Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.
Ti års hård konsolidering af den danske it-branche træder tydeligt frem ved en sammenligning af Computerworlds lister over landets største it-selskaber fra 1996 og i dag. Mange af datidens store it-selskaber er gået konkurs, opkøbt eller fusioneret.
Lad øjnene vandre hen over den første liste over Danmarks største it-selskaber, som Computerworld udgav i 1996.
I toppen findes kendte it-firmaer, som har været fast inventar på listerne hele perioden igennem. Det gælder bl.a. selskaber som IBM, PBS, KMD (dengang under navnet Kommunedata) og CSC (Datacentralen). Men når du kommer lidt længere ned, dukker selskaber op på listen, som måske vil få dig til at stoppe op og tænke over, hvor de blev af.
Et af disse selskaber er DanaData, som i 1996 lå i toppen af listen med en omsætning på 1,2 milliarder kroner. Selskabet forhandlede hardware og blev stiftet i 1983 af Preben Mejer, der i dag er kendt for at være lidt af en it-guru med adresse hos Innovation Lab i Århus. Han solgte i 1994 forretningen til Tele Danmark (TDC), som i 1998 solgte forretningen videre til norske Merkantildata. Selskabet hedder i dag Ementor og solgte sidste år hardwaredivisionen - som til dels var bygget på DanaData - videre til Danmarks største forhandler TopNordic. Forvirret? Sådan en udvikling er typisk i den danske it-branche, som de seneste ti år har været igennem en modnings- eller konsolideringsfase, som har budt på konkurser, opkøb og fusioner en masse.
Længere nede på listen fra 1996 dukker andre selskaber op som ICL Data (i dag Fujitsu Services), Digital Equipment (HP), Bruhn (Canon) og Responsor (IBM), som alle har været igennem DanaData-lignende forløb.
Derudover springer tidligere børsnoterede it-flagskibe som Dansk Data Elektronik, Systemforum og Memory Card Technology i øjnene. Alle tre var blandt de 50 største i it-selskaber i 1996, men i dag er de blot minder, da alle er krakket. Systemforum knækkede halsen på en storstilet satsning på eFaktura, programmet Euromax blev Dansk Data Elektroniks banemand, og da hukommelsesmarkedet i 2001 gik nedenom og hjem, gik Memory Card Technology med.
Billedtekst:
Den pensionerede IBM-mand Max Roesen kom til DanaData med en klar opgave: Ret skuden op - og sælg den, hvis det er nødvendigt. Så det gjorde han.
Billedtekst:
Trolle og hukommelsen. John Trolle (nederst) nåede langt med Memory Card Technology. Her fotograferet ved selskabets stand på Comdex-messen i 2000 i Las Vegas.