Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 11. marts 2005.
Bill Gates og co. fik tidligere på ugen fuldt udbytte af det hårde pres, Microsoft har lagt på europæiske politikere - heriblandt den danske regering - da EU's ministerråd godkendte et omstridt direktiv om softwarepatenter.
PATENTER Microsoft og Bill Gates høstede i denne uge frugterne af effektivt lobbyarbejde, da EU's erhvervsministre gav grønt lys til et omstridt direktivforslag om softwarepatenter. Forslaget er blevet bremset flere gange før. Men i kølvandet på en europæisk charmeoffensiv af verdens rigeste mand, angiveligt krydret med slet skjulte trusler om at sløjfe udviklingsarbejdspladser i Europa, trak Microsoft det længste strå i softwarepatent-striden: Sagen ryger nu videre til andenbehandling - og nye slagsmål - i EU-Parlamentet.
Herhjemme lagde Bill Gates pres på den danske regering, da han i november i fjor mødtes og diskuterede softwarepatenter med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), videnskabsminister Helge Sander (V) og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).
Siden da har Microsoft først afsløret - og siden afvist - at Gates benyttede mødet til at true med at lukke sin store udviklingsafdeling i Vedbæk, hvis ikke den danske stat bakkede op om patentdirektivet. Statsministeren har pure afvist, at der på nogen måde var tale om trusler. Men oven i allerede afslørede oplysninger, der peger i den retning, kan Computerworld Itbranchen i dag dokumentere, at softwarepatenter var et meget vigtigere punkt på mødet, end statsministeren hidtil har givet indtryk af.
Fokus på patenter
Efter mødet lagde Anders Fogh Rasmussen primært vægt på, at Bill Gates havde nikket anerkendende til regeringens plan for at skabe vækst i Danmark. Gates havde også benyttet "lejligheden til at takke den danske regering for dens støtte til Microsofts arbejde i Danmark - specielt til Microsofts udviklingscenter i Vedbæk", som det hed i det telegram, nyhesbureauet Ritzau sendte ud efter mødet. Ordet softwarepatenter var derimod ikke nævnt.
Men i virkeligheden stod patenter i toppen af Bill Gates' dagsorden for mødet. En uge i forvejen pointerede Microsoft over for den danske regering, at verdens rigeste mand havde tænkt sig at rejse spørgsmålet, hvorfor danske embedsmænd blev sat i gang med at skrive baggrundspapirer til deres ministre. Og efter mødet lagde Bill Gates endnu en gang vægt på patentspørgsmålet i et kort, personligt brev til statsministeren:
"Jeg satte pris på vores diskussion af vigtigheden af forskning og udvikling og behovet for at forbedre patentbeskyttelses-processen for intellektuelle rettigheder," hedder det i brevet, som Computerworld Itbranchen har fået aktindsigt i.
Tydelige trusler
I februar - kort tid før det afgørende slag i Ministerrådet, lagde Microsofts egen chefjurist, Marianne Wier, så ekstra, offentligt pres på regeringen: Hun afslørede utvetydigt over for Dagbladet Børsen, at Bill Gates på mødet havde understreget, at hvis ikke der snart kom et gennembrud for software-patenter i EU, så var det meget sandsynligt, at selskabet ville flytte sine udviklingsaktiviteter ud af EU-landene. Dermed kom 800 danske job i Microsofts udviklingsafdeling i Vedbæk nord for København - selskabets største uden for USA - i farezonen.
EU-parlamentarikeren Karin Riis Jørgensen (V) havde ugen i forvejen på et møde i European Internet Foundation hørt stort set den samme smøre, da Bill Gates talte til forsamlingen: Microsoft ville droppe softwareudvikling i EU-lande, hvis det ikke blev muligt at tage patent på software.
"... han gjorde det klart, at Europa nu skal oppe sig. Laver vi ikke patentet på software, flytter Microsoft såmænd bare," har hun skrevet i et debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten.
Microsoft har siden haft travlt med at undsige sin egen chefjurist - som offentligheden ikke har hørt noget til siden da - og pure afvist, at Bill Gates på mødet med ministrene truede med at flytte arbejdspladser væk fra Danmark. Også statsministeren har sat sin personlige troværdighed ind på at afvise påstanden. Til nyhedsbureauet Ritzau sagde han den 15. februar:
- Det har han ikke gjort på noget møde med mig. Jeg kan slet ikke bekræfte den udlægning, slet ikke. Det har vi slet ikke været inde på. Nej.
Læs mere om softwarepatenter på forsiden og på side 10
af avisens første sektion.
billede: Bill Gates har ikke truet regeringen. Slet ikke. Nej, bedyrer Microsoft.