Softwarefejl og sjusk hos Morgan Stanley

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. oktober 2005.


Milliardæren Ronald Perelman, bestyrelsesformand for kosmetikfirmaet Revlon, blev 1,57 milliarder dollars rigere - næsten 10 milliarder kroner - for nogle måneder siden. Gevinsten skyldtes, at investeringsbanken Morgan Stanley ikke havde styr på sine e-mails.
Perelman sagsøgte investeringsbanken i 2003. Anledningen var hans salg af et af sine selskaber for 1,5 milliarder dollars i slutningen af 90'erne. Køberen betalte knapt halvdelen med egne aktier, men gik konkurs kort efter, og konkursen afslørede regnskabsfusk i sværvægtsklassen. Morgan Stanley måtte, som køberens investeringsbank, have kendt til problemerne, men sagde intet, lød Perelmans anklage.

Morgan Stanley blev af domstolen i Florida afkrævet flere års e-mailkorrespondance fra de i alt 36 ansatte, der havde været involveret i sagen. Ordren blev efterkommet i juni 2004, men forinden var yderligere 1.423 back up bånd fundet i et skab på et Brooklyn-kontor, og de var ikke blevet tjekket for de e-mails. Senere blev der fundet flere bånd hist og pist, og ingen kunne være sikker på, at alle bånd var fundet.
Til sidst mistede dommer Elizabeth Mass tålmodigheden og krævede omvendt bevisbyrde. Juryen blev anmodet om at gå ud fra, at Morgan Stanley havde bistået i bedrageriet mod Perelman, der dog også skulle bevise størrelsen på sit tab. Men Morgan Stanley evnede ikke at overbevise juryen om sin uskyld netop på grund af usikkerheden om e-maildokumentationen.
Fra investeringsbankens it-ansvarlige lød forskellige forklaringer på problemet.
• Der manglede skriftlig instruktion i, hvorledes søgning skulle ske i et af nøglesystemerne.
• En softwarefejl bevirkede, at store og små bogstaver ikke blev ligestillet ved søgning.
• En tidligere it-chef havde været for næring med diskpladsen.
• Softwarefejl forhindrede, at der kunne søges i bilag til e-mails og i 7.000 e-mails sendt via et særligt e-mailprogram.
Desuden havde ingen givet høj prioritet til opgaven med at få det gamle tapeindhold over i databasen før retssagen var lige op over.
Dommen faldt i maj 2005, hvor den blev sat til 1,45 milliarder dollars, men senere forhøjet til 1,57 milliarder.
Morgan Stanley nægter fortsat medvirken til bedrageri og betegner sig som offer for det, idet banken selv mistede 300 millioner dollars ved konkursen.
Men investeringsbanken har tidligere modtaget meget store bøder på grund af mangel på at efterkomme domstoles ordre om at aflevere dokumentation, herunder e-mails.
Og Morgan Stanley risikerer endnu en bøde. Det amerikanske børstilsyn, SEC, overvejer at idømme investeringsbanken en bøde på 10 millioner dollars, netop fordi den ikke har beholdt e-mails, som kunne være relevant for sagerne. Hvis bøden falder, vil det være den største, SEC nogensinde har givet en børsmægler for manglende evne til at sikre dokumentation.

Kilder: Wall Street Journal, Reuters, Securities Ligitation Watch




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere