Ny dotcom-bølge vil rulle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. september 2005.


Efter skype-salget Skype blev solgt for op mod 25 milliarder kroner, hvilket mange betegner som overpris. Hvad betyder det, og hvad bliver det næste?

Optimisme efter Skype-salget vil puste så meget liv i it-sektoren, at det kan blive til en ny boble, vurderer dansk veteran.

- Alle prøver at sige, at nu er vi blevet meget klogere. Men belært af erfaringerne tror jeg ikke, at det er tilfældet.
Martin von Haller Grønbæk befandt sig midt i boblen, der blev blæst op gennem 90'erne og brast omkring årtusindeskiftet, som medstifter af blandt andet webbureauet Araneum, Forening for Dansk Internet Handel og netværket First Tuesday.
Han sammenligner Skype-salget med Netscape-børsnoteringen i 1995 og forudser, at vi i løbet af kort tid vil se en opblomstring af værdiansættelserne af internetorienterede selskaber, der leder tankerne tilbage til dotcom-dagene.
- Verden har brug for bobler med jævne mellemrum. Der er så mange rådgivere, investment bankere, investorer, medier, du og jeg, der har behov for at tjene penge og derfor har en interesse i, at det går op. Så mange har en interesse i, at værdierne skal være pustet op, og det går hedt for sig. Derfor vil scenariet gentage sig. Det bliver vildt igen på to-tre års sigt. Vi vil igen se en irrationel overbegejstring, hvis verdensøkonomien ellers holder. Det er ikke af ond vilje. Men systemet er sådan, at det bliver til en boble i et eller andet omfang. Og Skype kunne godt være det, der varsler den, vurderer Martin von Haller Grønbæk.

Han noterer, at når begejstringen ruller, og stadig flere gode historier kommer frem, så føder det på sig selv, og folk glemmer, hvad de tidligere har været igennem.
- Sådan har det været til alle tider og på mange områder - eksempelvis ejendomsmarkedet. Det er der ikke noget nyt i. Og nu er det jo også fem år siden sidst. Set fra en samfundsmæssig synsvinkel er det ikke nødvendigvis dårligt. Dotcom-boblen betød immervæk, at der blev sat en masse processer i gang, der gjorde, at internettet har sejret ad helvede til i de etablerede virksomheder.
Skæverter vil der stadig blive slået mange af, tilføjer von Haller Grønbæk. Når folk finder ud af, hvor meget de kunne have tjent på Skype, vil mange andre være med. Så begynder der blive et overskud af investorer og et underskud af gode ideer.
Værdien af Skype som langsigtet forretning kan man i høj grad diskutere, mener han. Man har nok en kritisk masse af brugere, men ikke af indtjening. Alt er på forventet efterbevilling. Og det er udtryk for en tendens.
- Jeg tror, vi vil se utrolig meget fokus på de virksomheder, der ikke baserer sig på at tjene penge her og nu, men faciliterer at en masse mennesker bruger interettet på en ny måde.
Som eksempel nævner Martin von Haller Grønbæk fotositet Flickr, der blev solgt til Yahoo, og blogger.com der blev solgt til Google.
- Det er virksomheder, der bruger nettets sociale karakter til at skabe en kritisk masse af brugere. Det, man kalder Web 2.0, som er baseret på, at man skal have en masse mennesker til at kommunikere via nettet i en meget åben model. Ingen ved, hvordan man tjener penge på det, men folk bruger det afsindigt meget. At der vil komme en boble i forbindelse med investeringer i den type virksomheder er så sikkert som amen i kirken.
Og så bobler Martin von Haller Grønbæk i øvrigt over af begejstring over Web 2.0-selskaberne, der som Netscape er baseret på rigtige internetværdier, decentraliserede og udtryk for oprør mod de gamle monopoler ligesom i 1993-95.

Billedtekst:
- Systemet er sådan, at det bliver til en boble i et eller andet omfang. Og Skype kunne godt være det, der varsler den
Martin von haller grønbæk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere