Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. august 2004.
Teknologien bag trådløse lokalnet har stadig begrænsninger, når det gælder indendørs stedbestemmelse. Det har fået Sct. Hans Hospital
til at vælge en IP-baseret UHF-radionet til deres alarmnet.
Midt i det boom i anvendelsen af trådløse lokalnet, som det sidste års prisfald har skabt, kan det være relevant at se på teknologiens begrænsninger. En sådan begrænsning er, at WiFi endnu ikke har faciliteter til præcis stedbestemmelse - i hvert fald når det er afgørende at bestemme et signal fra et bestemt rum i byggeri i flere etager.
Det er netop behovet for at kunne stedfæste en bruger, som aktiverer en alarm, der har fået Sct. Hans Hospital til at etablere stedbestemmelse i deres nye IP-baserede alarmsystem på grundlag af et UHF-radionet kombineret med omkring 500 infrarøde sensorer.
- Havde teknologien bag trådløse lokalnet været klar til at kunne opfylde de krav, vi stiller, så havde vi formodentlig valgt det, siger it-chef Jan Hansen fra Sct. Hans Hospital.
Seks UHF-sendere og 14 modtagere dækker hospitalets bygninger og arealer, der strækker sig over 80 hektar. Der er både sendere og modtagere, fordi nettet hele tiden kontrollerer, at der er forbindelse ud til brugernes alarmenheder. En UHF-sender kan sende fire-fem kilometer i fri luft. Dermed ville det være muligt at etablere radiodækning med en sender og to modtagere. Når Sct. Hans Hospital har valgt at benytte flere, skyldes det hospitalets krav om, at alarmnettet ikke må gå ned, og der må ikke være huller i dækningen, hvor man ikke kan udløse en alarm.
Blandt de indlagte på Sct. Hans Hospital er retspsykiatriske patienter og psykotiske patienter med misbrugsproblemer.
Der er 1.200 medarbejdere på hospitalet, og alarmsystemet er udviklet, så det er muligt at tilkalde de nærmeste blandt dem, der er på arbejde.
Over på Linux
Med overgangen til et IP-baseret alarmsystem flyttes systemet fra pc-servere til indlejrede Linux-servere.
Det skete på leverandøren, Ascoms forslag, men hospitalet er godt tilfreds.
Det, at en ekstern leverandør har adgang til det nye alarmnet, er medvirkende til, at nogle af de muligheder, der ligger i nettet, endnu ikke er taget i brug. Radionettet vil således kunne benyttes til trådløs telefoni og dataoverførsel. Sct. Hans Hospital har indført elektroniske patientjournaler på alle afdelinger, hvilket gør det nærliggende at bruge mulighederne for at overføre data på en mere enkel facon. Når det endnu ikke er sket, skyldes det blandt andet ønsket om at bevare det interne nets integritet.
- Hidtil har vi holdt de net, som eksterne leverandører har adgang til, for sig selv. Nu er sikkerhedspolitikken blevet ændret, så den omfatter et sæt krav, leverandørerne skal følge. Det åbner muligheden for at anvende radionettet til kommunikation uden at risikere at kompromittere for eksempel patientdata, siger Jan Hansen.
Billedtekst:
En af udfordringerne ved at etablere et trådløst alarmnet på Sct. Hans Hospital består i, at hospitalet omfatter op mod 100 bygninger på 80 hektar ned mod Roskilde Fjord.