Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. juni 2005.
Danmark er i modsætning til Sverige og Norge ikke parat til at sætte en chip med ansigtsdata i passene inden for den tidsfrist, USA har sat.
Justitsminister Lene Espersens nøl i en sag om fremtidens pas, der af sikkerhedshensyn skal rumme en chip, kan koste adskillige danskere både penge og besvær.
Problemet rammer danskere, hvis pas fornys efter den 25. oktober, og som planlægger en rejse til USA. Danskeren nægtes adgang til landet, medmindre pågældende også har et amerikansk visum i passet. Visummet koster 100 dollars, og man skal møde op på ambassaden.
Danmark er nemlig ikke i stand til at opfylde USA's krav om, at pas, udstedt fra den 26. oktober og frem, skal rumme såkaldte biometriske data. USA kræver, at ansigtet affotograferes med ansigtsgenkendelses-teknologi, og disse data skal lagres i chippen, der er indkapslet i den side af passet, som også rummer det traditionelle foto og de øvrige data.
Norge og Sverige går ifølge Computerworlds oplysninger i gang med at udstede de nye e-pas primo oktober. Holland og Belgien har indledt pilotforsøg.
Justitsministeriet angiver flere årsager til, at Danmark teknologisk set er sakket bagud.
- Det er voldsomt dyrt at lave. Vi har desuden i lang tid ventet på, at EU skulle fastlægge de tekniske specifikationer for biometri, hvad angår ansigtet. Og der er lang tids produktionstid på passet, op til ti måneder, også fordi der er stor efterspørgsel efter de chips, der skal sidde i passene, oplyser Michael Højer Larsen, kontorchef i ministeriets Færdsels- og Våbenkontor, som også har ansvaret for pas.
EU, der fremlagde de tekniske specifikationer i slutningen af december 2004, stiller selv krav om, at medlemslandene senest den 26. august 2006 skal udstede e-pas med ansigtsdata. Fingeraftryk skal også i, men her er fristen længere.
Det er finske Setec, der skal producere de nordiske e-pas. Firmaet, der udsprang af en finsk bank, har speciale i sikkerhedstryk, herunder chipkort og -pas. Firmaet, der allerede i dag står for de maskinlæsbare danske pas, blev den 2. juni opkøbt af det store smartcard-selskab Gemplus i Luxemborg.
Jukka Yliuntinen, der er Vice President i Setec, ser ingen flaskehalsproblemer, hvad angår chips til pas. Den lange produktionstid forklarer han først og fremmest med, at myndighederne skal have den nødvendige infrastruktur på plads. Udstyr skal også testes i relation til e-pas udstedt i andre lande.
Rigspolitiet skal på vegne af Justitsministeriet give startskuddet for e-passet. Ifølge vicerigspolitichef Peter Carpentier, der står i spidsen for Rigspolitiets dataafdeling, har Justitsministeriet haft beslutningen om e-pas "oppe at vende" flere gange.
Det har - trods gentagne henvendelser til Justitsministeriet - ikke været muligt at få en nærmere forklaring på, at Danmark ikke er i stand til udstede e-pas fra den 26. oktober.
Læs tema side 16-18
Boks:
udskift passet nu
Danskere, der planlægger at rejse til USA, bør tjekke passet. Hvis det udløber efter 25. oktober i år, er det klogt at forny det nu, anbefaler den amerikanske ambassade. Såfremt passet er maskinlæsbart (det er alle pas udstedt efter 1996), er det nemlig fortsat ikke nødvendigt med visum for at komme ind i USA. Men hvis det nye pas udstedes 26. oktober eller senere, skal man have visum i det, fordi danske pas ikke rummer biometriske data. toft