Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

For seriøst til et gennembrud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. oktober 2005.


En drøm om at blive lige så kendt som Skype har fået tre specialeskrivere til at droppe specialet og i stedet kaste sig over et nyt projekt.

Forfattere:
Anders Rune Jensen 23 år, Ole Laursen 22 år og Lau Bech Lauritzen 23 år, der alle tre studerer datalogi ved Aalborg Universitet.

Skrev om:
U.P. Job Distribution Network for Mass Computing Network - en måde at udnytte en masse computeres basisressourcer på og få koordineret denne viden.

Med andre ord:
- Tidligere projekter med supercomputere som for eksempel SETI@Home har problemer med koordineringen af information. Har man en million computere, der står og beregner, ryger en masse tal retur. De skal koordineres og sættes i system, hvilket varetages af koordineringsmekanismer på centrale servere. Vores program, U.P. (navnet symboliserer, at det konstant er oppe at køre og er ikke en forkortelse. red) erstatter de servere, der er placeret rundt omkring.

Hvilken teknologi har I benyttet?
- Vores speciale bygger på den nyeste teknologi inden for peer-to-peer. De sidste års forskning i metoden har ledt frem til mere strukturerede teknikker end dem, der anvendes i for eksempel Kazaa. Det betyder, at det er forholdsvist nemt at få tusindvist af computere koordineret uden hjælp fra centrale servere.

Hvordan fik I ideen?
- De sidste to år har vi arbejdet med decentrale systemer. Vi blev oprindeligt inspireret af fildelingsprojekter som Kazaa. Senere fandt vi på at udnytte peer-to-peer-princippet til såkaldte beregnings-grid på samme måde, som det gøres på projektet SETI@Home.

Har I planer om at iværksætte en produktion af jeres software?
- Nej, desværre er der ikke det store marked for vores produkt. For det første anvendes det mest i videnskabelige sammenhænge til rigtig store beregningstunge opgaver inden for biologi, medicin og fysik. For det andet er det begrænset, hvor mange private, som ville stille deres computere til rådighed for virksomheder. Når der er virksomheder involveret, forventer man at blive betalt. Derimod stiller mange gerne op, hvis det bidrager til forskning.

Hvad beskæftiger I jer med i dag?
- Vi studerer stadigvæk og er allerede i fuld sving med næste projekt, der ligger i forlængelse af vores speciale. Det er udviklingen af et decentralt fildelingssystem, Centiceps, der også bygger på peer-to-peer-metoden, og tanken er, at det skal kunne erstatte de centrale filservere hos virksomheder og organisationer. I stedet for at lægge filerne på en fælles server, bliver de lagt ud på alle virksomhedens computere. Hvis man så mangler en fil, som ligger på en anden computer, sørger Centiceps automatisk for at hente den og sende ændringer tilbage. Desuden slipper man for irritation hos sine medarbejdere, hvis en server går ned.

Hvordan kan det lade sig gøre?
- Filerne fordeles, så der tages hensyn til, hvem der bruger hvilke filer, så man altid kan få fat i de vigtigste filer. Hver maskine holder øje med nogle af de andre computere på netværket. Det betyder, at ens egen computer kan få fat i de andre filer. Det giver selvfølgelig anledning til nogle sikkerhedsproblemer. Dem løser vi blandt andet ved automatisk at beskytte med stærk asymmetrisk kryptografi (efter samme princip som i digitale signaturer).

Hvad er drømmejobbet?
- Når vi er færdige til sommer, vil vi gerne over i Greenhouse, et nystartet initiativ på Aalborg Universitet for iværksættere, for at arbejde videre med vores prototype på Centiceps. Forhåbentlig kan det blive vores indgangsvinkel til virksomheder, der ville være interesseret i at købe et færdigt produkt. Drømmen er at starte som selvstændige, og at Centiceps bliver lige så udbredt som Skype.

Anders Rune Jensen, Ole Laursen og Lau Bech Lauritzen fik karakteren 11. Læs mere om specialet på:
www.cs.aau.dk/~lau/up/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere