerikanske fondsmæglere ved jo også, at netop Danmark er dygtig til vindenergi, og det smitter af.
Forchhammer tilføjer, at Eurotrusts nuværende fokus på tv-stationen DK4 og et tv-produktionsselskab ikke har fænget på Nasdaq.
Nyheden om ejerskiftet fik da også aktiehandlen til at eksplodere. Kursen, der i flere måneder havde ligget omkring fem-seks dollars, rundede otte dollar.
De første spark opad fik kursen dog allerede i sidste uge, hvor der blev handlet relativt kraftigt med Eurotrust-aktier, tirsdag, torsdag og fredag.
På sit højdepunkt under de euforiske dotcom-tider var Eurotrust med Peter Forchhammers ord "mere værd end de banker, der handlede os". Fokus var i 1999 skiftet til internet, men efter boblen brast, har aktien ført en kummerlig tilværelse på Nasdaq. Det talte også, at internetsatsningen har givet et samlet underskud på langt over en halv milliard kroner.
De it-mæssige aktiviteter er frasolgt gennem de seneste år, da firmaet ville koncentrere sig om medier. Det eneste frasalg, der for alvor gav pote, var dog da amerikanske Versign i sommeren 2001 sikrede Eurotrust et kapitaltilskud på omkring 300 millioner kroner dels som betaling for den del af selskabet, der stod for domæneregistrering, dels for en aktiepost.
Blandt de øvrige frasalg var Eurotrust Netvaulting, som gik til Munk IT, samt Virus112, som blev solgt til Commendo, der også har Forchhammers Synerco som investor.
Peter Forchhammer er i øvrigt også investor i de børsnoterede ejendomsfirmaer Nordicom og Capnordic, der har rigtig gode år, men også vindenergi er på programmet i anden sammenhæng.
Forchhammer har støttet opbygningen af Greentech Energy Systems, som siden hen har tiltrukket så prominente investorer som Finn Helmer, der blev mangemillionær på salget af chipselskabet Giga til intel, samt Erik Damgaard, der scorede op mod en milliard kroner på salget af Navision til Microsoft.
Damgaard har for nylig givet Greentech en bankgaranti for omkring 200 millioner kroner til finansiering af en vindmøllepark på Sardinien.
Forchhammer håber på, at det nye Eurotrust får etableret vindmølleparker over hele Europa.
- Vi skal eje parkerne, men ikke producere møllerne. Vindmøllefabrikanterne bliver vores partnere, siger han.
Investeringerne bliver store, men Forchhammer er fortrøstningsfuld.
- Afskrivningerne kan jo også bruges på selskabets ejendomsindtægter, siger han.
Billedtekst:
sky Peter Forchhammer, der kun sjældent lader sig fotografere, og som holder sig væk fra poster i direktioner og bestyrelser, arbejdede en overgang fra London, men nu har han igen base i Danmark. Foto: Scanpix
Boks:
Børsteknisk ejerskifte
På papiret køber Eurotrust det jyske ejendomsselskab Aktiv Gruppen. "Købet" sker med egne aktier, men Aktiv Gruppen får så stor en portion nyudstedte Eurotrust-aktier, at selskabet bliver de facto-ejer af Eurotrust og dermed børsnoteret. I alt får Aktiv Gruppen 21,7 millioner aktier. Ifølge Nasdaq-børsen ligger det nuværende antal aktier på godt fem millioner stk.
Før købet kan blive en realitet, skal Nasdaq dog give grønt lys for transaktionen, ligesom Eurotrust-aktionærerne, der er indkaldt til ekstraordinær generalforsamling lillejuleaften.
Eurotrust-aktionæren, it-milliardæren Erik Damgaard, har udsigt til at blive ny bestyrelsesformand. Den hidtidige formand, erhvervsadvokaten Karoly Nemeth, træder ud af bestyrelsen. Det samme gør Eurotrust-medstifteren Aldo Petersen, der også forlader posten som administrerende direktør. Den overtages af juristen Peter Juul, der medio november blev sat i spidsen for Aktiv Gruppen Holding. toft