IT- og Telestyrelsen stækker TDC's ADSL-dominans

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. april 2005.


IT- og Telestyrelsen er klar med en række indgreb, der skal forhindre TDC i at misbruge monopolet på det rå kobber til at tryne bredbåndskonkurrenter. Indgrebene skal forbedre konkurrencen på ADSL-markedet.

TDC's bredbåndskonkurrenter har de seneste par år ofte og højlydt beklaget sig over, at TDC udnytter sit monopol på det rå kobber (de ledninger, som forbinder forbrugeren med selskabets centraler) til at stække konkurrenterne på det hurtigtvoksende, danske bredbåndsmarked.
IT- og Telestyrelsen (ITST) har lyttet til klagerne og analyseret markedssituationen og lægger nu op til en række skrappe indgreb mod TDC, som primært skal sikre en mere retfærdig konkurrence på det danske ADSL-marked.
"Eftersom TDC forhindres i at kunne misbruge selskabets monopolstatus på markedet, understøttes et fortsat konkurrencebaseret telemarked. Det er i sidste ende til gavn for forbrugerne", skriver ITST i et bilag til høringsudkastet.
Styrelsen vil blandt andet tvinge TDC til at give konkurrenterne øget adgang til TDC's centraler, så de selv kan opstille og vedligeholde udstyr på det, der tidligere var TDC's domæne. Et andet markant tiltag er, at styrelsen pålægger TDC at give konkurrenterne øget adgang til produktet "administrativ rå kobber".

Det skal sikre, at forbrugere, der har haft både en ADSL- og en fastnet telefoni-forbindelse, undgår nedetid, når de opsiger deres fastnet-abonnement for i stedet at satse på billig bredbåndstelefoni over nettet. Det, mener ITST, vil reducere konkurrenternes administrative byrde, hvilket igen fører til lavere omkostninger og øget effektivitet.
Styrelsen giver også som begrundelse for den skærpede kurs, at monopolet på det rå kobber giver TDC en stor fordel på tilknyttede markeder, hvilket kunne give TDC al for stor magt på eksempelvis ADSL-markedet.
"TDC ville således i praksis kunne sætte unaturligt høje priser, hvilket ville tvinge selskabets konkurrenter ud af markedet", skriver IT- og Telestyrelsen.
Hos flere af TDC's største konkurrenter på ADSL-markedet er der stor tilfredshed med, at ITST endelig lægger op til indgreb, der skal forbedre markedssituationen.
- Det er et skridt i den rigtige retning, og jeg vurderer umiddelbart, at det vil skabe en mere fair konkurrence, siger Peter Bredgaard, administrerende direktør for TeliaSonera i Danmark.
Også Cybercitys administerende direktør, Henrik Clausen, roser IT- og Telestyrelsen.
- Det er selvfølgelig positivt, at ITST med deres udkast til afgørelsen lægger op til en forbedring af konkurrencevilkårene på teleområdet, således at TDC bliver forhindret i at misbruge dets monopol på det rå kobber, siger han.

Han mener dog, at det helt afgørende er, om afgørelsen bliver omsat til konkrete handlinger eller tiltag.
- Overordnet er der forsat mange andre områder, hvor konkurrencesituationen kan blive bedre, og det er vores store håb, at nogle af disse bliver adresseret, når ITST ser nærmere på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger, siger Henrik Clausen.
IT- og Telestyrelsens udkast er sendt til høring i telebranchen, hos forbrugerorganisationer, Konkurrencestyrelsen, EU-Kommissionen og andre landes telemyndigheder, så TDC har stadig en chance for at få ændret eller bremset nogle af de indgreb, ITST lægger op til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere