Sig navnet: ZigBee

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. august 2004.


En ny kortrækkende trådløs teknologi, ZigBee, er på vej. Fordelen er lavt strømforbrug, og bag teknologien står blandt andet Danfoss og Grundfos, der vil anvende den til overvågning og kommunikation med maskiner

ZigBee er en ny trådløs teknologi, der kan overføre forholdsvis små mængder data over korte afstande. Teknologiens store fortrin er, at den ikke bruger ret meget strøm.
Dermed er radioteknologi blandt andet interessant til maskiner og udstyr, der skal kommunikere, og det har fået store danske industrivirksomheder til at vise interesse for ZigBee.
- ZigBee ser lovende ud til en række anvendelser - specielt i industrien. Der findes efter min opfattelse ikke standardiserede konkurrenter, der på samme tid har lavt strømforbrug og er specialiseret til overførsel af små datamængder, som man har behov for i industrien, siger Bernd Grohmann, der leder Danfoss' afdeling for kommunikationsteknologier.
Bernd Grohmann noterer sig samtidig, at ZigBee er forberedt for ad hoc-netværk, der også kaldes MESH-netværk,
Den kommende radioteknologi bygger på et nyt medlem af den bestandig voksende 802-familie af trådløse protokoller: Nemlig 802.15.4. Den trådløse protokol sender over de åbne industrifrekvenser omkring 2,4 GHz. Den kan overføre op til 250 kbit/s og ventes fortrinsvis at blive anvendt over afstande fra 10 til godt 150 meter.
Det store fortrin - og det, der adskiller ZigBee fra andre kortrækkende trådløse teknologier, herunder Bluetooth - er, at den kommende teknologi er udviklet til at have et særdeles lavt strømforbrug. Virksomhederne bag teknologien stiller i udsigt, at ZigBee-enheder vil kunne operere op til fem år på et enkelt batteri.
Stærke kræfter bag
Bag den nye teknologi står den såkaldte Zigbee Alliance, hvis drivende medlemmer omfatter Mitsubishi, Motorola, Philips, Samsung og Honeywell, men de menige medlemmer tæller altså også Danfoss og Grundfoss.
ZigBee Alliance forestiller sig, at teknologien kan komme til at udgøre en af de trådløse radioteknologier, der skal gøre pervasive - også kaldet allestedsnærværende - computing mulig. Desuden venter organisationen, at ZigBee konkurrerer med Bluetooth, når det gælder kommunikation mellem tilbehør til pc'er som tastaturer, mus og hovedsæt.
Endelig er der betydelige forventninger til anvendelse i kommunikation med maskiner og genstande, der overvåges via sensorer. En enkel anvendelse kunne være gadebelysning med batteridrevne lamper, der så tændes og slukkes fra centrale punkter via radioteknologien. Overvågning af alarmer er et andet forventet anvendelsesområde. Endelig eksperimenteres der med anvendelse af radioteknologien til trådløs kommunikation mellem enheder i hjemmet.
De første ZigBee-baserede produkter ventes at komme på markedet i løbet af det næste år.
Jørgen Eskildsen, som driver konsulentfirmaet Amfitech, der rådgiver om udvikling af elektronik og software til elektronikindustrien, ser på den nye teknologi med betinget optimisme.
- Det er godt, at mange store virksomheder er gået sammen om dette. Risikoen er, at det ender med at skulle tilpasses for mange forskelligartede interesser. Det er afgørende, at man får udarbejdet et åbent system, der er absolut enkelt. Det skal ikke kunne en masse mere, end de forholdsvis enkle anvendelser, det er udviklet til, siger han.
Men intet er enkelt, når man har at gøre med trådløse standarder: Det kan derfor ikke overraske, at der arbejdes med en variant under navnet 802.15b, som skal levere højere dataoverførselshastigheder - især til indendørs brug.

Bks:
Dansk deltagelse
De danske industrigiganter Danfoss og Grundfos er med til at definere den nye trådløse standard ZigBee, der ventes på markedet i løbet af det næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere