It-branchen er første erhvervsskridt for tidligere it-minister

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. september 2005.


Efter mange år på Christiansborg, først som forsknings-, it- og teleminister og siden som justitsminister, har Frank Jensen taget det første spæde skridt ud i erhvervslivet som bestyrelsesformand i satellitfirmaet Emperion.

Et teknologisk frilandsmuseum. Sådan beskriver Frank Jensen det justitsministerium, han overtog tilbage ved årsskiftet 1996-97. Socialdemokraten kom fra Forsknings-, It- og Teleministeriet, hvor han havde bestridt jobbet som minister siden 1994. Det samme ministerium som i dag ser ud til at være arnestedet for den første etape af karriereskiftet eller under alle omstændigheder en inspirationskilde.
- Jeg havde det godt med branchen, dengang jeg var forsknings-, it- og teleminister. Den var, og er, innovativ. It-branchen er et af de felter, hvor forskning bliver omsat til noget brugbart i et moderne samfund. Teknologi skal ikke være vores herre, men vores tjener, siger Frank Jensen.
Midt i september indtog han pladsen som formand i danske Emperions bestyrelse. En virksomhed der udvikler design, implementering og drift af IP-baserede kommunikationsløsninger og netværk via satellit. Løsninger som typisk er internetadgang, internettelefoni og mere avancerede IP-baserede netværksløsninger.
Da Frank Jensen satte sig i sin nye stol, havde Emperion fået ny ejer omtrent en uge tidligere. Andersen Advisory Group købte alle aktierne i selskabet og fyldte yderligere et tocifret millionindskud i virksomhedens kasse og sikrede derved virksomhedens fortsatte eksistens. Bag pengene og Andersen Advisory Group står Michael Moesgaard Andersen, der kom til muffen, da Sonofon købte mobilselskabet CBB Mobil for den nette sum af 130 millioner kroner i april 2004.

Det er en sjældenhed, at en tidligere socialdemokratisk minister springer ud af politik med en ny jobbeskrivelse som bestyrelsesformand arbejdende for en kapitalist. Men det er ikke noget, der afskrækker Frank Jensen.
- Selvfølgelig er det en udfordring, men jeg synes ikke, at det er uforeneligt at være socialdemokrat og så arbejde for en kapitalist. Der er for mig ikke noget modsætningsforhold i det at drive forretning og så et ordnet samfund, hvor alle mennesker kan få lov til at realisere deres drøm om det gode liv, pointerer Frank Jensen.
Han understreger, at det er hans holdning, at der i et samfund skal være plads til innovation og virkelyst. Virksomheder skal kunne udfolde sig, og folk skal have lov til at tjene, også mange, penge. Men de skal også bidrage til fællesskabet.
- Jeg kan sagtens bevare min egen klare socialdemokratiske holdning i jobbet hos Emperion, der også erhvervspolitisk er en spændende virksomhed for mig.

Som bejler til formandsposten i Socialdemokratiet fik Frank Jensen en varebetegnelse som meget traditionsbunden, men han tror ikke, at det er det billede, it- og telebranchen har taget med sig.
- Selv om jeg er politiker, har branchen aldrig været forskrækket over at arbejde sammen med mig. Jeg tror, at den så vores samspil som en chance for at fremme Danmarks placering internationalt, og at den opfattede mig som lyttende og åben for nye ideer, vurderer Frank Jensen.
I 1995, mens han stadig var forsknings-, it- og teleminister, modtog han it-prisen, der i tiden mellem 1990 og 2004 blev uddelt af IDG Danmark. En anerkendelse han fortæller om med slet skjult stolthed i stemmen.
Det var også dengang, i 1995, at Frank Jensen første gang mødte Emperions ejer Michael Moesgaard Andersen, som var konsulent for ministeriet i forbindelse med teleliberaliseringen og udarbejdelsen af rapporten "Bedst og billigst".
- Vi har ikke været kammerater siden, og vi havde ikke talt sammen i noget, der mindede om 10 år. Det var et rent tilfælde, da jeg stødte på Michael igen denne sommer på Omø-færgen på vej på sommerferie, smiler Frank Jensen.
Det var der, Emperion kom på tale.

- Jeg var fyr og flamme i 1995, og det hele skulle gå meget hurtigt. Teknologien var måske ikke helt moden nok til at matche intentionerne, svarer Frank Jensen på spørgsmålet om, hvorvidt han var tilfreds med udviklingen af den digitale signatur - et af den daværende ministers it-hjertebørn.
- Der er nogle af de projekter, som vi satte i søen, jeg havde troet og håbet, var blevet realiseret noget tidligere, erkender han.
Han understreger, at han ikke synes, at det er op til ham at vurdere sine efterfølgeres håndtering og forvaltning af den digitale signatur.
Frank Jensen mener også, at han som justitsminister gjorde meget for at fremme brugen af it.
- Vi fik taget et stort skridt i den rigtige retning og fik gjort it til et større tema, end det havde været hidtil. Men man når aldrig langt nok, siger Frank Jensen om sine fem år i ministerjakke nummer to.
Han synes, at der skete meget inden for både politiet, domstolene og i kriminalforsorgen, men erkender også, at der er meget langt endnu. Han forklarer, at det efter hans opfattelse, var sværere at stampe midler op af jorden til mere it, end det var til flere betjente, selvom it i sig selv kunne frigøre mange arbejdstimer fra eksempelvis administrativt arbejde.

Frank Jensen vil, indtil videre, kombinere sit politiske liv med bestyrelsesposten i det private erhvervsliv, som han indtil nu ikke har megen praktisk erfaring med.
- Jeg har selvfølgelig haft meget at gøre med det private erhvervsliv som politiker, men nej jeg har reelt ikke arbejdet der. Men det at lede et ministerium og det at lede en virksomhed er to meget ens opgaver.
Han forventer ikke at komme ind fra sidelinjen og være født verdensmester. Det er en læringsproces og en mulighed for at høste erfaringer, der kan tages med videre, når den næste brik i erhvervskarrieren skal lægges. Frank Jensen vil ikke sige noget om, om der allerede nu er flere erhvervsposter under opsejling.
- Det at være bestyrelsesformand for Emperion er ikke noget fuldtidsjob, og sådan honoreres det heller ikke. Jeg vil bestemt ikke afvise også gerne at ville prøve kræfter med en mere administrativ stilling. Men det er sikkert, at uanset hvor jeg befinder mig erhvervs- eller organisationsmæssigt, skal det være, hvor beslutninger træffes - ellers vil jeg hellere være fåreavler på Sydgrønland.

Billedtekst:
borgmesterven Frank Jensen går ikke rundt med drømme om Aalborgs borgmesterkæde. Ejermanden, Henning G. Jensen (S), har ifølge Frank Jensen ingen planer om at opgive den, og i øvrigt tilhører han vennekredsen.
Foto: Dennis Rosenfeldt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere