Trådløs udvikling er Aalborgs guldæg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. september 2005.


Aalborg Universitet er fortsat et knudepunkt i udviklingen af trådløse teknologier. Derfor samledes den trådløse kommunikationsindustri til møde i byen for at diskutere 4G - fremtidens mobile teknologi.

Danmarks position som stormagt, når det kommer til udvikling af trådløse teknologier, er i den forløbne uge igen blevet slået fast. Og der er blevet sat en streg under, at det specielt er Aalborg, der er spydspidsen på det felt.
Det er i hvert fald det billede, man får, hvis man bruger placeringen af og fremmødet til kongressen International Wireless Summit (IWS 2005) som en rettesnor.
Det er første gang, kongressen afholdes i sin nuværende form, hvor den reelt repræsenterer tre forskellige og selvstændige begivenheder med hver deres tilknytning til industrien omkring trådløs kommunikation. Det drejer sig om henholdsvis Symposium on Wireless Personal Multimedia Communication (WPMC), Strategic Workshop (SW) og Business Meetings & Exhibition, Wireless Science Park (WSP).
De tre trak til sammen i omegnen af 600 mennesker til Aalborg. Deltagerne var alt fra forskere og studerende fra førende universiteter til repræsentanter fra en væsentlig del af de store aktører i industrien. Deltagerne var kommet fra store dele af verden for at udveksle viden og ideer for at give deres bud på, hvad 4. generations kommunikation er for en størrelse. Hvilken udvikling er nødvendig? Hvad eksisterer der af risici? Hvordan sikrer man konvergens mellem eksisterende teknologier og skaber den nødvendige teleinfrastruktur?

Placeringen i Aalborg af et så stort et arrangement retfærdiggøres blandt andet af CTIF, Center for teleinfrastruktur. Et forskningscenter under Aalborg Universitet, hvor ti forskningsgrupper beskæftiger flere end 130 ansatte. CTIF forsker i teknologier, der knytter sig til trådløs netværksbaseret kommunikation og teleinfrastruktur, og en stor del af arbejdet foregår i tæt samarbejde med såvel lokale som globale virksomheder.
- Det har en stor betydning for CTIF, at virksomheder gerne vil samarbejde med os. Vi får flere midler, og det giver forskningen bedre vilkår. For virksomhederne handler det om at få adgang til den viden, vi kan biddrage med, sagde Ramjee Prasad, direktør i CTIF, professor og formand for IWS 2005.
Men det trådløse topmøde havde også andre mere altruistiske formål. Der skulle naturligvis udveksles viden og ideer, men det handlede også om at skabe opmærksomhed om regionen. Med alle de store spillere samlet på et sted var konferencen et glimrende udstillingsvindue og en oplagt mulighed for at etablere nye forretningsforbindelser.
- Det handler om at trække nogle store virksomheder til. Det gælder bestemt også dem, der endnu ikke er repræsenteret her. Det er min klare opfattelse, at det er lykkedes, sagde Ramjee Prasad til Computerworld småløbende mellem to møder og viste sin tæt besatte kalender frem.

Den store åbningsceremoni bød lige som CTIF-direktørens mødekalender på repræsentanter fra de største aktører i den trådløse kommunikations industri. Efter der, på behørig vis, var blevet budt velkommen af videnskabsminister Helge Sander og Aalborgs borgmester Henning G. Jensen (S), var der en rundbordssamtale på programmet med temaet Ubiquitous Wireless Networks from the Users' Perspectives - Brugerperspektiver ved allestedsnærværende trådløse netværk. I diskussionsoplægget bad man om fokus på fremtidens trådløse kommunikation, teknologi, økonomi og social betydning.
Paneldeltagerne var generelt enige om, at 4G ikke bliver en enkeltstående teknologi, men snarere resultatet af en konvergens af eksisterende teknologier - et netværk af netværk. Der blev peget på nødvendigheden af, at 4G bliver teknologineutral og kommer til at fungere som en åben platform. Blandt andet for at fremtidige teknologier også skal kunne kommunikere med netværket.
Det kræver også, at der bliver fastlagt internationale standarder, der kan være med til at sikre harmonisering.
Endeligt var det en vigtig pointe, at kommunikation skal kunne foregå umærkeligt mellem de forskellige netværk, hvilket fører tilbage til standardiseringen af eksempelvis det spektrum af radiofrekvenser, der skal benyttes.

Globaliseringen udfordrer regionen, der skyder hele tiden nye konkurrenter op. En af dem deltog på konferencen. John S. K. Lo, vicedirektør, marketing & admission fortalte om fortræffelighederne ved Hong Kong Science Park, hvor den første fase af tre planlagte er færdigbygget.
- Jeg er ikke kommet for at stjæle virksomheder. Men jeg ser det som en mulighed for, at virksomheder kan udvide, sagde John S. K. Lo smilende.
Når Hong Kong Science Park er færdigbygget, skal det efter planen være en forsker- og udviklingspark, der på grund af sin placering og Hongkongs bånd til Kina skal kunne fungere som et forretningsvindue til det produktionsbillige naboland. Ifølge John S. K. Lo er der også andre muligheder i et samarbejde.
- Det kan blive til fordel for alle, hvis man eksempelvis tænker i studieophold eller udveksling. Det ville betyde en vidensudveksling, som kan gavne såvel virksomheder som parkerne og selvfølgelig de studerende selv, sagde John S. K. Lo til Computerworld.
At konkurrenten fra Hongkong var inviteret havde endnu en årsag.
- Det vil forhåbentlig få flere virksomheder til at få øjnene op for mulighederne i et samarbejde på dansk grund. De er effektive derude, og vi skal passe på, de ikke løber fra os, sagde Jens Uggerhøj, direktør, Center for Netværkssamfundet under NOVI og formand for WSP'05.

IWS 2005 var arrangeret og organiseret af Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet samt en række virksomheder og organisationer inden for telekommunikation. Næste gang, IWS løber af stablen, bliver i 2008 i den finske hovedstad Helsinki.

Billedtekst:
forbindelse Videnskabsminister Helge Sander bød velkommen til kongressen International Wireless Summit 2005 i Aalborg, som tiltrak i omegnen af 600 deltagere. Her er ministeren sammen med professor Ramjee Prasad, formand for kongressen, og teknisk chef hos Nokia, Karsten Vandrup.
Foto: Lars Horn / Baghuset

Boks:
4G og de andre generationer
4G er mere et princip for kommunikation og dataudveksling mellem digitale enheder, end det er en afgrænset teknologisk løsning. Et princip, der især handler om at konvergere kommunikationen ved at skabe en enhed, der forener forskellige teknologier, så de for brugeren fremstår som ét net.
Derudover handler 4G om at forhøje hastigheden på dataudveklingen til et sted mellem 100 og 150 Mbit/s over trådløse net og senere helt op til 1 Gbit/s. Med 4G handler det ikke længere kun om mobiltelefoner, men trådløse enheder mere generelt.
4G erstatter 3G, som nu er ved at blive sat i drift over det meste af verden med dataoverførselshastigheder på foreløbig op til 384 kbit/s.
Anden generation var det digitale GSM, der gik i luften i 1992, der igen afløste det analoge NMT-system, som opfattes som første generation.
fog

Præsentationen er flyttet
Sådan kunne den melding lyde, der tonede frem på din mobiltelefon på IWS 2005, hvis du vel at mærke havde tilmeldt dig verdens første Bluetooth-baserede mobile kommunikationsservice. Du kunne også søge oplysninger om, hvilke film den nærmeste biograf viser.
Pilotprojekt var etableret i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og virksomhederne BLIP Systems og N'volve.
Systemet sendte løbende sine brugere relevante og målrettede beskeder og opdateringer, så længe de befandt sig i områder, hvor servicen var tilgængelig. Eksempelvis i Aalborg Lufthavn, Aalborg Kongres & Kultur Center og på udvalgte hoteller.
mun

Boks:
Nordjyllands næste mobile medvind
Der er så mange virksomheder og studerende på begge sider af Limfjorden, som beskæftiger sig med trådløse teknologier og trådløs kommunikation, at det med rette kan kaldes en klynge. Virksomhederne tæller såvel danske som internationale, og der er både store og små.
Tætheden har ifølge flere af de virksomheder, der udstillede i forbindelse med IWS 2005, den betydning, at der ikke er langt til det næste kendte ansigt i regionen. Alle kender hinanden, og når virksomheder i modvind har måttet lukke ned, er mange af medarbejderne blevet indlemmet i de virksomheder, der overlevede. Efter samme opskrift er der også flere virksomheder, der er direkte spin-offs fra andre. Nogle er resultatet af, at virksomheder er blevet lukket, og andre skyldes, at nye ideer har meldt sig.
De virksomheder, Computerworld talte med, satte stor pris på deres placering ved Limfjorden, eller bare nordenfjords, og havde ikke umiddelbare planer om at flytte. Der var bred enighed om, at der ikke var meget andet end fordele ved at være en del af klyngen.
mun

Boks:
Projekter med universitet
Der er otte forskellige firmaer, der producerer terminaler til satellitkommunikation, og de seks af dem bruger software fra GateHouse. Virksomheden laver også et system, der hedder AIS, som de blandt andet leverer til farvandsvæsenet. Systemet fungerer ved, at skibe sender et signal der gør det muligt altid at kende deres position. Det kunne komme til nytte ved eksempelvis en påsejlning eller måske et oliespild.
Virksomheden har traditionelt været et konsulenthus, og da det gik ned ad bakke for mange firmaer i Nordjylland, gik det bedre for GateHouse.
- Vi spiller på flere heste, så det kan næsten ikke gå galt. Når det går dårligt i branchen, vælger mange at eksperimentere, og det vil de gerne have vores hjælp til. Hvis det går godt, vil de gerne ekspandere, og en del vælger at outsource, siger Joachim Baltzer, marketingchef hos GateHouse.
I virksomheden bliver der holdt meget øje med, hvad der bliver arbejdet med på universitetet for at se, om der er nogle af ideerne, der skal arbejdes videre med rent forretningsmæssigt.
- Det er en af fordelene ved at holde til heroppe. Vi har et meget tæt netværk, og her er nogle meget stærke kompetencer, siger Joachim Baltzer.
Han fortæller, at det også er en af grundene til, at virksomheden deltager på konferencen.
- Der bliver nok ikke lavet direkte forretning, men måske kan vi opsnuse et par ideer og skabe nogle forbindelser, siger Joachim Baltzer.
mun

Boks:
Dancall aflæggeren
RTX Telecom er en 12 år gammel virksomhed med 250 ansatte, der fordeler sig inden for to hovedaktiviteter. Den ene er produktudvikling og den anden en konsulentdel.
Et af de mere kendte produkter fra RTX, er DUALphone. En såkaldt "to i en" telefon, hvor brugeren selv kan vælge, om der skal ringes op via det almindelige telefonnet, eller om det skal være via internettet. VoIP-opkald. Det er kun et spørgsmål om valg af knap.
Kunderne i konsulentdelen af virksomheden er andre selskaber, der har et problem med elektronikken eller softwaren i et af deres produkter.
RTX har til huse i Nørresundby, og der har de ikke planer om at flytte fra.
- Vi har da overvejet det, men besluttede os for at blive i Nordjylland. Forholdende her er gode, men det var også selve etableringen af en afdeling i Asien, der bekymrede os. Det er ikke noget, man bare lige gør, siger salgschef Jens Jungersen.
En anden grund for firmaet til at blive, er muligheden for at samarbejde med Aalborg Universitet.
- Flere af vores ansatte underviser der. Vi har også tidligere haft en ph.d-studerende hvis felt var logaritmeudvikling, forklarer han.
Jens Jungersen fortæller, at RTX har rødder i det hedengangne Dancall, som han betragter som et lokomotiv for den nuværende klynge af virksomheder. mun

Boks:
Kolleger hos Nokia
Da Nokia Mobile Phones lukkede afdelingen i Nordjylland, fulgtes tæt på halvdelen af medarbejderne videre. WirTek så dagens lys i oktober 2001, og administrerende direktør Michael Aaen fortæller, at det endnu ikke har knebet med omsætningen.
- Vi har haft masser af arbejde for Nokia lige siden. De har nok lidt svært ved at undvære os, smiler han.
WirTek startede med at udvikle software til kundesupport, men har valgt at foretage en strategisk ændring og satse på at blive et projekthus.
- Operatørerne sidder godt på deres penge, så vi valgte at prøve lykken med at samarbejde med producenter i stedet, siger Michael Aaen.
WirTek fungerer som underleverandør af software til mobiltelefoner. Den varierer i sagens natur fra model til model, lige som konfigurationen også er afhængig af, hvad operatøren tilbyder.
Michael Aaen er af den overbevisning, at regionen er et godt "rugested" for nye virksomheder. Ikke mindst på grund af de mange kompetencer i området. Han peger også på, at det er godt for forretningen. To af de helt store kunder er Texas Instruments og Nokia, der begge har afdelinger i Nordjylland. mun




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere