Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. november 2004.
Microsoft udflager vedligeholdelsen af det danske Axapta-system. En logisk udvikling, siger blandt andre Mærsk Datas Steen Knudsen og IBM's Lars Mikkelgaard-Jensen, der i dag giver et bud på Danmarks fremtid.
Det lille nordjyske firma Celenia Software er et lærestykke i, hvad der sker, når danskere vender globaliseringen til egen fordel.
En nylig udviklingsordre på 50 millioner kroner fra Microsoft er blot en af mange. Firmaets succes skyldes, at væksten fra starten er lagt i et lavlønsland. Celenia blev stiftet i Aalborg i 1999 med fem ansatte. Nu har selskabet 150 ansatte - de 130 i Ukraine.
- Vore ukrainske medarbejdere er dataloger, universitetsuddannede, siger Henrik Kristiansen, adm. direktør for Celenia.
Arbejdsfordelingen hos Celenia ligner situationen fra tekstilbranchen i 70'erne. Produktionen lægges i udlandet, hvor lønnen er lav.
Celenias ansatte i Ukraine får omtrent en sjettedel af en dansk løn for tilsvarende arbejde.
- De danske it-lønninger var stadig på himmelflugt, da vi stiftede firmaet, men under alle omstændigheder ville det danske lønniveau forhindre os i at blive konkurrencedygtige i fremtiden, siger Henrik Kristiansen.
Opgaven, som ukrainerne nu skal løse for Microsoft, er vedligeholdelsen af det ærkedanske stykke software, virksomhedssystemet Axapta.
Henrik Kristiansen betegner det dansk kontor som en slags arkitekthus. Her slås stregerne. Her tænkes visionerne. Og firmaet anvender primært dansk projektledelse. Men Henrik Kristiansen regner med at udvide også i Danmark.
Fagforeninger kræver bøder
Men det er firmaer som Celenia, at fagforeninger i udland og indland vil straffe. I HK vil hovedbestyrelsen i foråret således få præsenteret et oplæg til, hvorledes man bør forholde sig til globaliseringen. Et af punkterne i dette oplæg bliver et forslag om en økonomisk straf til virksomheder, der udflytter arbejdspladser.
Dette forslag kommenteres således af en ung dansk iværksætter:
- Jeg venter endnu med spænding på den dag, hvor en tillidsmand i TV-Avisen udtaler, at han glæder sig på vegne af de 300 indere, der nu er kommet i arbejde. Jeg vil personligt være lige så stolt, hvis jeg kan få 100 mand i arbejde i Bukarest eller Kiev, som hvis jeg igen gjorde det i København, siger Nikolaj Nyholm
I 2000 skaffede Nyholm 12 millioner kroner til sit firma, Speednames.com, der er blevet en levedygtig forretning med fokus på internetdomæner. Nyholm selv har et nyt projekt på bedding, sikkerhedsløsninger til trådløse netværk. Men danskerne - hvis videnniveau altid fremhæves som grundlaget for Danmarks fremtid - hvor skal de få arbejde?
- Vi skal lave værditilvækst, siger Steen Knudsen, administrerende direktør for it-succesen Mærsk Data, som IBM har købt for milliarder. Kun en EU-godkendelse mangler.
Han mener ikke, der er grund til at begræde, når virksomheder sælges til udlandet.
- Det bringer udenlandsk valuta ind i landet, valuta, der kan bruges til nye investeringer.
Ifølge ham er der heller ikke grund til bekymring, hvis væksten i antallet af arbejdspladser i den solgte virksomhed stagnerer eller tilmed viger.
- Virksomheden er blot nået ind i en ny fase, hvor arbejdet bedst gennemføres et andet sted. Det var, hvad der basalt skete, da landbrugserhvervet blev affolket, og industrierhvervet erstattede det, siger Steen Knudsen.
Hold fast
Hos den kommende ejer af Mærsk Data lyder følgende vurdering:
- Vi skal holde fast, hvor vi allerede har bidt os fast, siger Lars Mikkelgaard-Jensen, adm. direktør for IBM Danmark.
Som eksempel nævner han, at Danmark er en historisk stærk søfartsnation.
- Det har givet os en fantastisk dygtig transportindustri. Ud af det kom blandt meget andet en værftsindustri, som ikke kunne klare sig, fordi kineserne og andre kunne bygge skibe billigere. Men vi har næste, højere led i værdikæden med Mærsk Data, som har best-of-breed it-løsninger på transport- og logistikområdet. Igen har industrien udviklet sig og formået at placere sig i toppen af kransekagen, siger Lars Mikkelgaard-Jensen.
Læs leder og side 10-11
Billedtekst:
Finn Helmer: "Vi skal satse på at
blive nummer et og ikke bare komme på linie. Hvis man går i andres fodspor, kommer man
aldrig foran".
Nikolaj Nyholm: "Hvis kortsigtede forslag, som bøder for at udflytte arbejdspladser, vinder
gehør, taber vi".
Preben Damgaard: "Innovation skal prioriteres tidligt i uddannelsen på niveau med andre basale færdigheder såsom matematik og dansk".
Lars Mikkelgaard-Jensen: "Man skal tage konkurrencen særdeles alvorligt. Det haster, og det er ikke noget, der går over".
Michael Mathiesen: "Vi skal udnytte ressourcerne i verden, hvor de er. Ikke konkurrere med den kinesiske timeløn, men heller ikke lade vores køre op i himmelen".