SAP-ballade skubbede på Rørsteds fyring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


HP topchef Carly Fiorina slagtede toppen i HP - heriblandt danskeren Kasper Rørsted - på grund af katastrofalt dårlige salgstal for server- og storagesystemer. Årsag? Et fejlslagent SAP-projekt, hævder HP selv.

Der må være ekstra meget korridorsnak ved HP's årlige store tekniske konference i Chicago HP World, der slutter i dag. For en uge siden fyrede verdens stærkeste kvindelige it-topchef Carly Fiorina tre ledende chefer i koncernen, heriblandt danskeren Kasper Rørsted, der var HP's chef for Europa, Mellemøsten og Afrika.
Fyringerne faldt prompte efter et kvartalsregnskab, hvor HP's samlede omsætning godt nok steg med ni procent til næsten 19 milliarder dollars, men hvor omsætningen af store storage- og serversystemer faldt med fem procent. Især HP's serie af Alpha-servere fik ondt i omsætningen, som faldt med 32 procent. Til gengæld har ærkekonkurrenten Dell øget sine markedsandele, især i Europa.
Analytikeren Bill Moran fra D.H. Brown & Associates siger til det amerikanske Computerworld, at faldet sandsynligvis skyldes, at HP stopper salget af Alpha-servere om to år, og at kunderne i øvrigt venter på, at HP skifter fra MIPS til Itanium-processorer. Analytikeren tilføjer, at Carly Fiorina med fyringsrunden vinder tid og for en stund kan holde kritik af hendes ledelse i ave.
De 7.000 deltagere ved HP-konferencen, der netop handler om den type teknologi, som HP har svært ved at sælge, fik dog ikke lejlighed til at høre om nye planer fra Carly Fiorina, der i stedet lod Executive Vice President Ann Livermore holde den store keynote.
SAP som syndebuk
Imidlertid præsenterer HP selv en anden og overraskende forklaring på en del af salgsproblemerne: Et fejlslagent SAP-projekt, hvor en opgradering af ordre- og forsyningsmodulerne (Supply Chain Management) gik grueligt galt.
Computerworld US citerer Carly Fiorina for at sige, at it-problemerne har kostet HP knap en halv milliard dollars i omsætning og 275 millioner dollars på bundlinien. I praksis havde HP ikke styr på sine ordrer og blev nødt til at betjene sine kunder via forhandlere og sende leverancer med luftpost, hvor det havde været mere hensigtsmæssigt at blive på landjorden.
Miseren har sit udspring i den to år gamle fusion mellem Compaq og HP, der begge anvendte SAP i forvejen. Og det er åbenbart nemmere at få fælles logo end at integrere it-systemer, selv om de er af samme fabrikat. Som analytikeren Bill Swanton fra AMR Reserach siger til Reuters:
- Der er ingen forskel på opgaven i at blande systemer fra to leverandører eller fra kun en. Strømlining af forretningsprocesser og data er den samme udfordring.
Men det ændrer ikke på, at HP og Fiorina må have røde ører. Som analytikeren Joshua Greenbaum hos Enterprise Applications Consulting ser det:
- Jeg var imponeret over, at HP fyrede ledelsen frem for at bare at smide SAP på porten. Alligevel er det overraskende, at god software kan vælte en virksomhed som denne. Mere pinligt kan det ikke blive.

Billedtekst:
Exit Kasper Rørsted. Offer for HP-kulturen: "Bad numbers are bad people"?

- Vi takker Peter, Jim og Kasper (Rørsted, red.) for de år, de trofast og dedikeret har tjent HP. Carly Fiorina fyrede ledelsen, selv om en kaotisk SAP-opgradering kostede HP en halv milliard dollars.

Walther Thygesen, vicedirektør i HP med ansvar for salg- og marketingaktiviteter i EMEA:
- Chefrokaderne får ingen betydning for mig og min stilling, siger han til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere