Lad hjernejagten begynde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


It-branchen er tilbage på vækstsporet. Derfor får virksomhederne de næste år brug for så mange nye medarbejdere, at branchens topchefer ser evnen til at tiltrække og holde på de dygtigste medarbejdere som deres største udfordring.

Den danske it-branche er tilbage i offensiven. Glemt er fem års ørkenvandring, hvor topcheferne brugte broderparten af deres tid på at trimme virksomheden og udvikle forretningsstrategier på pressede markeder. Strategien er naturligvis stadig vigtig, men opsvinget og væksten er her. Derfor ruster it-branchens topchefer sig nu til deres største udfordring de næste par år: Evnen til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.
Det viser tal fra Deloitte IT-Vækstbarometeret, som revisionsfirmaet har udarbejdet i samarbejde med Computerworld på grundlag af interviews med administrerende direktører fra 276 danske it-virksomheder.
Barometret viser, at topchefernes fokus på medarbejderne er af relativ ny dato, da blot henholdsvis 11 og 8 procent af topcheferne i 2003 og 2004 anså det at rekruttere og fastholde medarbejdere som deres største udfordring. I år er tallet næsten fordoblet til 21 procent, mens hele 29 procent af landets it-selskaber med størst vækst mener, at rekrutteringen af medarbejdere er CEO'ens største udfordring.
Den øgede medarbejdersatsning afspejler sig også i virksomhedernes forventninger til antallet af medarbejdere, hvor 75 procent af topcheferne siger, at de står foran at hyre nye medarbejdere.
Og noget tyder på, at det ligesom i de glade dage før dotcom-boblens brist bliver sælgers marked, da konkurrencen om at tiltrække de bedste medarbejdere bliver stor. 33 procent af de hurtigst voksende virksomheder forventer at skulle forøge medarbejderstaben med mere end 10 procent.
- I takt med, at vækstforventningerne stiger, stiger behovet for medarbejdere også. Blandt de dygtigste virksomheder er der i år tre gange flere end i fjor, der peger på, at mangel på kvalificerede medarbejdere er den største hurdle for vækst, siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes divion for Teknologi, Medier og Tele.
Han peger på, at it-branchen i sluthalvfemserne havde ry for at være et sted, hvor der kunne tjenes store penge, og hvor medarbejderne fik fantastiske arbejdsbetingelser. Nu kæmper dele af it-branchen med et mindre attraktivt image, der potentielt kan få de gode hoveder til at søge mod andre dele af erhvervslivet.
- Derfor er der ingen tvivl om, at virksomhederne har behov for at få kommende medarbejdere til at forstå realiteterne bag vækststrategierne, siger Kim Gerner.
branding af arbejdspladsen
Hos en af Danmarks største it-virksomheder, NNIT, er Bjarke Christensen, direktør for selskabets division for løsninger, enig i, at den helt store udfordring på direktørgangen i de kommende år bliver at trække dygtige medarbejdere til virksomheden. Et væsentligt element i jagten på de dygtige it-folk bliver branding.
- It-markedet er vendt og er i vækst, så kampen om at få fingre i de dygtigste medarbejdere er allerede i fuld gang. Vores første svar på den udfordring er at ‘brande' NNIT lige så meget som arbejdsplads som virksomhed, siger Bjarke Christensen.
Han forudser, at der bliver kamp om medarbejdere på stort set alle de vækstområder, der findes i den danske it-branche.
- Det er ikke raketvidenskab at regne ud, at der bliver hård kamp om medarbejdere med kompetencer inden for bl.a. SAP, som vokser hurtigt i øjeblikket, siger han.
I jagten på at tiltrække nye medarbejdere står NNIT relativt stærkt, da selskabet er en del af Novo Nordisk-koncernen, der som regel står højt på danskernes ønskeseddel, når de skal pege på en virksomhed, de godt kunne tænke sig at arbejde for. Men NNIT har gjort meget ud af at brande sig som et it-selskab med meget andet end drift af Novos it-systemer på tapetet.
- Vi skal i endnu højere grad end i dag ud og gøre opmærksom på vores eksistens som it-arbejdsplads, da vi i dag er mindre kendt i it-branchen og blandt potentielle nye medarbejdere end vores størrelse egentligt berettiger til, mener Bjarke Christensen.
Han forudser derfor, at det bliver lidt af en balancekunst at finde det rette forhold i branding-strategien mellem de positive aspekter ved den tætte tilknytning til Novo-koncernen og forsøget på at slå NNIT's navn fast som selvstændig it-leverandør.
- Jeg ser det som en stor udfordring, men jeg frygter ikke, at vores vækst i de kommende år bliver hæmmet, fordi vi ikke evner at tiltrække nye, dygtige medarbejdere, siger han.
Dermed ligger han og NNIT på linje med en lang række af landets dygtigste it-virksomheder, der enten allerede har eller er i færd med skrue op for rekrutteringsindsatsen og forventer gode resultater af den. Anderledes ser det ud blandt landets langsomst voksende it-selskaber, som må kæmpe en dobbelt kamp. Internt har de svært ved at fastholde og tiltrække medarbejdere, mens de eksternt kæmper en brav kamp mod konkurrencepresset.
- Det ser ud til, at de langsomst voksende virksomheder er blevet et oplagt sted af jage nye medarbejdere for de dygtigste it-firmaer. I hvert fald har 27 procent af de langsomst voksende virksomheder haft svært ved at fastholde nøglemedarbejdere de seneste par år, siger Kim Gerner fra Deloitte.

Boks:
Deloitte IT-Vækstbarometer 2005 - sådan er det blevet til
For femte år i træk har Deloitte målt vækstudsigterne i den danske it-branche.
IT-Vækstbarometer 2005 bygger på flere end 50 spørgsmål om sidste års drift og forventninger til de næste par år. 276 it-topchefer har denne sommer svaret på spørgsmålene i undersøgelsen mod 260 sidste år. Det er Deloittes division for Teknologi, Medier og Tele, der står bag undersøgelsen. Efterfølgende har Videncenteret i samarbejde med Computerworlds Top 100-redaktion draget konklusioner om de dygtigste, hurtigste og langsomste virksomheder i IT-Vækstbarometeret.

Boks:
Fremgang for konsulenterne
Antallet af it-konsulent- og servicevirksomheder, der har følt sig truet af alvorlige økonomiske vanskeligheder, er faldet markant det seneste år (fra 47 til 31 procent). Ændringen afspejler den opblomstring, der er sket i efterspørgslen efter f.eks. SAP-konsulenter.

Boks:
Øget manøvredygtighed i it-branchen
De danske it-selskaber er blevet mere omstillingsparate efter de seneste års hårde omstillingskrav. De har indset, at manøvredygtighed og fleksibilitet er afgørende faktorer, hvis de vil holde sig foran i markedet. 12 procent af de dygtigste it-virksomheder har i de sidste par år set det at tilpasse sig markedet som deres største vækstudfordring, mens tallet for de næste par år er mere end fordoblet til 25 procent.

Boks:
Opstramningerne fortsætter
Tre ud af fire it-virksomheder har gennemført gennemgribende strategiske eller organisatoriske ændringer i de sidste par år. Hvad har ændringerne så givet sig udslag i?
49 procent af it-firmaerne har foretaget gennemgribende omkostningsreduktioner - bl.a. i form af nedskæringer i medarbejderstaben (47 procent) eller i driftsomkostningerne (14 procent).




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere