Fra Enron til Irak

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. august 2004.


Det er billederne af amerikanske soldaters særdeles uciviliserede fremfærd over for fanger i et fængsel i Irak, der har indført nye spilleregler for politisk lynaktion og handlekraft i alle lande bag koalitionsstyrkerne. Også i Danmark hvor forsvarsminister Søren Gade reagerede fra hoften og trak ledelsen af de danske styrker hjem fra Irak på grund af en flig af mistanke om hårdhændede afhøringer af fanger i danske varetægt - endnu inden den formodede sag er belyst med en lille lommelygte. Sagen skal lægges død uanset konsekvenserne for de modige udstationerede officerer og soldater, der kan vise sig at være helt uden skyld. Abughraib-tragedien sætter sine spor.
Den samme mekanisme gør sig gældende i kølvandet på Enron-skandalen, der, her mere end to år efter revisionsselskabet Arthur Andersens kollaps, stadig kræver sine ofre. De amerikanske revisorer gjorde sig skyldige i helt utrolige økonomiske forbrydelser og svindel med regnskaber, ingen ville have troet på, før de blev afsløret. Svedet af angstens steppebrand kastede amerikanske virksomheder sig nu over en nidkær intern revision af historiske dimensioner for at kunne forsikre aktionærer og markedet om, at der er helt orden i butikken.
Nye meget strenge revisionsregler blev indført som ren lex Enron, hvorfor enhver amerikansk it-chef i dag bander over det besværlige Sarbanes-Oxley regulativ, der æder tid og budgetter.
Herhjemme ser det ud som om, at de amerikanske Enron-dønninger først for alvor rammer kysten nu. Der er blevet tyndet ud i toppen hos Oracle, HP og nu følger talenter og profiler i IBM. Hvor fortsætter tragedien?
Ordet tragedie er valgt med omhu, for de danske topfolks handlinger ligner - så vidt vi ved - småting og bagateller. Og helt ude af proportioner sammenlignet med, hvad der skete i USA. Før Enron ville de måske have fået en røffel eller en skideballe, når de stak tåneglen ud over dydens smalleste sti. I dag betaler de en dyr regning med job, prestige og måske karriere. Den pris er for høj. Selv om nogle af dem skulle komme videre i andre topjob flytter nissen og tvivlen med. Det er ikke rimeligt.
På godt og ondt har amerikanske virksomheder det med at reagere prompte og kompromisløst. Det bør gode danske virksomheder ikke lade sig inspirere for meget af - et stort gran sund fornuft og lidt is i maven er sjældent af vejen. Det er nok også den konklusion, landets forvarsminister når frem til, når mediestormen har lagt sig. Man skal vælge sine ofre med omhu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere